Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips voor een goede mondhygiëne

shana
3 min read

Een goede mondhygiëne is zeer belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat je een mooie glimlach hebt, maar het is ook van belang voor je algemene gezondheid. De meeste mensen denken dat het genoeg is om je tanden elke dag te poetsen, maar dat is niet zo. Er zijn heel wat zaken die je mondhygiëne kunnen verbeteren.

Een goede mondhygiëne

Wat houdt een goede mondhygiëne is en hoe weet je dat je een goede mondhygiëne hebt? Een goede mondhygiëne zal ervoor zorgen dat je een gezond ogende en fris ruikende mond hebt. Dit houdt vooral het volgende in:

  • Geen etensresten en tandplak op het gebit
  • Roze kleur van het tandvlees
  • Frisse adem

Onze voeding heeft een groot effect op onze mondhygiëne. Wanneer we veel suikers gaan consumeren, zal dit resulteren in een negatief effect. Zo zijn de meest voorkomende problemen: cariës, ontstoken tandvlees en tanderosie.

Tips bij het reinigen

1. Reinig tussen de tanden

Het reinigen tussen de tanden is enorm van belang. Tandvleesontstekingen(gingivitis) en ontsteking in het kaakbeen (paradontitis) worden hierdoor vermeden. De meest gebruikte middelen waarmee we de ruimtes tussen onze tanden kunnen reinigen zijn tandenstokers, tandzijde/floss of een interdentaal borsteltje. De ruimtes tussen de tanden moeten minstens één maal per week geflost worden.

2. Reinig de tanden

Bij de tanden zelf, moet u vooral de tandvleesrand reinigen. De plaque die daar voorkomt is ook verantwoordelijk voor tandvleesontstekingen en ontstekingen in het kaakbeen. Er bestaan verschillende soorten tandenborstels die gebruikt kunnen worden bij het reinigen van de tanden. Zo hebben we de handtandenborstel, elektrische tandenborstel en soloborstel. De keuze van je tandenborstel is ook van belang. Als de tandenborstel te hard is, kan het je tandvlees en je tanden zelf aantasten. Zorg dus voor een goede kwaliteit en vervang wanneer de haren te slap geworden zijn.

3. Reinig de tong

Op de tong blijven heel wat bacteriën en voedingsresten achter door zijn ruwe structuur. Het is niet nodig om u tong regelmatig te reinigen, tenzij u klachten heeft betreft slechte adem of  wanneer er aanslag op de tong zichtbaar is. Om de tong te reinigen kan je gewoon een tandenborstel gebruiken of een speciale tongschraper die je bij de apotheek kan krijgen.

Tips om een slechte mondhygiëne te voorkomen

  • Vermijd roken
  • Eet op vaste tijdstippen
  • Let op je voeding
  • Consumeer weinig suikers
  • Ga regelmatig naar de tandarts

Het is van groot belang je mond goed te onderhouden. Het is zelfs beter één maal per dag perfect te poetsen in plaats van twee of drie maal per dag snel te poetsen. Hierdoor ga je heel veel tijd besparen en zal je kunnen pronken met je mooie glimlach.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…