Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe de ingrediëntenlijst van cosmetica ontcijferen?

11 min read

Bij de intake komen mensen heel vaak met hun halve badkamerkast aan producten bij me binnen. Producten van alle maten en gewichten, kleuren, potjes met gouden randen, duur en goedkoop… Ik schreef het al in mijn boek Huidverjonging op maat, wat is nu het belangrijkste: het mooi uitziende potje of de ingrediënten die het product bevat?

Bedrijven zijn verplicht om hun ingrediëntenlijst op het label van het product te zetten, maar omdat dit vaak scheikundige of Latijnse namen zijn gaat er bij de meeste mensen geen belletje rinkelen. Heb jij bijvoorbeeld het woord isohexadecane ooit al gebruikt. “Ja, doe mij maar wat isohexadecane erbij, kan niet zonder”, zal je toch nooit horen? Of wel?

Toch is het heel nuttig om een aantal basispunten voor het lezen van ingrediëntenlijsten op cosmetica te kennen. Mensen worden namelijk steeds sceptischer over loze kreten en bewuster van hun keuzes. Het is dan ook niet vreemd om je skills op het gebied van ingrediëntenlijsten van cosmetica ontcijferen eens wat te verbeteren.

Ik help je daar vandaag mee in vier stappen.

Stap 1: bekijk wat er op de voorkant staat

Een product moet natuurlijk goed verkopen en de meeste marketeers weten dat mensen de ingrediëntenlijst van cosmetica niet (kunnen) lezen. De oplossing is om op de voorkant van de verpakking een aantal uitspraken te doen over het product. Denk hierbij aan een uitspraak als ‘verrijkt met arganolie’. Oke top, denk je dan, arganolie is goed voor je huid. Ja, klopt als een bus, maar dan moet er natuurlijk wel voldoende in zitten.

Angel dusting

Er zijn helaas merken die aan ‘angel dusting’ doen. Dat wil zeggen dat ze een miniscule hoeveelheid, bijvoorbeeld 0.1%, van een ingrediënt toevoegen aan het product om er vervolgens op de voorkant een uitspraak over te kunnen doen. Hoe je erachter komt of er veel van een ingrediënt in het product zit verwerkt lees je in stap 2.

Lang niet alle merken doen aan angel dusting, maar wees je er wel van bewust dat het kan zijn dat je diep in de buidel tast voor een product dat het niet helemaal waard is.

Hypoallergeen

Een andere term die veel wordt gebruikt is ‘hypoallergeen’. Dat betekent ‘minder dan normaal of weinig stoffen die allergische reacties oproepen’. Heb je het aandachtspunt al gespot? ‘Minder dan normaal’ wil dus niet zeggen dat het volledig vrij is van allergenen.

De term hypoallergeen is niet eens wettelijk gedefinieerd. De enige manier om te weten of je een allergische reactie kunt hebben op een van de ingrediënten is door de ingrediëntenlijst na te gaan.

Dermatologisch getest

‘Dermatologisch getest’ is er nog zo een. Het wil zeggen dat het product is getest door een arts op vrijwilligers. Wat de uitslag van die test is weet je echter niet, ook niet het aantal vrijwilligers of hoe lang het product is getest. Ook hier ontbreekt een wettelijk kader.

Verstopt de poriën niet

‘Verstopt de poriën niet’ of ‘niet comedogeen’ zie je ook wel eens voorbij komen. Je raadt het al, wederom is er geen wettelijk kader en zou je het technisch gezien op plamuur kunnen zetten.

In het kort:

 • Vertrouw niet blind op de kreten op de voorkant van de verpakking.
 • Wees je bewust van angel dusting.
 • ‘Hypoallergeen’, ‘dermatologisch getest’ en ‘verstopt de poriën niet’ betekenen niet zo veel in de praktijk.

Stap 2: bekijk de volgorde van de ingrediënten

Die kan je vinden aan de achterkant van je product. Het uitgangspunt is dat de ingrediënten in een aflopende volgorde worden genoemd. Dat wil dus zeggen dat er van het eerste ingrediënt het meeste in het product zit en van de laatste ingrediënten het minst.

