Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel van deze snoepjes kan jij herkennen uit je kindertijd?

Bram
7 min read

1. Toverbal

Een toverbal is een soort snoepje in de vorm van een bal. Dit snoepgoed is niet alleen rond, maar ook erg zoet en hard. De toverbal is opgebouwd uit een heleboel verschillende laagjes met elk een eigen kleur. Door de toverbal in je mond te nemen, zal de kleur dus telkens veranderen, waardoor het lijkt alsof het snoepje betoverd is. Vandaag de dag is er ook een variant in de handel gebracht die in het midden gevuld is met kauwgom (ook wel Jawbreaker genoemd).

2. Lange Jan

Een Lange Jan is een snoepje dat vooral vanuit glucosesiroop en suiker wordt gemaakt. Het snoepje ziet eruit als een dunne, platte strip. Lange Jan was te verkrijgen in zowel verschillende fruitsmaken als in een dropvariant. Zo was een Lange Jan onder andere verkrijgbaar in de smaken sinaasappel, citroen en aardbeien. Het zachte snoepgoed leek weg te smelten op je tong.

3. Schuimblok

Een schuimblok is een snoepje dat voor het grootste deel bestaat uit (druiven)suiker, glucosestroop, water, smaak- en kleurstoffen. Schuimblokken kenmerken zich door hun luchtige karakter. Tijdens het eten van een schuimblok lijkt het dan ook alsof de suiker tintelend oplost in je mond. Verder is een schuimblok licht en knapperig. Bovendien zul je door het eten van een schuimblok je energielevel in korte tijd enorm weten te verhogen.

4. Tumtum

Tumtum is een mix van snoepgoed die is samengesteld uit verschillende snoepjes. Zo bestaat tumtum uit verschillende kleine pepermuntjes, kleine chocoladeflikjes, kleine brokjes suikerwerk en kleine gumballetjes in allerlei fruitige smaken en kleuren. Maar ook de pepermuntjes hebben dikwijls meerdere kleuren en de chocoladeflikjes zijn in veel gevallen gedecoreerd met musket. Tussen al deze snoepjes zitten dan ook gekleurde stukjes suikerwerk die eveneens een aantal fruitsmaken hebben.

5. Ulevel

Een ulevel is een ambachtelijk snoepje in de vorm van een vierkant. Ulevellen worden gemaakt door witte suiker vloeibaar te maken door deze te verhitten. Vervolgens zal er een smaakstof toe worden gevoegd, zoals de geraspte schil van een citroen. Door de vloeistof al roerend af te koelen zal deze stollen. Wanneer de massa voldoende stijf is geworden, zullen er druppels van op bakpapier worden gegoten. De ulevellen zijn klaar als de suikermassa helemaal is afgekoeld.

6. Zoethout

Zoethout is, inde strikte betekenis van het woord, eigenlijk geen snoepgoed, maar korte stukjes van de wortelstok van een plant met de naam Glycyrrhiza glabra. Deze plant bevat een zoetstof die vele keren sterker is als suiker, maar minder schade aan het gebit zal veroorzaken. Om de zoete smaak te kunnen proeven dien je echter wel flink op het zoethout te kauwen en eraan te zuigen. Zeker in het verleden was zoethout erg geliefd, in het bijzonder onder kinderen, omdat er voor het ontstaan van de snoepindustrie weinig ander snoepgoed voor handen was.

7. Zure mat

Een zure mat is snoepgoed, dat in de regel rood, groen of blauw van kleur is. Toch zijn er ook varianten bekend in andere kleuren, zoals bruin of geel. Zure matten kenmerken zich door hun zure smaak, samen met de smaak die geassocieerd kan worden aan de kleur. Hierbij kun je onder andere denken aan de smaken aardbeien, appel of cola. Het oppervlak van een zure mat is rijkelijk bedekt met suikerkorreltjes. Het snoepgoed heeft een langwerpige vorm en in sommige gevallen een iets minder zure smaak.

8. Vliegende schotels

Zoals de naam al aangeeft hebben deze snoepjes de vorm van een vliegende schotel. De buitenkant van het snoepgoed bestaat uit eetbaar papier (snoeppapier) met daarin een poeder met een zoetzure smaak. Vliegende schotels zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, zoals wit, geel, oranje, roze en tegenwoordig zelfs in het blauw. Zodra je de volledige vliegende schotel in je mond stopt dan smelt de buitenkant en komt de smaak van het poeder naar voren. Uiteraard kun je ook het snoepje openbreken en het poeder oplikken of in je mond strooien.

