Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wist jij deze dingen al over een blaasontsteking?

4 min read

Of je er nu zelf al eens mee te maken kreeg of niet, het is algemeen geweten dat een blaasontsteking met heel wat vervelende symptomen gepaard gaat. Denk aan een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen, valse aandrang om te plassen, een onaangename geur, enzovoort. Maar wist je ook deze zaken al?

Vaak veroorzaakt door darmbacteriën

Een blaasontsteking ontstaat doordat bacteriën via de urinebuis de blaas bereiken en daar een infectie veroorzaken. In veruit de meeste gevallen gaat het om bacteriën uit de darm. De E. coli-bacterie is in 75 tot 85% van de gevallen de schuldige. Bij de resterende 15 tot 25% gaat het om stafylokokken en een drietal zeldzame kiemen.

Die darmbacteriën kunnen vanuit de anus via de urinebuis de blaas binnendringen. Dat gebeurt vaker bij vrouwen dan mannen : de vrouwelijke urinebuis ligt namelijk dichter bij de anus en is ook korter dan bij mannen.

De helft van de vrouwen krijgt ooit een blaasontsteking

Dat brengt ons meteen bij het volgende punt: maar liefst de helft van de vrouwen krijgt in haar leven ooit te maken met een blaasontsteking.

Niet alleen lopen vrouwen meer kans dan mannen, sommige vrouwen lopen ook meer kans dan andere vrouwen, namelijk :

  • Seksueel actieve vrouwen
  • Zwangere vrouwen
  • Vrouwen in de menopauze
  • Vrouwen met diabetes
  • Vrouwen met urine-incontinentie

Gecompliceerde vs. ongecompliceerde blaasontsteking

Bij een blaasontsteking wordt standaard een onderscheid gemaakt tussen een ‘ongecompliceerde’ blaasontsteking en een ‘gecompliceerde’ blaasontsteking. In het eerste geval gaat het om een blaasontsteking bij een niet-zwangere, gezonde vrouw zonder tekenen van opstijgende infectie zoals koorts of pijn in de zij/rug.

In alle andere gevallen gaat het dan om een gecompliceerde blaasontsteking. Denk aan zwangere vrouwen, mannen of kinderen (onder 12 jaar). Ook bij diabetespatiënten, patiënten met afwijkingen aan de nieren of urinewegen en patiënten met neurologische blaasstoornissen of verblijfskatheter bestaat er een verhoogd risico op een gecompliceerd beloop. 

Antibiotica zijn niet altijd een must

Een blaasontsteking kan op verschillende manieren behandeld worden.  

  • Een ongecompliceerde blaasontsteking gaat meestal vanzelf over na een drietal dagen. Vandaar dat er typisch gekozen wordt om even af te wachten, maar wel maatregelen te nemen zoals voldoende drinken, je plas niet ophouden, je blaas volledig leegplassen, enzovoort. Je kan wel beroep doen op een vorm van zelfmedicatie zoals Uri-Cran®Forte om de symptomen te verlichten.
  • Bij een gecompliceerde ontsteking zal meteen een behandeling met antibiotica gestart worden. Als dat niet gebeurt, kan de blaasontsteking leiden tot een nierbekkenontsteking, wat een ernstigere infectie is.  

Een behandeling met antibiotica is bij een ongecompliceerde blaasontsteking dus niet meteen nodig, tenzij de symptomen langer dan een week aanhouden of wanneer er ook sprake is van koorts, pijn in de zij of rug of een algemeen ziektegevoel. Dit kan er namelijk op wijzen dat de infectie opstijgt naar de nieren.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…