It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Het belang van een gezonde lever: de expert legt uit

Lisa Piotti
5 min read

Jammer genoeg wordt onze lever in de medische wereld – en ook daarbuiten – nog te weinig besproken. Toch is de lever een orgaan met een vitale functie. Maar wat doet de lever juist voor ons lichaam? Hoe ontstaat een belaste lever en hoe kunnen we die vermijden? Amandine De Paepe, voedingswetenschapper en founder van supplementenmerk Insentials, geeft duiding. En we mogen vijf exemplaren weggeven van haar nieuwe boek ‘Er ligt meer op je lever dan je denkt’.

‘Vroeger was ik te extreem bezig met eten. Ik lette op alles, maar at wel heel frequent. Daardoor was mijn lichaam eigenlijk licht insulineresistent geworden en kregen mijn hormonen nooit rust. Ik besefte dat ik eigenlijk op suiker leefde en niet op vetten. Dat had ook een invloed op mijn fertiliteit, met miskramen tot gevolg. Ik verdiepte me verder in het onderwerp en kwam erachter dat vitaminen noodzakelijk zijn, maar dan in de juiste vorm en dosage. Vandaag de dag zijn er nog teveel met oxide vormen en vulstoffen. Dat is natuurlijk niet gezond. Ik startte een eigen praktijk, en merkte dat maar liefst 90% van de vrouwen een belaste lever heeft. Voor mij is de lever het centraal orgaan, een zeer groot orgaan, waar tevergeefs nog te weinig naar wordt gekeken.’

‘De lever is eigenlijk een opslagplaats van suikers. Je kunt tot 3.000 calorieën aan suikers opslaan. De lever zorgt voor de regulering van je bloedsuikerspiegel, en heeft dus ook een invloed op je energieniveau. Daarnaast maakt de lever ook hormonen aan. Vaak zien we dat een hormonale disbalans een belangrijke factor is bij een belaste lever. De suikers in je lever worden gereguleerd door insuline, en dat is eigenlijk een overlevingshormoon. Een diabetespatiënt die gaan insuline heeft overleeft het niet. Maar iemand die in de menopauze zit en minder oestrogeen en progesteron heeft, overleeft wel zonder die hormonen. Dat maakt de lever een zeer belangrijk orgaan voor je algemene hormoonbalans. Het regenereert en herstelt je cellen ook.’

Meer dan alleen alcohol

‘Vandaag worden leverproblemen vaak toegeschreven aan overmatig alcoholgebruik. Ofwel heb je een gezond lever, ofwel heb je een levercirrose door te veel alcohol. Maar een lever kan ook belast worden door heel wat andere factoren. Zo’n non alcoholic fatty liver kan bijvoorbeeld ook ontstaan door een teveel aan suikers, medicatie, pesticiden, kant-en-klare maaltijden en vervuiling. Ook te frequent eten is niet goed voor je lever. We eten drie keer per dag, dan hebben we nog drie snackmomenten en nemen we ’s avonds een dessert. Maar dat zorgt ervoor dat onze lever weinig tot geen rust krijgt.’

Mogelijke symptomen

‘Wanneer je een belaste lever hebt, heeft je lichaam moeite met overgaan tot vetverbranding. Val je niet af terwijl je niet veel eet en veel beweegt, dan kan dat wel eens aan een overbelaste lever liggen. Ook vermoeidheid en weinig energie komen vaak voor bij leverproblemen’

‘Word je in het midden van de nacht wakker, dan komt dat waarschijnlijk door je lever die begint te werken. Dat gebeurt vaak als je te veel gedronken hebt, maar het kan ook gewoon continue voorkomen. Ook nachtelijk zweten, suikerdrang en huidonzuiverheden zijn symptomen van een belaste lever.’

De politieagent van je vertering

‘Vetverbranding is niet enkel gelinkt aan afvallen, maar ook aan je energieniveau. Als je altijd op suikers leeft, heb je geen energie. Zo is het concept van intermittent fasting ook direct gelinkt aan de lever. Wanneer je 16 uur lang niets eet, krijgen je organen de nodige rust en tijd om te herstellen. De lever is een beetje de politieagent van je vertering. Hij zet je verteringsorganen aan het werk. Als je constant eet, heeft je lever nooit tijd om te rusten, te detoxen. Bij genoeg rust zullen de suikers in je lever stilaan verdwijnen en gaat je lichaam over op natuurlijke vetverbranding. Daardoor krijg je automatisch meer energie.’

Een belaste voorkomen

‘Hoe zorg je ervoor dat je lever niet overbelast raakt? Intermittent fasting heeft een positieve invloed op de lever. Beperkt daarnaast ook koolhydraten, zeker ’s avonds. De helft van je bord zou eigenlijk gevuld moeten zijn met groenten. Fruit kun je eten, maar drink het niet. Probeer ook vezelrijker te eten. Bruin brood is niet vezelrijk, want het is wit brood met een kleurstof. Ga liever voor een meergranenbrood. Eet suikers niet alleen. Combineer het met iets anders of eet je dessert meteen na het diner. En natuurlijk is bewegen ook super belangrijk.’

‘Altijd gezond eten is jammer genoeg niet genoeg om leverproblemen te voorkomen. We hebben echt wel tekorten aan bepaalde stoffen en vitaminen. Bij Insentials genezen we niet, maar doen we aan preventie. Supplementen geven niet meteen een effect zoals medicijnen, maar ze werken preventie. Stap voor stap voel je het verschil. Op die manier blijft je lever zo zuiver mogelijk.’

Door Lisa Piotti

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...