Heb je de indruk dat je last hebt van pijnlijke gewrichten zodra de weergoden je niet goedgezind zijn? Uit verschillende studies blijkt dat de link tussen gewrichtspijn en het weer geen fabeltje is. Al hangt het niet samen met de temperaturen maar wel met de luchtdruk. Wij geven je alle nodige info en een aantal tips die je helpen om je gewrichtspijn binnen de perken te houden.
Zit het allemaal in ons hoofd?
Het geloof dat er een verband bestaat tussen gewrichtspijn en slecht weer gaat al terug tot in de tijd van de Romeinen. Al werd door velen beweerd dat die link nonsens was. Tegenstanders waren ervan overtuigd dat je pijn bewuster ervaart wanneer het koud en regenachtig is. Bij zonnig weer denk je daar volgens hen gewoon minder over na. Ze gingen er dus vanuit dat psychologische factoren – slecht weer heeft een negatieve invloed op ons humeur – de lichamelijke klachten in de hand werkten.
Luchtdrukveranderingen
Uit verschillende recente studies blijkt echter dat het weer wel degelijk een impact heeft op gewrichtsklachten. Al zou die link verband houden met de luchtdruk en niet zozeer met de temperatuur. Luchtdrukveranderingen zouden dus een invloed hebben op reumatologische aandoeningen zoals artrose, reumatoïde polyartritis, spondylartritis en fibromyalgie.
Wat is dat precies ‘luchtdruk’?
Luchtdruk of barometrische druk is het gewicht van de atmosfeer om ons heen. Om het gemakkelijker te visualiseren, beeld je je in dat de weefsels die om je gewrichten zitten, op een ballon lijken. Een hoge barometrische druk zorgt ervoor dat die ballon niet groter wordt. Als de barometrische druk stijgt, wat bijvoorbeeld het geval is bij regenachtig weer, dan gaat het weefsel dat om de gewrichten heen zit, uitzetten. Dat proces kan pijnlijk aanvoelen en wordt ervaren als gewrichtspijn.
Tips bij gewrichtspijn
Iedereen is onderhevig aan de luchtdrukveranderingen. Je kunt je er moeilijk van afsluiten. De een is er wel gevoeliger voor dan de ander. Daarom geven wij een aantal tips om gewrichtspijn onder controle te houden.
Draag warme kledij
Ga je op stap in miezerig, regenachtig weer? Duffel je warm in zodat je gewrichten optimaal beschermd zijn. Warmte doet je spieren en gewrichten ontspannen waardoor de pijn gedempt wordt. Wie vooral last heeft van zijn knieën, kan bijvoorbeeld ook opteren voor kniebandages.
Bezoek een infraroodcabine of sauna
Een bezoekje aan een infraroodcabine of sauna kan ook soelaas bieden. De warmte waaraan je lichaam blootgesteld wordt, heeft een ontspannende invloed op je gewrichten. Een warme douche of bad nemen heeft trouwens ook hetzelfde effect. Gewrichtsklachten zijn sowieso niet fijn. Heb je een dipje? Onthoud dan dat na regen altijd zonneschijn komt. Als de pijn te groot is, raden we je aan een arts te raadplegen.