Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blaasontsteking behandelen met antibiotica?

3 min read

Veel mensen associëren de behandeling van een blaasontsteking met antibiotica. Maar dat is niet volledig terecht: meteen naar antibiotica grijpen bij een blaasontsteking is niet altijd de goede oplossing, hoe verleidelijk het ook mag lijken.

Risicogroep of niet?

De behandeling van een blaasontsteking is afhankelijk van patiënt tot patiënt. Een aantal personen behoren namelijk tot de patiënten met risico op complicaties. Dit zijn:

  • Zwangere vrouwen
  • Mannen
  • Kinderen onder 12 jaar
  • Patiënten met gekende nier- of urinewegafwijkingen
  • Patiënten met een verminderd immuunsysteem.

Ook een blaasontsteking die gepaard gaat met koorts en/of misselijkheid levert een verhoogd risico.

In die gevallen spreekt men van een ‘gecompliceerde urineweginfectie’ en moet steeds een huisarts geraadpleegd worden om een correct antibioticum te laten voorschrijven.

Hoe behandelen?

Geen risicogroep

Behoor je niet tot de bovengenoemde groepen? Dan heb je geluk, want in het geval een ‘ongecompliceerde urineweginfectie’ moet je eigenlijk niets doen.  Je wacht dan enkele dagen af tot de blaasontsteking vanzelf overgaat. Je kunt wel altijd natuurlijke trucjes gebruiken om het genezingsproces te versnellen, zoals meer drinken en wat meer letten op je intieme hygiëne.

Daarnaast kun je bij je apotheker ook vragen om zelfmedicatie, zoals Uri-Cran Forte®, wat samengesteld is uit natuurlijke bestanddelen die de bacteriën helpen verdrijven. Als de symptomen toch niet weggaan na enkele dagen, kun je nog altijd langsgaan bij de dokter.

Antibiotica vermijd je beter, denk aan restjes die je nog liggen hebt van een vorige kuur, aangezien ze tegenwoordig eigenlijk te vaak en vaak niet correct genomen worden. Hierdoor worden bacteriën resistent en zal het geneesmiddel niet meer werken.

Risicogroep

Indien je het risicolabel krijgt, moet je ALTIJD naar de huisarts als je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt. Je arts kan dan bepalen of er complicaties zijn die in het oog gehouden moeten worden.

Zowel bij ongecompliceerde als gecompliceerde blaasontsteking, zal de dokter een antibioticum voorschrijven indien jij dat wenst én hij/zij het nodig acht. In geval van specifieke allergie/resistentie, zwangerschap of borstvoeding zal iets anders dan het conventionele nitrofurantoïne gegeven worden.

Belangrijk is om altijd nauwgezet de instructies van huisarts en apotheker te volgen voor inname, dan hoef je je geen zorgen te maken over je antibioticum.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…