Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoge cholesterol en het effect op het verouderingsproces

Lore
3 min read

Het is algemeen geweten dat een hoge cholesterol niet gezond is. Maar wat voor effect heeft een verhoogd cholesterolgehalte eigenlijk precies op je gezondheid en het verouderingsproces in je lichaam? Je leest het in dit artikel.

Wat houdt een verhoogd cholesterolgehalte precies in?

Cholesterol is een vetachtige stof. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is cholesterol zeker niet alleen maar slecht. Sterker nog: ons lichaam heeft ook cholesterol nodig. Ons lichaam gebruikt het bijvoorbeeld voor onze hormoonproductie.

Te veel cholesterol kan echter wel nadelig zijn. Hoe hoog je cholesterol is, wordt bepaald met een bloedtest. Is je cholesterolgehalte lager dan 5,0 mmol/l? Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken.

Als je cholesterolgehalte echter hoger is dan 5,0 mmol/l, spreken we van een verhoogde cholesterol. Een waarde tussen de 5,0 en 6,4 mmol/l wordt gezien als licht verhoogd. Van 6,5 tot 7,9 is het cholesterol duidelijk verhoogd en waardes boven de 8,0 vallen in de categorie sterk verhoogd.

Over het algemeen geldt: hoe hoger je waarde, hoe groter de gezondheidsrisico’s.

Hoe beïnvloedt een hoog cholesterolgehalte het verouderingsproces?

Een verhoogd cholesterol brengt dus gezondheidsrisico’s met zich mee. Aangezien je cholesterol zich in je bloed bevindt, zijn deze effecten vooral merkbaar aan je hart en bloedvaten.

Om het effect van cholesterol op je verouderingsproces goed te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat cholesterol opgedeeld wordt in twee types: LDL-cholesterol en HDL-cholesterol.

Nauwere vaten door LDL-cholesterol

LDL-cholesterol wordt ook wel slechte cholesterol genoemd. Het is een verbinding van cholesterol met een bepaald type eiwit genaamd LDL. Dit LDL brengt het cholesterol van je lever naar de rest van je lichaam. Het gevaar van LDL-cholesterol is dat het kan blijven plakken aan je vaatwanden. Vooral als je vaatwanden beschadigd zijn, bijvoorbeeld door ouderdom, een hoge bloeddruk of roken, hecht LDL-cholesterol er zich gemakkelijk aan vast.

Dit is gevaarlijk omdat je bloedvaten hierdoor nauwer worden. Als dit proces lang doorgaat, slibben je bloedvaten als het ware dicht. Het risico op verstoppingen neemt hierdoor fors toe. Een bloedpropje komt simpelweg sneller vast te zitten als je bloedvaten nauwer zijn. Hierdoor heb je dus meer kans op een TIA, beroerte of hartinfarct.

Afvoer van overtollig cholesterol door HDL

HDL-cholesterol is de goede cholesterol. Het bestaat uit een HDL-eiwit gekoppeld aan een cholesteroldeeltje. HDL helpt je lichaam om overtollig cholesterol af te voeren. Het brengt het cholesterol vanaf je vaatwanden naar je lever, die het vervolgens afbreekt.

De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol is daarom erg belangrijk. Als je veel LDL-cholesterol hebt en juist weinig HDL-cholesterol, kan het overtollige cholesterol namelijk niet voldoende afgevoerd worden. Hierdoor is het schadelijke effect van het LDL-cholesterol dus veel groter.

Tips om je cholesterol onder controle te houden

Om je bloedvaten gezond te houden is het dus belangrijk om een te hoog cholesterolgehalte te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je LDL-cholesterol en HDL-cholesterol zoveel mogelijk met elkaar in verhouding zijn. Rook niet, vermijd stress, beweeg voldoende, maar let bovenal goed op je voeding.

Zowel de “goede” als ‘slechte” cholesterol krijgen we immers (gedeeltelijk) via onze voeding binnen. Vermijd daarom dierlijke producten zoals (orgaan)vlees, volle zuivelproducten boter, etc. die rijk zijn aan verzadigd vet (en daardoor de slechte cholesterol verhogen). Kies liever voor plantaardige voeding zoals groenten, fruit, noten, peulvruchten, margarine (bv. Becel ProActiv). Plantaardige voedingsmiddelen bevatten immers amper verzadigde vetten.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…