Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vrouwen krijgen vaker last van blaasontsteking: dit zijn de redenen

Lore
4 min read

Hoewel een blaasontsteking zowel bij mannen als vrouwen kan voorkomen, zijn het niettemin toch vooral die laatste die er last van krijgen. Hoe dat precies komt, zetten we in dit artikel uiteen. Tegelijk geven we meteen ook een aantal tips om als vrouw een blaasontsteking te vermijden. Een gewaarschuwd vrouw…

Vrouwelijke anatomie

Dat blaasontstekingen vaker optreden bij vrouwen is in de eerste plaats een gevolg van de vrouwelijke anatomie. Zo hebben vrouwen een kortere urinebuis dan mannen. Daarnaast ligt de opening van de urinebuis dichter bij het rectum bij vrouwen. Hierdoor kunnen darmbacteriën (de E. Coli-bacterie is in 80% van de gevallen de oorzaak van een blaasontsteking) niet alleen makkelijker in de urinebuis terecht komen, ze kunnen ook sneller de blaas zelf bereiken.

Goed afvegen

Om zoveel mogelijk te vermijden dat er darmbacteriën in de urinebuis en blaas terecht komen, is het van groot belang dat vrouwen na een toiletbezoek goed afvegen: van voor naar achteren dus. 

Seks

Het risico op een blaasontsteking neemt eveneens toe eenmaal een vrouw seksueel actief wordt. Tijdens de seks kunnen de bacteriën uit de vagina of anus immers makkelijker in de urinebuis terecht komen door de constante wrijving. Door het herhaaldelijk contact kan ook het slijmvlies in de urinebuis gaan irriteren.

Plassen na seksueel contact

Om dit te voorkomen wordt steeds aangeraden om meteen na de geslachtsgemeenschap te gaan plassen, ook al heb je niet echt het gevoel dat je moet plassen. Op deze manier worden de bacteriën immers meteen weggespoeld. Gebeurt dat niet, kunnen de bacteriën zich nestelen in de urinebuis en blaas.

Menstruatie

Tijdens hun menstruatie letten vrouwen er ook beter op om op tijd hun maandverband of tampon te vervangen. Deze kunnen immers broeien van de bacteriën.

Zwangerschap

Ook tijdens haar zwangerschap kan een vrouw te maken krijgen met een blaasontsteking. Dat is een gevolg van de blaaswand die wat verslapt en de urineleiders die wat wijder worden. Hierdoor is het moeilijker om de blaas volledig leeg te plassen. In de urine die achterblijft kunnen bacteriën zich makkelijker vermenigvuldigen.

De blaas volledig ledigen wordt ook moeilijker eenmaal de baarmoeder in grootte toeneemt en steeds meer druk uitoefent op de blaas. Zwangere vrouwen die vermoeden dat ze een blaasontsteking hebben, dienen steeds hun arts te raadplegen.

Menopauze

Tijdens de menopauze treden eveneens een aantal veranderingen op in het lichaam van de vrouw die de kans op een blaasontsteking vergroten. Zo maken vrouwen in de menopauze minder oestrogeen aan, wat een direct gevolg heeft op het slijmvlies in de urinebuis. Dat slijmvlies, dat normaal gezien beschermt tegen ongewenste bacteriën, wordt hierdoor gevoeliger en dunner. Dat betekent dan weer dat bacteriën makkelijker de blaas kunnen binnendringen.

Tip: Uri·Cran®Forte

Maar liefst 1 vrouw op 2 krijgt in haar leven wel eens met een blaasontsteking te maken. Zo’n ongecompliceerde blaasontsteking gaat over het algemeen na twee à drie dagen over. Een doktersbezoek is dan ook niet per se nodig (tenzij tijdens de zwangerschap, bij koorts, bij pijn in de rug of als de klachten langer dan een week aanhouden).

Tegelijk blijft een blaasontsteking natuurlijk wel een enorm vervelende kwaal. Vandaar dat zelfmedicatie zoals Uri·Cran®Forte, een medisch hulpmiddel op basis van propolis, hibiscus-extract, gelatine en xyloglucaan, kan helpen om de symptomen te verminderen, alsook herval te voorkomen. Voor meer informatie ga naar www.uri-cran.be




Advertisement

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…