Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe krijg je een blaasontsteking en wat zijn de eerste signalen?

Lore
5 min read

Bij een blaasontsteking raakt het slijmvlies geïnfecteerd door bacteriën, typisch een E. Coli, in de urine. Hoewel blaasontstekingen bij zowel mannen als vrouwen voorkomen, krijgen die laatste als een gevolg van de vrouwelijke anatomie veel vaker met blaasontstekingen af te rekenen. Vooral voor vrouwen is het dus belangrijk om op tijd de symptomen van een blaasontsteking te herkennen zodat een behandeling gestart kan worden.

De verschillende symptomen van een blaasontsteking

Gevoel van dringend en constant moeten plassen

Bij een blaasontsteking kun je het gevoel hebben dat je dringend moet plassen, terwijl het eigenlijk maar om een kleine hoeveelheid urine gaat of je soms zelfs helemaal niet moet plassen. Een toiletbezoek helpt vaak niet veel: het gevoel keert typisch meteen terug, waardoor je uiteindelijk constant denkt te moeten plassen.  

Branderig gevoel bij plassen

Plassen kan bij een blaasontsteking pijnlijk aanvoelen. Vaak komt daar nog een branderig gevoel bij. Dit gevoel kan zowel voor, tijdens als na het plassen voorkomen. 

Kleur urine

In een aantal gevallen is de urine ook troebelder of donkerder bij een blaasontsteking. Het is ook mogelijk dat de urine minder aangenaam ruikt. Dat is een teken dat er zich veel witte bloedcellen in de urine bevinden. In een beperkt aantal gevallen bevat de urine ook sporen van bloed, maar dat duidt op een ernstigere infectie. 

Pijn in de onderbuik en vaginale klachten

Veel mensen ervaren bij een blaasontsteking een pijnlijk of drukkend gevoel in de onderbuik, vaak ter hoogte van de blaas. Eventueel kunnen er ook vaginale klachten optreden.

Klachten ontstaan plots

Bij een blaasontsteking ontstaan de klachten over het algemeen heel plots. Als de symptomen maar geleidelijk ontwikkelen, is er eerder sprake van een urinebuisontsteking.

Mogelijke behandelingen blaasontsteking

Hoewel een blaasontsteking over het algemeen vrij onschuldig is, dient deze kwaal natuurlijk wel behandeld te worden. Gebeurt dat niet, kan de blaasontsteking in zeldzame gevallen opstijgen naar de nieren en daar een nierbekkenontsteking veroorzaken.

Dokter raadplegen bij blaasontsteking?

Risicogroepen zoals zwangere vrouwen, mannen, hoogbejaarden, jonge kinderen (jonger dan 12), diabetespatiënten of patiënten met een urinaire katheter raadplegen bij symptomen van een blaasontsteking best hun dokter. Bij hen is er immers een grotere kans dat de infectie opstijgt naar de nieren of de prostaat.

In andere gevallen is een doktersbezoek niet meteen noodzakelijk tenzij de symptomen gepaard gaan met koorts, pijn in de rug (wat aangeeft dat de infectie aan het opstijgen is naar de nieren) en sporen van bloed in de urine.

Een dokter zal bij een gecompliceerde blaasontsteking over het algemeen een antibioticakuur voorschrijven.

Behandeling blaasontsteking zonder complicaties

Een blaasontsteking zonder complicaties geneest in ongeveer 50% van de gevallen spontaan na 3 dagen. Antibiotica is in dat geval dus niet nodig (onnodig antibiotica gebruiken zorgt er immers voor dat ze hun effect verliezen). In de tussentijd kan je natuurlijk wel een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat de bacteriën zich verder verspreiden:

  • Drink voldoende. Hierdoor zal je vaker moeten plassen, waarbij de bacteriën naar buiten gespoeld worden.
  • Houd je plas niet op. Als je dat wel doet, kunnen de bacteriën zich makkelijker verder vermenigvuldigen.
  • Plas je blaas helemaal leeg. Dat zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk bacteriën in je blaas achterblijven.
  • Probeer de mogelijke oorzaken van de infectie te elimineren (te weinig drinken, slechte hygiëne, strakke kleding…)
  • Doe beroep op zelfmedicatie zoals Uri·Cran®Forte. Een medisch hulpmiddel op basis van propolis, hibiscus-extract, gelatine en xyloglucaan vermindert niet alleen de symptomen van een blaasontsteking, het kan ook voorkomen dat je hervalt.
Advertisement
Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…