Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

CEO van eerste kweekvleesbedrijf in ons land: ‘Kweekvlees is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens lekker’

Nona Heremans
5 min read

Peace of Meat is het eerste kweekvleesbedrijf in België. ‘We maken vlees van dierlijke cellen. Dat zijn dezelfde cellen die je in een levend dier terugvindt, alleen hebben wij er daar maar een beperkt aantal van nodig’, aldus Dirk, CEO en medeoprichter van het bedrijf.

‘Het originele idee komt uit de farmaceutische industrie’, legt Dirk uit. ‘Een aantal jaar geleden hebben collega’s bedacht om deze toepassing ook in de voedingsindustrie te gebruiken. Sindsdien wordt er heel veel onderzoek naar kweekvlees gedaan. Ook Peace of Meat werkt daaraan mee. Kweekvlees heeft een positief effect op bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen, het slachten van dieren en het landgebruik … De kweekvleesindustrie is daarom ook een duurzame industrie. We zijn er echter wel van overtuigd dat een grootschalige productie noodzakelijk is om een significant verschil te maken.’

In onze nieuwste podcastaflevering hebben we het uitgebreid over de toekomst van vlees. Beluister de volledige aflevering hier.

Van cel tot preparé

‘In ons land zijn wij de eersten die zelf vlees kweken in bioreactoren. Die kan je vergelijken met de gigantische silo’s die in de bierindustrie gebruikt worden. Peace of meat focust zich vooral op gevogelte. We beginnen altijd bij een ei dat net bevrucht is. In dat pré-embryonaal stadium van het dier halen we een aantal cellen weg. Die kweken we verder op, zodat we grotere hoeveelheden verkrijgen. Eens dat proces is afgerond, hebben we geen dieren meer nodig om vlees te verkrijgen.’

‘Er zijn verschillende technieken om kweekvlees te maken. De eerste producten die volgens ons op de markt zullen komen zijn de niet-gestructureerde producten. Die dienen als basismateriaal om verder te verwerken in een hamburger, worst of preparé. In de toekomst kan er misschien wel meer gestructureerd vlees op de markt komen. Wanneer dat zal zijn? Daar spreek ik me niet over uit. In het buitenland zijn er al een aantal firma’s bezig met het maken van ‘echt’ kweekvlees. Zo is er een bedrijf in Israël dat kweeksteak produceert. Wij staan ook in contact met een bedrijf dat iets gelijkaardigs wil doen aan de hand van 3D-printing. Er zijn momenteel vijftig bedrijven wereldwijd die onderzoek doen naar kweekvlees. De industrie staat niet stil, maar het proces is niet eenvoudig.’

Gezond?

‘We moeten de consument overtuigen dat kweekvlees ook koosjer én lekker is. We zijn al bezig met een aantal tasting panels voor ons eerste product, kweekvet. In een vegetarische of veganistische burger heb je heel veel ingrediënten nodig om de structuur en smaak van vlees na te bootsen. Als je die zou vervangen door kweekvet, kan je de ingrediëntenlijst met 40 tot 60 procent vereenvoudigen. Om tot een goed eindproduct te komen, proberen we met de plantaardige industrie samen te werken.’

‘Of kweekvlees ook gezond is? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Om heel eerlijk te zijn denk ik niet dat er al heel veel verregaande studies rond gedaan zijn. Wat we natuurlijk wél weten is dat het basismateriaal eigenlijk hetzelfde is als het materiaal van dierlijke oorsprong. We kunnen bovendien garanderen dat ons kweekvlees in een 100 procent besmettingsvrije omgeving wordt geproduceerd. Het risico op contaminatie is dus zo goed als onbestaand. Daarnaast gebruiken we geen antibiotica of andere middelen zoals hormonen. Kweekvlees is dus een puur product.’

De toekomst

Dat kweekvlees een toekomst heeft blijkt uit verschillende studies die aantonen dat plantaardige alternatieven voor vlees steeds belangrijker zullen worden. ‘Maar er zal uiteraard ook nog altijd plaats zijn voor conventioneel vlees’, vertelt Dirk. ‘We mogen namelijk niet vergeten dat de reguliere vleesindustrie al eeuwen bestaat. Wij zullen die dus niet zomaar op zijn kop zetten. Als kweekvleesbedrijf werken wij zowel samen met de plantaardige industrie als met de traditionele vleesindustrie. En zo hoort het ook. Samenwerkingen tussen deze drie industrieën zijn naar mijn mening de beste én duurzaamste weg!’

Gratis webinar De toekomst van voeding: Plantaardig of niet?

Kom het antwoord te weten op 9 december in de gratis Newsweek webinar met James Wilks, de hoofdrolspeler van de meest bekeken Netflix voedingsdocumentaire The Game Changers.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…