Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe je huid optimaal beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering door zonlicht?

4 min read

We willen allemaal wel een gave, jonge en gezonde huid. Sommigen van ons smeren daarom dagelijks gezichtscrèmes om huidveroudering tegen te gaan, terwijl anderen nog een stapje verder gaan en hun heil zoeken in botox.

Waar veel mensen echter niet stil bij staan, is dat ook zonlicht onze huid sterk kan verouderen. Gelukkig kan je je huid hier op verschillende manieren tegen beschermen.

Oorzaak en gevolgen van ‘zonneschade’

De term ‘zonneschade’ wordt gebruikt om te verwijzen naar huidbeschadiging die veroorzaakt wordt door de zon.

De zon zendt namelijk twee verschillende soorten stralen uit:

  • uv-A-stralen
  • uv-B-stralen

Uv-B-stralen zorgen ervoor dat onze huid verbrandt en er rood uitziet. Uv-A-stralen dringen dieper door in onze huid en kunnen zelfs ons DNA en ons collageen, het eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid van onze huid, beschadigen. Dat zorgt voor huidveroudering in de vorm van rimpels, huidvlekken…

De gevolgen van zonneschade zijn dus in eerste plaats cosmetisch, maar in het ergste geval kan zonneschade ook aan de basis liggen van brandwonden of huidkanker.

Wat kan je ertegen doen?

Overvloedige blootstelling aan de zon vermijden

Hoewel ons lichaam zonlicht nodig heeft om vitamine D aan te kunnen maken en veel mensen een zongebruinde huid net dat tikkeltje aantrekkelijker vinden dan lijkbleek zijn, is het belangrijk dat je je huid niet overmatig blootstelt aan de zon.

De uv-B- en uv-A-stralen afkomstig van de zon beschadigen namelijk onze huidcellen. Het is een fabeltje dat enkel zonneschade optreedt wanneer onze huid verbrandt: ook als je huid bruin wordt zonder eerst te verbranden, treedt zonneschade (en dus ook huidveroudering) op. Probeer dus de felle zon zoveel mogelijk te vermijden. Zoek zeker tussen 12 uur en 15 uur de schaduw op in het voorjaar en tijdens de zomer.

Je huid beschermen

Wil je toch zorgeloos van de zon kunnen genieten? Dan is smeren, smeren, smeren de boodschap. Zonnecrèmes bevatten een soort minerale of chemische zonnefilter, die ervoor zorgt dat schadelijke uv-stralen niet tot onze huid kunnen doordringen, maar teruggekaatst worden.

Maar let op: sommige van deze zonnefilters zijn mee verantwoordelijk voor de vervuiling van onze zeeën en oceanen. Het loont dan ook om erop te letten welke filters gebruikt worden in jouw zonneproduct. Om het je wat makkelijker te maken, hanteren verschillende merken ook een label dat aangeeft dat hun product veilig(er) is voor het milieu, bijvoorbeeld het Ocean Protect-label op de producten van Caudalie. Zo bescherm je niet alleen je huid, maar ook de natuur!

Anti-aging effect

De vrije radicalen die vrijkomen bij blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van huidveroudering. Het vernietigende effect van die vrije radicalen kan echter tegengegaan worden met antioxidanten.

Zonnebeschermingsproducten waaraan antioxidanten zijn toegevoegd bieden dus zeker een meerwaarde in het bestrijden van huidveroudering. Caudalie voegde bijvoorbeeld een antioxiderend complex op basis vitamine E, fijnsparextract en polyfenolen (uit druivenpitten) toe aan hun zonnebeschermingsgamma.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…