Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Navelpluis: wat is het en kun je het voorkomen?

Sien Vanneste
2 min read

Navelpluis. De naam klinkt heel schattig, maar toch doet het de meesten onder ons huiveren. Wat is navelpluis precies? Kun je het voorkomen? En hoe dan? Wij gingen op onderzoek uit.

Navelpluis werd uitgebreid onderzocht door Karl Kruszelnicki, een Australische arts, in 2002. Hij kreeg er zelfs een Ig Nobelprijs voor (een prijs voor onderzoek dat je eerst laat lachen en je dan aan het denken zet, nvdr). Kort door de bocht is navelpluis, pluisjes die in je navel zitten (dúh). Die pluisjes zijn een opeenhoping van wollig materiaal, bijvoorbeeld van kledij. Ze geraken in je navel door de beharing op je onderbuik. Zo schrapen de haren vezels van je kledij. En dit is ook direct het antwoord op de vraag waarom dit vaker bij mannen voorkomt dan vrouwen. Vrouwen hebben namelijk doorgaans minder buikhaar dan mannen.

Ook Georg Steinhauser, chemicus aan de universiteit van Wenen, deed onderzoek naar navelpluis in 2005. Zo hield hij drie jaar lang zijn navelpluis bij. Het pluis bestond ook bij hem voornamelijk uit vezels van zijn kledij. Daardoor hebben de pluisjes meestal dezelfde kleur als je t-shirt of trui. Maar ook stof, huidschilfers een zweet hopen zich bij deze vezels op.

Kun je navelpluis voorkomen?

Navelpluis kun je voorkomen door, heel simpel, je buikhaar af te scheren. Ook kun je opteren voor oudere kledij omdat deze minder pluizen dan stukken uit je nieuwe garderobe. En degenen die het écht storend vinden, kunnen een navelpiercing zetten. Een piercing veegt de vezels namelijk weg voor ze de kans hebben om samen te klitten.

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…