Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hier moet je op letten als je na lange tijd opnieuw gaat sporten

4 min read

Heb je de moed gevonden om je na lange tijd te herpakken en opnieuw meer te bewegen? Wij kunnen die goede voornemens alleen maar aanmoedigen. Toch raden we je aan om er niet onbedachtzaam in te vliegen, want dan is de kans groot dat je enthousiasme smelt als sneeuw voor de zon. Onderstaande tips helpen je om langdurig te kunnen sporten.  

1.     Bouw geleidelijk op

Wie al jaren amper gesport heeft, moet niet proberen om na een paar maanden een marathon te lopen. Het is een tendens dat we allen meteen lange en extreme dingen willen doen. Wie te hard van stapel loopt, zit binnen de kortste keren in de wachtkamer met een of andere blessure. Met als gevolg dat je weer van 0 kunt starten na een lange rustperiode…

Geef je lichaam tijd om zich gestaag aan te passen aan de belasting. Voeg maximaal tien procent extra belasting aan je trainingsschema toe. Dat wil zeggen dat wie al lang niet meer gaan lopen is en de eerste week drie kilometer loopt, de week erna maximaal vier kilometer loopt. Dat is een consistente regel die voor elk type sporter geldt.

2.     Investeer onmiddellijk in degelijk materiaal

Wie met slecht materiaal traint, werkt blessures in de hand. Denk maar aan versleten loopschoenen, een fiets die nog met haken en ogen aaneenhangt, een sportbeha die knelt of een sportbroekje waar je amper in kan ademen. Het zijn allemaal zaken die je prestaties belemmeren en je enthousiasme niet per se bevorderen. Heb je geen kaas gegeten van sportuitrustingen? Laat je dan adviseren door iemand die er wel wat van kent.

3.     Kies het juiste tijdstip

Iedereen sport op een ander tijdstip. Ben je een ochtendmens die geen probleem heeft met vroeg opstaan? Plan je sportmoment dan in voor het werk en ga voor dag en dauw een rondje fietsen, lopen of wandelen. Het voordeel van ’s ochtends sporten is dat je de rest van de dag niet meer hoeft te denken aan je work-out. Heb je meer energie ’s avonds? Ga dan sporten na je werk of na het avondeten. Experimenteer en zoek uit wat voor jou het beste werkt.

4.     Besteed de nodige aandacht aan de warming-up en cooling-down

Wie weinig tijd heeft, is geneigd om minder aandacht te besteden aan de opwarming en cooling-down. Beide zijn nochtans essentieel om blessures te voorkomen. Tijdens een goeie opwarming zetten je bloedvaten uit, gaat je hart sneller slaan, nemen je longen meer zuurstof op en warmen je spieren op waardoor je minder kans hebt op stijfheid en blessures achteraf. Een cooling-down zorgt ervoor dat je bloedsomloop zich stap voor stap weer aanpast aan je hartslag. Heb je ondanks bovenstaande tips toch last van stijve spieren? Een homeopathisch geneesmiddel op basis van Arnica kan ideaal zijn om spierpijn te stillen. Arnica is een bloem die voornamelijk groeit in bergachtige streken in Rusland en Europa. Koop bijvoorbeeld Arnigel, smeer een dunne laag over de stramme spier en laat de gel inwerken. Herhaal dit één à twee keer per dag.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…