Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

3 tips om je immuunsysteem te versterken

Sien Vanneste
3 min read

Het is van belang om ons immuunsysteem goed te voeden om wintervirussen en bacteriën beter te kunnen bestrijden. Gezonde voedingskeuzes en de juiste voedingsstoffen stimuleren onze soldaten, terwijl restrictieve diëten, foute eetgewoontes en tekorten ze net verzwakken. Selenium, zink en vitamine D spelen op een welbepaalde manier in op de goede werking van ons immuunsysteem.

Selenium

Selenium is al in onze eerste afweerlinie een grote hulp in de vernietiging van indringers. Voldoende selenium zorgt voor een goede werking van de macrofagen en helpt om virussen, bacteriën en dode cellen op te ruimen. Een goede seleniumstatus zal ervoor zorgen dat er voldoende T-lymfocyten kunnen worden aangemaakt en beschermt deze aanvalscellen voor een optimale werking ervan. Bij een tekort aan selenium krijgt de ziekmakende indringer de kans om zich te vermenigvuldigen en te muteren tot agressievere vormen. Een te laag gehalte aan selenium kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem volledig instort. Wist je dat de seleniumstatus in België niet altijd optimaal is? Zorg dan ook voor voldoende selenium, uit noten, schaal- en schelpdieren of met een supplement met een gestandaardiseerde organische seleniumvorm.

Zink

Zink vormt net als selenium een belangrijk onderdeel van de eerstelijnsafweer. Zink kan op een directe manier verkoudheidsvirussen inactief maken en werkt positief in bij infecties van de luchtwegen. Zink is essentieel voor een goede werking van de schildklier en dus ook voor de ontwikkeling van de T-lymfocyten. Een tekort aan zink zal de vorming van de antistoffen door de geactiveerde B-cellen uiteindelijk te weinig of te laat afremmen. Dat leidt tot uitputting en ontregeling van het immuunsysteem. Het is verstandig om voldoende zaden, pitten en orgaanvlees te eten of kies voor een voedingsaanvulling met een organisch gebonden zink te gebruiken voor een goede opneembaarheid.

Vitamine D

In zijn actieve vorm zorgt vitamine D voor meer en actievere macrofagen en regelt het de lymfocytenfunctie. Het veroorzaakt een onderdrukking van de T-celrespons, waardoor indirect de productie van de B-cellen wordt geremd door een verminderde cytokine alarmstroom. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Geen wonder dat heel wat mensen er in de herfst- en wintermaanden een tekort van hebben. Vitamine D kun je vinden in vette vis, vlees en eieren of neem het in kleine parels opgelost in een kwalitatieve plantaardige olie om zeker te zijn van een goede opname.

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…