scrollTop top

Ligt de tijd van de PCR-test bijna achter ons?

Ligt de tijd van de PCR-test bijna achter ons?

De Belgische teststrategie tegen het coronavirus heeft dringend nood aan een langetermijnvisie. Momenteel wordt iedereen met symptomen getest, maar zo’n brede aanpak is niet duurzaam. Coronacommissaris Pedro Facon werkt aan een nieuwe test- en tracestrategie. Dat zegt hij aan De Standaard.

Onze huidige teststrategie voor het coronavirus heeft een grondige update nodig. De huidige aanpak is wel doeltreffend, maar vooral gericht op de acute nood. Van een langetermijnvisie is dus nog te weinig sprake. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Ook coronacommissaris Pedro Facon is van mening dat het testbeleid aan een herziening toe is. Volgende week woensdag mag hij zijn plannen voorstellen aan de interministeriële conferentie (IMC). Facon zou graag de strategie koppelen aan de coronabarometer. Daarmee kunnen de criteria om voor een PCR-test in aanmerking te komen mee evolueren naargelang de gezondheidssituatie in ons land.

Leren uit de griep

‘Vandaag testen we nog iedereen die symptomen heeft, maar in code geel heeft dat geen nut meer’, zegt Facon aan De Standaard. In code geel is de gezondheidssituatie namelijk volledig onder controle, er gelden dan zo goed als geen coronamaatregelen meer.

Volgens Facon is zo’n ruime aanpak, waarbij er voor een groot deel van de bevolking testing en tracing werd ingezet, bij de start van een uitbraak essentieel. Maar na verloop van tijd, naarmate de pandemie vordert, neemt die noodzaak af. De immuniteit bij de bevolking bouwt namelijk geleidelijk aan op. ‘Na verloop van tijd moeten we de doeltreffendheid en kosten in vraag stellen’, zegt de commissaris.

Geleidelijk aan moeten we meer richting een testsysteem zoals bij de griep gaan, waarbij bepaalde huisartsenposten wel nog systematische testen uitvoeren, in plaats van de grote testcentra waar aan de lopende band mensen binnen en buiten komen.

Kortom: de tijd van een PCR-test af te nemen van zodra je een loopneus hebt, ligt bijna achter ons.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  525.681.483
 • Aantal
  doden
  6.277.891
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  4.147.568
 • Aantal
  doden
  31.727

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!