Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pijnlijke gewrichten: wat kan je doen?

Bram De Brabander
7 min read

Zijn alledaagse handelingen zoals de trap oplopen, een blik openmaken of uit de zetel stappen erg pijnlijk? De kans is groot dat je last hebt van pijnlijke gewrichten. Gewrichtspijn komt vaak en op elke leeftijd voor en zorgt voor lichamelijke ongemakken. Soms ligt er een duidelijke oorzaak aan de basis, maar soms is dat ook niet het geval. Gewrichtsklachten zijn hoe dan ook vervelend en belemmeren je bewegingen.

In onderstaand artikel informeren we je over de verschillende oorzaken van pijnlijke gewrichten. Daarna sommen we ook een aantal mogelijke oplossingen op. Voor meer informatie raden we je aan een arts te raadplegen.

Oorzaken pijnlijke gewrichten

Pijnlijke gewrichten door kneuzing of botbreuk

De oorzaken van gewrichtspijn kunnen erg uiteenlopend zijn. Als je valt en je pols of enkel verstuikt, dan is het onmiddellijk duidelijk waarom je gewricht pijn doet. Als er geen sprake is van een kneuzing of botbreuk, dan is de gewrichtspijn vaak niet meteen te verklaren.

Pijnlijke gewrichten door repetitieve beweging

Pijnlijke gewrichten kunnen ook een optreden omdat je vanuit een bepaalde positie steeds dezelfde beweging maakt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij iemand die een bureaujob uitoefent en constant typt. Hierbij wordt niet alleen het gewricht gevoelig maar ook de pezen en spieren.

Pijnlijke gewrichten door overbelasting

Een andere mogelijke oorzaak van gewrichtspijn is overbelasting. Dat kan enerzijds door te sporten zijn, anderzijds door overgewicht. Hoe meer gewicht op je knie drukt, hoe groter de belasting. Bij obesitas is de mechanische belasting met andere woorden te groot.

Pijnlijke gewrichten door reumatische aandoeningen

Heb je naast pijnlijke gewrichten ook last van ochtendstijfheid? Dan heb je misschien wel artritis of artrose, twee reumatische aandoeningen. Voor beide ziekten is een vroegtijdige behandeling cruciaal. Wij zetten alle nodige info op een rijtje:

Artrose

Artrose of sleetreuma is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Twee botten komen samen in een gewricht. Om te voorkomen dat de botten tegen elkaar zouden schuren, zitten er om het gewricht kussentjes die bestaan uit kraakbeen. Hun functie is de schokken opvangen die gevormd worden wanneer je beweegt. Als die beschermende laag verdwijnt, spreekt men van artrose. Op termijn wordt ook het bot dat onder het kraakbeen ligt beschadigd. Artrose tast dus niet enkel het kraakbeen maar het volledige gewricht aan.

Artrose zie je vooral aan de lage rug, nek, handen, voeten, heupen en knieën. Typisch is de startpijn die optreedt wanneer iemand na lang stilzitten opnieuw beweegt.  Sleetreuma ontstaat wanneer de belasting groter is dan de belastbaarheid.

Artritis

Artritis of ontstekingsreuma is een ontsteking van de gewrichten die op elke leeftijd kan voorkomen. Uit studies blijkt dat de helft van de mensen die met artritis kampen tussen dertig en veertig jaar oud zijn. Er zijn verschillende soorten ontstekingsreuma.

De meest voorkomende is reumatoïde artritis, een symmetrische ontsteking van een kleiner gewricht. Dat kunnen de handen en voeten of de polsen en enkels zijn.  Een tweede soort is spondyloartritis, een ontsteking van een groter gewricht zoals de rug. Een derde en laatste soort is kristalartritis of jicht. Deze variant begint als een acute ontsteking in een van de gewrichten zoals de grote teen. Die ontsteking verdwijnt, maar komt sowieso na een tijdje terug. Steeds meer mensen worden door jicht getroffen. De belangrijkste oorzaak is onze bourgondische levensstijl: we drinken en eten te veel en bewegen amper waardoor onze gewrichten het zwaar te verduren krijgen.

Oplossingen bij pijnlijke gewrichten

Bewegen

Bewegen is goed bij elke vorm van gewrichtspijn. Mensen die last hebben van hun gewrichten, hebben snel de neiging om stil te zitten. Dat is absoluut af te raden. Voldoende bewegen met een juiste belasting is de beste remedie. Wandelen, zwemmen of fietsen zijn vormen van lichaamsbeweging die helpen om je gewrichten soepel te houden.

Je gewicht op peil houden

Kamp je met overgewicht? Besef dat een paar kilo’s afvallen al helpt om minder gewrichtspijn te hebben. Vind je het moeilijk om je levensstijl aan te passen? Neem een diëtist of gewichtsconsulent onder de arm die je motiveert en opvolgt. Leg jezelf niet allerlei regeltjes op waarvan je op voorhand weet dat je ze niet zal kunnen volhouden. Balance is key. Alles kan en mag maar met mate.

Warmte

Warmte kan klachten zoals pijn en stijfheid verlichten. Neem een warme douche of leg een warmtepakking op het pijnlijke gewricht. Merk wel op dat warmte niet helpt bij een gewrichtsontsteking. Kou daarentegen helpt dan weer wel in dat geval.

Meditatie

Niet alle pijn is te verhelpen. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen wel helpen om het hoofd te bieden aan de gewrichtspijn. Zenmeditatie, een meditatievorm waarbij je je focust op je ademhaling, brengt rust in je hoofd. Daarbij komt nog dat zenmeditatie leidt tot een dikkere hersenschors in de hersengebieden die instaan voor de verwerking van pijn. Dat resulteert in een lagere pijngevoeligheid.

Probeer bijvoorbeeld om elke ochtend tien minuten te mediteren. Trek gemakkelijke kleding aan en kies een plaats waar je niet wordt gestoord. Het is belangrijk dat je je ontspannen voelt, zonder dat je in slaap valt. Ga dus niet in de zetel zitten maar kies een gemakkelijke stoel. Sluit je ogen en adem diep in en uit. Je concentreert je op het gevoel van de lucht die je longen in- en uitstroomt. Het kan helpen om bij elke uitademing tot tien te tellen. Probeer je gedachten niet te laten afdwalen. Indien dat toch het geval is, probeer je je gewoon opnieuw te focussen op je ademhaling.

Oefening baart kunst. Na tien keer mediteren zal je merken dat je je al veel beter kunt concentreren.

Geneesmiddelen

Kamp je met artrose of artritis? Medicijnen die artrose tegengaan zijn er helaas nog niet. Men kan wel proberen om aan de hand van medicijnen de klachten die de aandoening met zich meebrengt, onder controle te houden. Voor patiënten met artritis is er de laatste jaren in de medische wereld wel veel voortuitgang geboekt. Er kunnen heel doelgerichte behandelingen met geneesmiddelen opgestart worden die artritis bestrijden. Voor meer informatie raden we je aan een arts te raadplegen.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…