Als je verlegen bent kan dat je flink dwars zitten. Maar ook je omgeving heeft daar last van. Je vriend, bijvoorbeeld. Wat doen verlegen partners?
Herkenbare signalen verlegenheid
- Hij heeft (steeds) een excuus om jouw sociale contacten te ontmoeten.
- Als je hem voorstelt aan een vriend of vriendin, klapt hij helemaal dicht.
- Hij heeft (af en toe) het gevoel alsof hij er niet mag zijn.
- Hij is (weleens) boos en verdrietig over zijn verlegenheid.
- Hij heeft een slecht zelfbeeld.
- Hij voelt zich bij jou volledig op zijn gemak – dat is zijn ‘veilige haven’.
- Jij bent zijn steun en toeverlaat.
- Hij durft tijdens feestjes niet zichzelf te zijn.
Hoe ga je ermee om?
Veel theorieën proberen het ontstaan van verlegenheid te bepalen. Vaak hoor je dat verlegenheid erfelijk is. Dat klopt echter niet; verlegenheid ontstaat veelal door een negatief zelfbeeld. Door een negatief zelfbeeld vult een verlegen persoon in wat anderen over hem denken. Hij of zij vindt het daardoor moeilijk om rond vreemden te zijn. Vaak blijft een verlegen persoon dan stil en op de achtergrond. Spreken versterkt voor hen het negatieve zelfbeeld.
Tips
Je kunt je vriend wel helpen om uit zijn schild van verlegenheid te komen! Een paar tips:
- Spoor hem aan om meer te weten te komen over zijn eigen verlegenheid en verlegenheid in het algemeen. Er zijn talloze boeken die enorm helpen bij verlegenheid. Kennis is kracht.
- Laat hem sociale situaties voorbereiden. Niet tot in de puntjes, maar wel in de vorm van wat hij kan verwachten. Hij weet dan – ongeveer – waar hij aan toe is.
- Verwacht niet dat hij 1,2,3 van zijn verlegenheid af is. Dat kost tijd. Het gaat in kleine stappen. Complimenteer hem juist op die kleine stappen. Dat geeft motivatie om door te gaan.