9. Suikerwerk

Suikerwerk, ook wel bekend als borstplaat, is een snoepgoed, dat wordt gemaakt uit water of melk, suiker en een bepaalde smaakstof. Als smaakstof kan onder andere worden gebruikt: vanille, aardbeien, citroen, sinaasappel of cacao. Suikerwerk is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals hartjes en diertjes. Omdat suiker in het verleden erg kostbaar was, werden deze snoepjes alleen gegeten op belangrijke feestdagen, zoals huwelijksfeesten. Later werden vooral de suikerbeestjes een echt lekkernij rondom het Sinterklaasfeest.

10. Babelutten

Babelutten, soms ook aangeduid met de term boterbabbelaars, zijn snoepjes die traditioneel gemaakt zijn van suiker, boter, azijn, water en een beetje zout. Babelutten zijn vooral een lekkernij dat aan de Belgische kust en de Nederlandse provincie Zeeland bekend is geworden. Deze snoepjes vinden dan ook gretig aftrek bij toeristen. De smaak van babelutten is romig, een beetje vettig zelfs en zoet. De smaak doet veel mensen dan ook sterk denken aan gezoete roomboter.                

11. Zuurbal

Een zuurbal is een snoepje dat eigenlijk als de voorloper van de hedendaagse lolly kan worden beschouwd. Een zuurbal is overigens niet hetzelfde als een toverbal want naast de een smaak, heeft een zuurbal niet het vermogen om van kleur te veranderen als je er op sabbelt. Tegenwoordig zijn de meeste zuurballen van een stokje voorzien (lolly). Zuurballen zijn verkrijgbaar is verschillen smaken, vooral fruitsmaken zoals aardbeien, sinaasappel en citroen komen erg veel voor.

12. Zuurstok

Een zuurstok is snoepgoed in de vorm van een staaf(je) met een zoetzure smaak. In de regel wordt een zuurstok gegeten door erop te zuigen, of door er kleine stukje van af te bijten of te snijden. De traditionele zuurstok heeft een witte binnenkant en is fel roze van buiten. De term zuurstokroze vindt dan ook bij dit snoep zijn oorsprong. Naast roze kan zijn zuurstokken echter verkrijgbaar in alle denkbare kleuren en smaken. In de periode rondom Kerstmis zijn er zuurstokjes te koop die aan één uiteinde wat zijn gebogen zodat je deze in de kerstboom kunt hangen zoals in de Verenigde Staten al jaren gebruikelijk is. Het formaat van zuurstokken kan sterk uiteenlopen, naast enorm grote exemplaren zijn er tegenwoordig ook minivarianten verkrijgbaar.

13. Kaneelstok

Een kaneelstok is een soort snoepgoed die vergeleken kan worden met de zuurstok. Ook de kaneelstok is namelijk in verschillende formaten verkrijgbaar en erg geliefd in de koudere maanden van het jaar. Het verschil met een zuurstok is echter dat de kaneelstok voor het belangrijkste deel bestaat uit kaneel en suiker. Om die reden wordt het likken aan een kaneelstok dan ook minder graag gedaan. Vaak wordt een grote kaneelstok in kleine stukjes gesneden voordat deze wordt geconsumeerd. Als variant op de kaneelstok zijn er ook zogenaamde kaneelkussentjes verkrijgbaar die aan de buitenzijde voorzien zijn van een dun suikerlaagje.

14. Napoleonkogel

Een Napoleonkogel, ook wel een Bonbon Napoleon of kortweg een Napoleon genoemd, is een hard zuurtje in de vorm van een bol. Deze snoepjes zitten afzonderlijk verpakt in doorzichtig cellofaan. Napoleonkogels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en smaken, bijvoorbeeld citroen, sinaasappel en salmiak. Hoewel de buitenkant hard is, zit er in de kern van het snoepje een poeder dat zuur, zoet of zout smaakt zodra het vrijkomt. Door op het snoepje te sabbelen, of het door te bijten, kan de smaak uit de kern vrijkomen als een soort verrassing.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…