Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kloven in de Mondhoeken

Olivier
5 min read

De mondhoeken kunnen ontstoken raken. Wanneer dit gebeurt spreken we van kloven in de mondhoeken. De kloven kunnen aan slechts één kant van de mond ontstaan, maar ook aan beide kanten van de mond voorkomen. De oorzaak hiervan is speeksel. Door de ontsteking ontstaat een zwelling die soms roodachtig is. Hierdoor droogt de huis uit en kunnen de mondhoeken scheuren. Door de ontsteking kan er een witte of gelige aanslag ontstaan omdat er bacteriën en schimmels in het speeksel zitten. Als je hier last van hebt dan is er sprake van mondhoekeczeem. Mondhoekeczeem is erg hardnekkig en het kan lang duren voor je ervan herstelt.

De rol van speeksel

Speeksel is erg belangrijk bij het verteringsproces. Speeksel zorgt er namelijk voor dat je energie krijgt van je voedsel. Tijdens het kauwen op zetmeel reageert het speeksel en daardoor krijg jij de nodige energie van het voedsel. Speeksel heb je ook nodig om de groei van bacteriën in je mond tegen te gaan. Maar als speeksel te lang op dezelfde plek blijft buiten je mond, dan krijgt je huid rondom je mond daar last van. De mondhoeken en je lippen zijn het kwetsbaarst omdat je huid daar erg dun is en er sprake is van een goede doorbloeding. Het speeksel kan daar dan een ontsteking geven, waardoor er kloven in de mondhoeken ontstaan. De ontsteking kan hardnekkig zijn en af en aan erger worden.

Het langdurig vast blijven plakken van speeksel op de mondhoeken kan ervoor zorgen dat de huid rondom je mondhoeken indroogt en er kloven ontstaan. Tijdens het slapen kan je bijvoorbeeld speeksel of kwijl op je mondhoeken krijgen en gedurende de nacht daar last van hebben. Zure speeksel kan de huid ook aantasten waardoor je een ontsteking krijgt. Als de huis daarbij ook nog erg droog is dan kan het uiteindelijk scheuren. Wanneer er dan ook allerlei bacteriën in de wond komen wordt de ontsteking in de hand gewerkt. Hierdoor is het erg lastig om van de kloven af te komen.

De kloven kunnen in beginsel klein en onschuldig zijn. Kleine huidscheurtjes die zichtbaar zijn in de mondhoeken maar niet veel meer dan een kleine kloofjes zijn. Dit kan echter uitmonden in diepere kloven die roder worden. Als zich daarbij ook een witte of gelige aanslag aandient dan kun je vrijwel spreken van een chronische aandoening. De ontsteking is dan een fase bereikt die zo hardnekkig is dat het lastig is om ervan af te komen. Als de klachten alleen maar toenemen dan is het van belang om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je doorverwijzen en aan de hand van een onderzoek kan vastgesteld worden welke bacteriën en schimmels de kloven veroorzaken. Wanneer dit is vastgesteld kan de juiste medicatie worden voorgeschreven.

Risicogroepen

  • Bij baby’s en zuigelingen komen kloven in de mondhoeken vaak voor. Het is ook voor de hand liggend omdat de baby’s en zuigelingen nog niet de volledige controle hebben over hun lichaam en dit nog volop in ontwikkeling is. Zo hebben ze ook nog niet de controle over hun mond en het speeksel in hun mond.
  • Kinderen en volwassenen met het Downsyndroom kunnen een vergrote tong hebben. Er wordt dan meer speeksel aan gemaakt waardoor ze sneller last kunnen hebben van kloven in de mondhoeken.
  • Ouderen die een kunstgebit hebben kunnen er ook eerder last van hebben. Een kunstgebit moet goed passen want anders maak je vanzelfsprekend meer bewegingen die ertoe leiden dat er meer speeksel in je mond komt.
  • Vitaminetekort. Heb je een vitaminetekort? Dan kan mondhoekeczeem ook sneller toeslaan. Je lichaam heeft een tekort aan bouwstoffen die normaal gesproken voor de nodige weerstand zorgen. Wanneer deze bouwstoffen niet of minder aanwezig zijn in het lichaam dan kan dit mondhoekeczeem als gevolg hebben.

Behandeling van kloven in de mondhoeken

Kloven in de mondhoeken kunnen hardnekkig zijn en je kunt er lange tijd last van blijven houden. Naast dat het pijn doet kun je je er ook voor schamen. Bij de behandeling van de kloven is het belangrijk om extra goed te letten op je mondhygiëne. Ook de speeksel dien je zo goed mogelijk uit de kloven proberen te houden. Om van de kloven af te komen is het van belang dat je de juiste crème of zalf krijgt voorgeschreven.. Er zijn verschillende middeltjes verkrijgbaar, elk met een eigen werking.

Sommige middeltjes zijn mild en werken prima als je kloven hebt die niet erg groot en diep zijn, andere middeltjes zijn juist weer agressief en mag je maar voor korte duur gebruiken. Het blijft in het begin goed afwegen wat wel en wat niet werkt. Het is gangbaar dat bij je zoektocht naar het juiste middeltje verschillende zalfjes en crèmes gebruikt om te kijken welke het beste aanslaat.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Mondhoekkloofjes

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…