Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Ik eet zo graag 2’ van Pascale Naessens + win 3 exemplaren

Birte Govarts
8 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Ik eet zo graag 2’ van Pascale Naessens te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

In haar nieuwe boek ‘Ik eet zo graag 2’ toont Pascale Naessens opnieuw aan dat lekker en gezond eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. ‘Lekker eten en drinken is mijn hobby’, aldus Naessens. ‘Het doel van mijn boek is dat je na het eten kunt zeggen: ‘Wauw, dit is lekker, ik heb er weinig werk aan gehad, ik heb ten volle genoten.’ Ik hoop dat ik je mag inspireren met mijn pure en eenvoudige gerechten. Ze zijn met liefde klaargemaakt en dat proef je.’

1. Pannenkoekjes met sesamzaadjes en gebakken bessen

Pascale: ‘Gezonde pannenkoekjes gemaakt met banaan en havermout zijn intussen bekend. Ik voeg er sesamzaadjes aan toe voor een krokant korstje en blauwe bessen voor de kleur op het bord en het smeuïge gevoel op de tong. Een pannenkoekje is altijd feest.’

Benodigdheden voor een vijftal pannenkoekjes

• 1 grote, rijpe banaan
• 2 grote eieren
• 3 grote eetlepels havermout
• 20 g sesamzaadjes
• 250 g blauwe bessen

Bereidingswijze

  1. Snijd de banaan in stukjes en doe ze in een hakmolentje, samen met de eieren en de
    havermout. Mix tot je een dik deeg krijgt. Het deeg zou iets dikker moeten zijn dan
    een klassiek pannenkoekenbeslag. Kruid met een heel klein beetje zout.
  2. Giet twee, hooguit drie eetlepels deeg per pannenkoekje in de pan. Strooi meteen wat sesamzaadjes op het nog vochtige deeg en schik er wat bessen in. Bak twee tot drie pannenkoekjes tegelijk op een matig vuur en zet het deksel op de pan. Pas als de bovenkant droog is, kun je ze voorzichtig omdraaien. Aan die andere kant hoeven ze niet zo lang te bakken. Leg ze op een bord. Werk zo het volledige deeg op. Heb je nog
    bessen over, bak die dan mee in de laatste bakronde.
  3. Serveer meteen en verdeel de (eventueel) overgebleven gebakken bessen over de
    pannenkoekjes.

Tip

‘Bij de klassieke pannenkoek zijn het vooral de eieren en het meel met gluten die voor binding zorgen. Maar hier gebruiken we havermoutmeel en banaan; die zijn wel heel lekker maar binden minder goed, vandaar dat we kleine pannenkoekjes maken. Klein maar fijn en gezond.’

Tip

‘Voor mij hoeft hier geen extra zoet bij; de bessen en de banaan maken de pannenkoekjes
zoet genoeg. Maar zoals jullie intussen al wel weten: van mij mag alles. Voel je vrij om hier
honing of andere zoetstof aan toe te voegen. Belangrijk is wat jij wilt. Hoe wil jij omgaan met
eten? Wat zijn jouw doelen? Zorg goed voor jezelf.’

2. Spaghetti van venkel met kaassaus

Pascale: ‘Een gerecht dat je toelaat ten volle te genieten: het geeft hetzelfde zalige, voldane
gevoel als spaghetti, het is eenvoudig te bereiden en je hebt maar één pan nodig.
Geniet ervan.’

Benodigdheden voor twee personen

• 2 of 3 venkelknollen
• 8 zongedroogde tomaatjes
• 2 knoflookteentjes
• 150 ml room
• 50 g gemalen parmezaan

Bereidingswijze

  1. Snijd de venkel in dunne reepjes en houd wat groen apart voor de afwerking.
  2. Hak de knoflook fijn. Stoof ze samen in flink wat olijfolie met een flinke scheut water. Kruid
    met peper en zout. Zet het deksel op de pan en laat stoven tot de venkel helemaal gaar is.
    Roer en check regelmatig.
  3. Snijd de tomatenpartjes in tweeën en laat ze de laatste minuten meestoven.
  4. Wanneer de venkel gaar is, voeg je de room en driekwart van de kaas toe. Roer die er
    goed doorheen.
  5. Serveer en strooi de rest van de kaas over de groenten. Werk af met het groen van de
    venkelknollen.

3. Gekaramelliseerde worteltjes op puree van bloemkool met een crumble van kaas

Pascale: ‘Een heerlijke groenteschotel met veel kleur en heel veel smaak.’

Benodigdheden voor twee personen

• 1 kleine bloemkool
• 10 wortels
• 150 g paneer (zie tip)
• 3 lente-uitjes
• handvol pijnboompitten (20 g)
Voor de saus:
• 2 eetlepels honing
• 4 eetlepels sojasaus
• 4 eetlepels olijfolie
• sap van ½ citroen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Kook de wortels een drietal minuten in water met wat zout of tot ze beetgaar zijn.
  3. Maak intussen het sausje: meng de honing, sojasaus, olijfolie en het citroensap. Kruid
    enkel met zwarte peper (sojasaus gebruik je ter vervanging van zout).
  4. Giet het water van de wortels af, schik ze in een ovenschaal (waar ze net in passen) en
    giet de saus erover. Zet 30 tot 40 minuten in de oven. Draai de wortels af en toe om.
    Check regelmatig op het einde van de gaartijd of ze niet verbranden. Ze moeten mooi
    bruin zijn en de saus een beetje stroperig.
  5. Snijd de bloemkool in stukken en kook gaar. Giet het water af en zet de pan weer op het
    vuur. Giet er flink wat olijfolie bij, kruid met peper en zout en roerbak de bloemkool een
    paar minuten. Stamp tot een puree.
  6. Snijd de lente-uitjes fijn en de paneer in kleine blokjes. Giet wat olijfolie in een pan
    met antiaanbaklaag en doe er de paneer, de lente-ui en de pijnboompitten in. Bak
    tot de kaas en de pijnboompitten lichtbruin worden. Kruid met peper.
  7. Schep de bloemkoolpuree op de borden en wrijf mooi uit met de bolle kant van een lepel. Schik de wortels erop en werk af met de crumble van kaas. Werk af met de overgebleven saus van de worteltjes.

Tip

‘Paneer is een jonge, stevige kaas gemaakt van koemelk, vooral bekend uit de Indiase keuken. Paneer heeft een hoog eiwitgehalte en bevat weinig vet en zout. Je kunt de kaas vergelijken met halloumi, maar hij is minder taai en minder zout. Je kunt hem dus ook bakken. Meestal wordt paneer in kleine blokjes gesneden en verwerkt in curry’s. Je vindt paneer gewoon in de supermarkt.’

Win 3 exemplaren van ‘Ik eet zo graag 2’

‘Ik eet zo graag 2’ van Pascale Naessens (Lannoo, €26,99)

Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Lannoo drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…