Volgens een nieuwe studie lopen 1,35 miljard jonge mensen tussen 12 en 34 jaar wereldwijd het risico op permanente gehoorschade. De reden is dat ze zichzelf te vaak en te lang blootstellen aan te luide muziek via hoofdtelefoons of oortjes en door het bezoeken van luide clubs, optredens en feestjes waar de muziek te hard staat. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat voor meer dan 430 miljoen mensen wereldwijd het al te laat is en dat die wat invaliderend gehoorverlies wordt genoemd hebben opgelopen. Die gehoorschade zou de maatschappij nu al jaarlijks meer dan een biljoen euro kosten. Het probleem is overigens nog wat erger geworden met de komst van draadloze oordopjes.
Een systematische review die deze week in BMJ Global Health werd gepubliceerd, keek naar de resultaten van 33 studies die gedaan zijn naar het effect van te luide muziek op ons gehoor. Volgens de resultaten heeft bijvoorbeeld 23,81 procent van de adolescenten en jongvolwassenen de muziek zo luid staan als ze luisteren via een hoofdtelefoon of oortjes dat ze daarbij gehoorschade oplopen. En nog eens 48,2 procent stelt zich op feestjes, in clubs of op concerten te vaak bloot aan een geluidsniveau dat leidt tot gehoorschade.
Schade door te luisteren naar te luide muziek hoopt zich op en neemt dus toe in de loop van het leven, en blootstelling aan lawaai op jonge leeftijd kan mensen kwetsbaarder maken voor leeftijdsgerelateerd gehoorverlies. Bij kinderen is gehoorverlies en/of blootstelling aan lawaai in verband gebracht met slechtere academische prestaties en verminderde motivatie en concentratie.
Ernstig gehoorverlies bij 13 procent van 18-jarigen
Bij volwassenen wordt gehoorverlies in verband gebracht met een slechter psychosociaal welzijn, een lager inkomen en ernstige comorbide gezondheidsproblemen zoals cognitieve stoornissen. Tinnitus in het bijzonder heeft belangrijke gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van individuen en wordt in verband gebracht met een slechtere levenskwaliteit. Tinnitus of oorsuizen genoemd, is het waarnemen van een voortdurend geluid, zonder dat er in de omgeving een geluidsbron aan te wijzen is.
Een studie uit 2019, waarbij het gehoor van meer dan 3,3 miljoen kinderen uit 39 landen werd bekeken, bracht aan het licht dat ongeveer 13 procent van de jongeren op 18-jarige leeftijd meetbaar gehoorverlies hebben – zo ernstig dat het hun vermogen aantast om geluiden te ontcijferen die belangrijk zijn voor het verstaan van spraak. Uit een onderzoek bij Nederlandse kinderen tussen 9 en 11 jaar, bleek dat 14 procent meetbaar gehoorverlies had.
Wat is te luid? En hoe lang voor schade optreedt?
Het risico op gehoorverlies hangt af van hoe hard de muziek staat, maar ook van hoe lang en hoe vaak. Algemeen wordt aangenomen dat blootstelling aan 80 à 85 decibel voor 40 uur per week leidt tot gehoorschade. Maar dat zijn gemiddeldes, en hoe luider de muziek staat, hoe minder tijd nodig is om gehoorschade op te lopen. En dat verschil is best wel spectaculair. Bij 92 decibel is het bijvoorbeeld al maar 2,5 uur. Bij 98 decibel 38 minuten en bij 101 decibel nauwelijks 19 minuten.
Uit het onderzoek blijkt dat bijna 1 op 4 jonge mensen via hoofdtelefoons of oortjes naar muziek luisteren tot 105 decibel en dat ondanks het feit dat de reglementaire geluidsniveaus in de meeste landen tegen wording een pak lager liggen, in de praktijk de geluidsniveaus in uitgaansgelegenheden variëren van 104 tot 112 decibel. Bijna de helft van de wereldpopulatie tussen 12 en 34 wordt minstens één keer per maand daar aan blootgesteld voor een periode die langer is dan wat veilig wordt geacht.
Het probleem is door draadloze oordopjes nog wat groter geworden
En sinds kort is er een bijkomend probleem: de komst van draadloze oordopjes zoals de AirPods van Apple, waarvan er vorig jaar al meer dan 100 miljoen wereldwijd werden verkocht. Uit onderzoek blijkt dat mensen door die draadloze oordopjes langer naar muziek gaan luisteren dan bij gewone hoofdtelefoons. Dat vergroot dus het probleem als die muziek te luid staat, maar er is nog een ander effect: langdurig gebruik van zogenaamde in-ear-apparaten veroorzaakt problemen met oorsmeer.
Door oordopjes lang(er) in te houden, wordt de natuurlijke functie van dat oorsmeer gestoord. Het langdurig gebruik van oordopjes maakt het oorsmeer minder vloeibaar en zo wordt het moeilijker voor het lichaam om het op natuurlijke wijze te verdrijven. Normaal droogt het kleverig oorsmeer uit en valt het letterlijk uit je oren. Maar wanneer er iets in de weg zit van dat natuurlijke pad, gaat oorsmeer zijn plakkerigheid gedurende langere tijd behouden, en gaat het vocht in je oren langer vasthouden. Daardoor worden je oren vatbaarder voor bacteriële- en schimmelinfecties. En die kunnen ook leiden tot ernstige gehoorschade. En overmatige opbouw van oorsmeer in je oren kan bijvoorbeeld ook tinnitus veroorzaken.