Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pijn in bovenbeen

Olivier
7 min read

Pijn in het bovenbeen is een klacht waar iedereen mee te maken kan krijgen. Zo kun je pijn in het bovenbeen krijgen als je wat ouder bent, maar is het voor jongere mensen ook zeker mogelijk om pijnklachten in het bovenbeen te krijgen. Soms gaat het om een klein probleem dat eenvoudig vanzelf weg gaat, maar het kan ook om een ernstiger probleem gaan dat niet vanzelf opgelost wordt. Je kunt last krijgen van pijn in het bovenbeen door beweging, maar het is ook mogelijk om pijnklachten te ervaren in het bovenbeen als je niet beweegt. Daarnaast is het zowel mogelijk om overdag als in de nacht te maken te krijgen met pijn in het bovenbeen, want deze pijnklachten kunnen op ieder moment en door diverse oorzaken opspelen.

Op deze pagina lees je meer over pijn in het bovenbeen. Zo lees je wat de mogelijke oorzaken van pijn in het bovenbeen kunnen zijn, maar lees je ook wat je kunt doen om de pijnklachten te laten verdwijnen. Zeker als je al langer last hebt van pijn in het bovenbeen en de klachten niet vanzelf weg gaan, is het verstandig om te lezen hoe je van jouw pijn in het bovenbeen af kunt komen.

De oorzaken van pijn in het bovenbeen

Er zijn diverse mogelijke oorzaken aan te wijzen voor pijn in het bovenbeen. Sommige mensen krijgen last van hun bovenbeen door één achterliggende oorzaak, maar er zijn ook veel mensen die last krijgen van hun bovenbeen door een combinatie van diverse oorzaken. Om je een duidelijk beeld te geven van de mogelijke problemen die achter de pijn in het bovenbeen kunnen liggen, worden alle mogelijke oorzaken in onderstaande alinea’s beschreven.

Oorzaak 1: Te lang stilstaan

Om de ledematen goed te laten functioneren, is het belangrijk om het bloed goed te laten circuleren in de ledematen. Als je lang stilstaat en je benen lang niet gebruikt, is er sprake van inactiviteit. Deze inactiviteit kan ervoor zorgen dat het bloed zich niet meer goed kan verplaatsen, waardoor je last kunt krijgen van pijnlijke en zware benen. Overigens kun je niet alleen te maken krijgen met deze klacht als je te lang staat, maar ook als je te lang zit. Zit je bijvoorbeeld de hele dag op kantoor en bewegen je benen nauwelijks, dan kun je ook te maken krijgen met pijnlijke benen door inactiviteit en een slechte bloedcirculatie.

Oorzaak 2: Overbelasting

Een andere oorzaak van pijn in het bovenbeen, is dat je jouw been hebt overbelast. Als je jouw benen hebt overbelast, kunnen je benen pijnlijk aanvoelen bij het maken van zelfs de meest eenvoudige beweging. Dit komt omdat de benen al hun klachten al hebben opgebruikt, waardoor het maken van een beweging pijnlijk wordt. Je kunt je benen bijvoorbeeld overbelasten en last krijgen van pijn in het bovenbeen als je lang hebt gewandeld, lang of veel hebt gesport of veel hebt gefietst.

Oorzaak 3: Overgewicht en zwangerschap

Als je zwanger bent, ontwikkel je als toekomstige moeder een flinke hoeveelheid extra gewicht. Dit gewicht moet gedragen worden door de benen, waardoor er meer druk op de benen komt te staan. Door deze grote hoeveelheid druk, kun je last krijgen van pijn in de bovenbenen of pijn in de knieën. Heb je overgewicht, dan gebeurt er eigenlijk hetzelfde. Je benen moeten een flink gewicht dragen en als de benen hier moe van worden, kun je pijnklachten ontwikkelen.

Oorzaak 4: Hernia

Als je te maken hebt met een hernia, is er een zenuw bekneld in de rugwervel. Veel mensen verwachten het niet, maar de pijnklachten van deze aandoening voel je in je boven- en/of onderbenen. Dit komt omdat de zenuw die bekneld raakt, door de benen loopt en hier de pijnklachten geeft. Overigens voelt zenuwpijn heel anders dan andere soort pijn, dus je merkt het vaak wel als je last hebt van een hernia. De pijn die je met een hernia voelt in de benen, is namelijk heel anders dan de pijn die je voelt in de benen als je te lang hebt stilgestaan of stilgezeten, als je de benen overbelast hebt of als je te veel gewicht moet dragen op de benen.

Oorzaak 5: Aderverkalking

Als je te maken hebt met aderverkalking, kun je plotseling hevige pijn of krampen in de benen voelen. Deze pijn gaat vaak vanzelf weer weg, maar kan ook eenvoudig terug komen. Aderverkalking betreft een vernauwing in de bloedvaten, waardoor er minder bloed naar de benen kan komen en je last krijgt van vervelende pijnklachten.

De behandeling van pijn in het bovenbeen

Welke behandeling je nodig hebt om pijn in het bovenbeen te verminderen, hangt uiteraard af van de achterliggende aandoening of oorzaak achter de pijn in het been. Heb je bijvoorbeeld last van je benen omdat je een flink stuk hebt gewandeld, dan hoef je hier eigenlijk niets tegen te doen. Heb je echter last van je benen door een hernia, dan moet je dit wel laten verhelpen door een professional en heb je een zeer specifieke behandeling nodig om de pijn in het bovenbeen te laten verhelpen.

Heb je voor langere tijd te maken met pijn in het bovenbeen, dan kun je de volgende acties ondernemen om de pijnklachten te laten verminderen:

  • Gebruik bloedverdunners, zeker als je te maken hebt met pijnlijke benen door een slechte bloedcirculatie of aderverkalking.
  • Balsem de benen en masseer de pijn weg.
  • Draag schoenen die niet te strak om de voeten zitten.
  • Draag jeans die niet te strak om de benen zitten.
  • Blijf voldoende bewegen, ook als je last hebt van je benen door overbelasting. Regelmatig een stuk wandelen is goed om de pijn in de benen te verhelpen.
  • Gebruik pijnstillers om de pijnklachten te verminderen.

Heb je voor langere tijd last van pijn in de bovenbenen, dan wordt aangeraden om jouw pijnklachten te laten onderzoeken door een arts. Mogelijk zit er een ander probleem achter de pijn in de bovenbenen, die door een arts verholpen moet worden om jouw klachten te laten verdwijnen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…