Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mag je seks hebben met een blaasontsteking?

Lore
4 min read

Een blaasontsteking blijft een lastige kwaal, zeker omdat het relatief moeilijk te voorkomen is. Vooral vrouwen hebben een grote kans op een blaasontsteking, en al zeker in de zomer.

Maar hoe ontstaat een blaasontsteking? En ook heel belangrijk, mag je seks hebben met een blaasontsteking? We beantwoorden deze vraag hieronder.  

Hoe ontstaat een blaasontsteking?

Wanneer bepaalde bacteriën, typisch darmbacteriën, de blaas bereiken via de urinebuis, kan de blaaswand ontsteken. Hierdoor krijg je het gevoel dat je dringend en continu moet plassen, weliswaar kleine hoeveelheden. Verder kun je last krijgen van pijn ter hoogte van de blaas. Ook het plassen zelf kan pijnlijk zijn, en je urine kan wat troebel zijn.

Blaasontsteking na seks

Je hoort vaak dat vrouwen vaker dan mannen te maken krijgen met een blaasontsteking. Dat is een gevolg van de vrouwelijke anatomie: bij vrouwen ligt de urinebuis dichter bij de anus dan bij mannen. Hierdoor kunnen darmbacteriën makkelijker de urinebuis en vervolgens de blaas bereiken. Ook tijdens de seks kunnen er bacteriën in de urinebuis terechtkomen door de wrijving. Door te gaan plassen na de seks worden de meeste van deze bacteriën weggespoeld.

Mag je seks hebben met een blaasontsteking?

Maar wat als je eens vergeet te gaan plassen of je op een andere manier een blaasontsteking oploopt? Mag je dan nog seks hebben?

Op zich kan je met een blaasontsteking nog steeds seks hebben. Een blaasontsteking is bijvoorbeeld niet besmettelijk en kan dus ook niet overgedragen worden via seksueel contact.

Er zijn wel een aantal zaken waar je best rekening mee houdt voor je seks hebt met een blaasontsteking.

  • Een blaasontsteking gaat gepaard met verschillende ongemakken zoals een constant gevoel dat je dringend moet plassen, pijn ter hoogte van de blaas of druk in de onderbuik etc. Soms is er ook sprake van vaginale klachten zoals irritatie, meer vaginale afscheiding of jeuk. Hierdoor kan seks minder comfortabel en soms zelfs pijnlijk zijn. In dat geval kan je eventueel wachten tot je klachten afnemen. Maak in de tussentijd gebruik van zelfmedicatie zoals Uri·Cran®Forte om de symptomen te verminderen.
  • Gaan plassen na een vrijpartij is een must om geen blaasontsteking te krijgen, maar ook wanneer je al een blaasontsteking hebt, is het natuurlijk belangrijk om telkens na de seks te gaan plassen en zo de bacteriën weg te spoelen.
  • Heb je je dokter geraadpleegd en kreeg je antibiotica voorgeschreven om de blaasontsteking te bestrijden? Houd er dan rekening mee dat sommige antibiotica de werking van de pil kunnen beïnvloeden. Om te voorkomen dat je zwanger wordt, kan je daarom beter een extra anticonceptiemiddel voorzien zoals condooms. Vraag bij je arts ook steeds even na of je na je antibioticakuur meteen weer beschermd bent door de pil of dat die tijdelijk nog minder efficiënt is.

Vind hier meer info over blaasontsteking
Advertisement

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…