Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is een blaasontsteking besmettelijk?

4 min read

Een blaasontsteking (cystitis) is een vervelende kwaal die veroorzaakt wordt door bacteriën die via de urinebuis de blaas binnendringen en infecteren. Gevolg: vaak moeten plassen, pijn bij het plassen…

Wie bacteriën zegt, zegt besmettingsgevaar. Of toch niet? Want is een blaasontsteking eigenlijk besmettelijk? Wij zochten het voor je uit!

Niet besmettelijk

Laat ons duidelijk zijn: een blaasontsteking is niet besmettelijk. Dat betekent dus ook dat je de kwaal niet kan krijgen via een vieze wc-bril of van een sekspartner (zoals wel het geval is bij een soa).

Je blaas is namelijk een inwendig orgaan, wat betekent dat de bacteriën je lichaam moeten kunnen binnendringen. Dat is voor bacteriën op een wc-bril, die sowieso al niet lang overleven, vrijwel onmogelijk. Ook tijdens seks met iemand met een blaasontsteking kan je onmogelijk ‘besmet’ raken.

Het zijn eigenlijk net bacteriën vanop de huid of uit het lichaam zelf, zoals darmbacteriën, die de blaasontsteking veroorzaken.

Maar…

Toch moeten we hierbij een aantal belangrijke kanttekeningen maken:

  • Hoewel je geen blaasontsteking kan krijgen via een vieze wc-bril blijft een goede wc-hygiëne van groot belang. Houd je plas niet op, plas je blaas volledig leeg, hang niet boven de wc-bril (dat zorgt ervoor dat je je blaas niet goed kunt leegplassen) en maak steeds schoon van voor naar achter (zo vermijd je dat bacteriën uit de darm in de urinebuis terechtkomen).
  • En hoewel je evenmin een blaasontsteking kan krijgen via je sekspartner, kan je wel een blaasontsteking krijgen door seks. Vooral vrouwen lopen hier kans op: door de constante wrijving kunnen er bacteriën (bijvoorbeeld vanop de huid) in de urinebuis terechtkomen. Die ligt immers dicht bij de vagina. Ga daarom als vrouw steeds plassen na de seks, zo worden eventuele bacteriën weggespoeld.
  • Bepaalde symptomen van een blaasontsteking (moeilijk uitplassen, valse aandrang, anders ruikende urine…) kunnen bij een man ook wijzen op een soa of een ontsteking van hoger gelegen organen (bv. prostaat). Een soa is uiteraard wel zeer besmettelijk, vandaar dat dergelijke klachten steeds eerst onderzocht moeten worden.

Wat doen bij een blaasontsteking?

De meeste ongecompliceerde blaasontstekingen gaan na een aantal dagen vanzelf over. Zorg ervoor dat je in de tussentijd wel voldoende drinkt, je plas niet ophoudt, een goede wc-hygiëne nastreeft… Een vorm van zelfmedicatie zoals Uri·Cran®Forte (op basis van propolis, hibiscus-extract, gelatine en xyloglucaan) kan de symptomen verminderen.

Andere vormen van medicatie, zoals antibiotica, zijn bij een ongecompliceerde blaasontsteking vaak niet nodig, noch gewenst. Door onnodig gebruik van antibiotica kan namelijk resistentie ontstaan.

Bij een gecompliceerde blaasontsteking is een bezoek aan de huisarts en medicatie wel noodzakelijk. Dat is het geval voor zwangere vrouwen, mannen en kinderen en wanneer de klachten langer dan een week aanhouden of bij koorts, pijn in de zij of rug en een ziektegevoel.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…