Alles wat minder dan 1% van het product omvat wordt simpelweg achteraan benoemd en hoeft niet in aflopende volgorde te staan. Meestal is het zo dat de eerste 5 tot 7 ingrediënten overheersen in het product. De laatste 5 ingrediënten zijn vaak geurstoffen en conserveermiddelen.

Alcohol

Zo kun je al een eerste indruk krijgen van het product. Staat ‘alcohol’ tussen de eerste ingrediënten, dan kun je het product beter niet gebruiken op een droge of gevoelige huid. Niet alle soorten alcohol zijn overigens slecht voor de huid.

Aqua

Staat ‘aqua’ vooraan, dan heb je dus een product gebaseerd op water. Daar hoeft niets mis mee te zijn.

Het is niet altijd slecht als een bepaald ingrediënt achteraan de lijst staat. Van sommige ingrediënten heb je immers niet veel nodig.

In het kort:

 • Hoe korter de lijst, hoe beter.
 • Ingrediënten worden op volgorde van hoeveelheid vermeld op de ingrediëntenlijst.
 • Het uitgangspunt is dat de eerste 5 tot 7 ingrediënten overheersen in het product.
 • De laatste 5 ingrediënten zijn meestal geurstoffen en conserveermiddelen.
 • Het is niet per definitie slecht als een ingrediënt achteraan staat; soms heeft je huid je aan weinig al genoeg.

Stap 3: herken triggerwoorden

Je hoeft niet werkelijk elk ingrediënt uit je hoofd te leren om het te herkennen. Hieronder een aantal triggerwoorden waarmee je moeilijk uitspreekbare ingrediënten makkelijk kunt identificeren.

Perfume/parfum

Perfume of parfum is een ingrediënt dat beschermd is door handelsgeheimen en op zijn beurt ook weer kan bestaan uit tientallen ingrediënten die niet hoeven worden prijsgegeven zodat ze niet nagemaakt kunnen worden.

-paraben

Een discussie over parabenen laten we hier even achterwege, maar als je parabenen mijdt, dan herken je ze doordat het ingrediënt eindigt met -paraben.

Sodium lauryl sulfate (SLS) / Sodium laureth sulfate (SLES)

Als je niet zo goed tegen agressieve reinigers kunt, dan kun je deze ingrediënten beter mijden.

-cone / -siloxane

Als je liever geen siliconen gebruikt, controleer de lijst dan op ingrediënten die eindigen op -cone of -siloxane, zoals dimethicone.

Paraffinum liquidum

Als je liever geen minerale olie gebruikt.

Stap 4: zoek de eerste 5 ingrediënten op als je ze niet herkent

Woorden als ‘alcohol’, ‘aqua’ of ‘parfum’ doen bij de meesten wel een belletje rinkelen. Maar merk je dat een ingrediënt dat je niet kent ergens vooraan de lijst staat, dan kun je deze het beste even opzoeken. Als je dit een paar keer doet, dan zal je na verloop van tijd merken dat je bepaalde ingrediënten direct herkent zonder ze te moeten opzoeken. De ingewikkelde naam ‘Butyrospermum Parkii Nut Butter’ staat bijvoorbeeld gewoon voor simpele sheabutter en na een tijdje weet je dat gewoon.

Via deze sites zoek je ingrediënten op:

 • EWG
 • Europese lijst van cosmetica ingrediënten
 • Guide to animal derived ingredients (voor vegans en vegetariërs)

Conclusie

Hopelijk kun je met deze tips de ingrediëntenlijst beter lezen. Laat je niet voor de gek houden en zorg dat je de basics kent. Niet alleen kun je dan producten uitkiezen die passen bij jou, jouw huid en jouw levensstijl, maar je kunt er een hoop geld mee besparen. Zo kosten de ingrediënten van de wereldberoemde Crème de La Mer slechts zo een € 30, maar een potje van 100 ml kost hier in de winkel ruim € 400!

Twijfel je wat voor jou het geschikte product is? Vraag je arts, huidtherapeut of schoonheidsspecialiste naar meer informatie over jouw product.

Je kan ook meer over werkzame stoffen terugvinden in het boek Huidverjonging op maat. Het boek kan je hier bestellen, gratis verzending in België en Nederland.

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar  boek  Huidverjonging op maatwordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte voorziet ze de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…