Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Proef Korea’ van Ae Jin Huys te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!
Hotpot van Chinese kool en runderlapjes
Benodigdheden
- 150 g runderlapjes van 0,5 cm dik
- 1 Chinese kool
- bosje perilla
- 5 g kelp
- 200 ml water
Voor de marinade
- 1 teentje knoflook (gepureerd)
- 2 el sojasaus
- 2 el rijststroop
- snufje zwarte peper
- 1 kl geroosterde sesamolie
Voor de dipsaus
- 2 el sojasaus
- 1 el rijstwijn of water
- 1 kl rijststroop
- 1 kl azijn
Bereidingswijze
Meng voor de marinade alle ingrediënten goed door elkaar. Meng de runderlapjes met de marinade, laat
bij voorkeur ten minste een half uur marineren in de koelkast. Snijd de onderkant van de Chinese
kool eraf en pluk de bladeren. Spoel af en laat uitlekken. Neem een snijplank en maak laagjes Begin met een blad Chinese kool, dan een plakje gemarineerd rundvlees en twee tot drie bladeren perilla. Herhaal dit patroon en bedek de bovenste laag met een extra koolblad. Snijd de laagjes in gelijke stukken van vijf centimeter breed. Neem dan een hotpot of Koreaanse ttukbaegi. Als alternatief kun je ook een kleine steelpan gebruiken. Leg op de bodem van de steelpan de kelp. Schik dan de pakketjes millefeuille er
verticaal bovenop, zodat je de verschillende laagjes ziet zitten. Begin vanaf de buitenranden en werk af naar het midden. Voeg er water aan toe, en zorg dat je minimaal anderhalve centimeter van de rand blijft. Breng aan de kook op middelhoge temperatuur. Zet er een deksel op en laat nog vijftien minuten sudderen of tot alle ingrediënten gaar zijn. Serveer de hotpot warm aan tafel. Doop elke hap (pakketje van drie smaken) in wat dipsaus voordat je het in je mond stopt.
Salade van rauwe zeebaars
Benodigdheden
- 1/2 wortel
- 1/4 rode ui
- 1/3 dunne komkommer
- 150 g zeebaarsfilet, zonder vel
- 1/2 lente-ui
- 1 el chilipasta
- 1 el appelazijn
- 1 el rijststroop
- 1 teentje knoflook, gepureerd
- 1 kl geroosterde sesamzaadjes
Bereidingswijze
Snijd de wortel, rode ui en komkommer in fijne schijven van twee millimeter dik. Snijd ook de vis in fijne plakjes. Snijd de lente-ui diagonaal in stukken van vier centimeter lang. Maak de saus door de ingrediënten te mengen. Meng de saus met de vis en groenten en laat even marineren. Serveer als frisse salade of eet samen met rijst.
Zijdetofoe met sojasaus
Benodigdheden
- 1 pak zijdetofoe (200-300
- 1 el sojasaus
- 1 el perilla-olie
- 1/4 stengel prei, fijngesneden
Bereidingswijze
Verwijder de folie van een pak zijdetofoe, laat eventueel extra vocht uit het pakje lekken. Leg een bord omgekeerd op de tofoe. Draai het bord samen met de tofoe in één handige beweging om zodat de tofoe uit het pakje op je bord valt. Maak de marinade door de ingrediënten te mengen, en dresseer over de tofoe.
Win 3 exemplaren van ‘Proef Korea’
Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Lannoo twee exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!