Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lindsay introduceert BUTI yoga in België: ‘Ik wil iedereen het gevoel geven dat je hier echt mag zijn wie je wil zijn’

Lisa Piotti
9 min read

Heb jij al eens gehoord van BUTI yoga? Waarschijnlijk niet, want deze Amerikaanse yogastijl is in België voor velen nog onbekend. Behalve voor Lindsay Piron uit Grobbendonk. Met haar yogastudio Heal your Health biedt zij als eerste – en voorlopig als enige – BUTI yoga aan in België.

Lindsay gooide haar leven volledig om en ruilde haar job als verpleegkundige in voor die van yoga instructeur. Toen BUTI yoga wat later op haar pad kwam, vielen alle puzzelstukjes in elkaar.

Van verpleegkundige naar yoga instructeur

‘Ik ben verpleegkundige van opleiding en ben toen ik afstudeerde meteen in die functie aan de slag gegaan. Voor mij draaide alles om werken en streven naar iets beter. Vroeger moest ik veel doen om gezien te worden, dus ik dacht dat mensen mij wél zouden zien staan als ik een hogere functie had. Maar wanneer het op privévlak wat misliep, bleek ik geen voldoening meer te kunnen halen uit mijn job. Ik kon niet meer met enthousiasme gaan werken, dus besloot ik om mijn leven 180 graden om te gooien. Yoga was altijd al mijn uitlaatklep geweest. Ik doe het ondertussen al vijftien jaar. Voor mij is het een moment waarin ik de dagelijkse sleur achter me kan laten en een andere wereld kan ontdekken. Een wereld waarin niets moet en waarin je volledig jezelf kunt zijn.’

‘Ik besloot een eigen yogastudio te starten. Dat vond ik fantastisch, maar ik wilde meer actie. Ik bleef na de lessen onvolledig achter en had het gevoel dat ik er als persoon zelf niet genoeg was uitgekomen. Ik heb super veel energie die eruit moet. Als er ergens muziek opstaat, ben ik altijd de eerste om recht te springen en te dansen. Online zocht ik naar ‘uptempo yoga’. Zo kwam ik een filmpje tegen waarin enkele dames in het zweet stonden te shaken. Ze deden yogaflows, maar met andere muziek. Ik voelde me meteen aangesproken, klikte door en zag ‘BUTI yoga’ staan. Dan ben ik dat verder gaan opzoeken en mij er meer in gaan verdiepen. Wat mij vooral interesseerde was het feit dat ik vaak vrouwen zag met verschillende maten in korte sporttopjes. Ze bleven maar gaan en dat vond ik zo’n leuke vibe. Ik voelde me ook echt lichamelijk aangesproken. Vroeger kreeg ik van bepaalde mensen veel commentaar op mijn lichaam. Maar als ik naar de BUTI yoga keek, had ik meteen het gevoel dat het oké was om te zijn wie je bent. En dan was er ook nog die muziek en dat leuke ritme. De klik was er meteen.’

‘Ik heb meteen een online opleiding gevolgd. Dat is eigenlijk al even geleden, maar in het begin durfde ik niet goed starten met het concept. Ik dacht dat het hier niet zou aanslaan, omdat de mensen hier vaak te gereserveerd zijn. Mijn man – die trouwens ook helpt in onze studio – en ik hadden een sterk concept in ons hoofd. Maar hoe we eraan moesten beginnen en of het hier ging werken wisten we niet. Uiteindelijk hebben we dan toch de sprong gemaakt, en mijn eerste les zat eigenlijk zo goed als vol. Het sloeg meteen aan. Na die les voelde ik mij de koningin van de wereld. Ik was zo gelukkig en voldaan. In BUTI yoga kan ik mezelf helemaal verliezen. Als ik sta te shaken beginnen mensen spontaan te lachen en is mijn eerste missie gelukt: mensen meenemen in die positieve, energieke vibes

Wat is BUTI Yoga

‘BUTI yoga is een combinatie van Vinyasa yoga, plyometrics en dance work-outs. Vinyasa yoga is een uptempo yogaflow, plyometrics is een soort van high intensity training. Je plakt yogaflows aan elkaar door te schudden met alles wat je hebt. Het zijn dus drie elementen in één yogastijl, met andere muziek erbij.’

‘BUTI yoga betekent in Amerika ‘dat wat nog niet gezien is’. Klassiek opgeleide yogadocenten hier noemen het dan ook geen yoga. In klassieke yoga mag je bekken niet afwijken van de verticale symmetrische as. In BUTI yoga is dat precies wat we doen. Maar wat is yoga en wie bepaalt dat? Overal staat dat yoga gaat om de balans vinden tussen je lichaam en geest. Als jij dat gemakkelijker vindt met klassieke yoga, is dat prima. Maar als je in BUTI yoga die balans vindt, is dat voor mij dus ook een yogastijl. Ik wil mensen vooral laten zien hoeveel deugd het kan doen om alles even los te laten. Het is oké om te zeggen dat je yoga doet, ook als je heupen niet de hele tijd recht blijven.’

Lindsay aan het werk in haar yoga studio

De voordelen van BUTI yoga

‘BUTI yoga heeft heel wat fysieke en mentale voordelen. Je verbrandt heel veel calorieën en versterkt je spieren. Je focust niet op één bepaalde spiergroep, maar traint zowat alle spieren in je lichaam. Zo beginnen we met rustige opwarmingsoefeningen waarbij je je armen veel gebruikt. Daarna gaan we over naar de buikspieren, bilspieren en beenspieren. Tijdens de laatste liedjes van mijn les schud ik dan alles door elkaar.’

‘Mentaal helpt BUTI yoga vooral om dingen los te laten en je hoofd leeg te maken. Ik draai me tijdens de les ook bewust om, omdat ik me kan inbeelden dat sommige mensen het lastig vinden dat ik toekijk wanneer ze met hun kont staan te schudden. Ik wil iedereen het gevoel geven dat je hier echt mag zijn wie je wil zijn. Kom gerust voor een uur een feestje bouwen op je mat en stap uit je dagelijkse wereld. Ik vind de mentale en fysieke voordelen even belangrijk. Natuurlijk zijn die ook met elkaar verbonden. Als je je mentaal niet sterk voelt, heb je ook geen zin om te bewegen. En als je lichaam ziek is, heeft onze geest ook geen zin om actie te ondernemen.’

Body positivity

‘Als hashtag gebruik ik altijd ‘Sweat with intention’. Aan het begin van een standaard yogales zetten we een intentie neer. Wat wil je bereiken het komende uur? Dat kunnen verschillende dingen zijn. Wat ik heel belangrijk vind aan BUTI yoga is body positivity. Je kunt alles loslaten en zijn wie je wil zijn. Dat kan in principe in elke yogastijl, maar bij BUTI yoga kan dat toch nog expressiever. Het daagt uit om uit je comfort zone te treden en boost je zelfvertrouwen. In mijn vorig leven zou ik dit nooit gedaan hebben – ‘schoenmaker blijf bij je leest’ zeggen ze dan. Gelukkig vond ik de kracht om uit die mindset te komen en alles om te gooien. We kunnen veel meer dan we denken. Geloof in je droom. Vaak zeggen mensen dat je het moet kunnen visualiseren. Dat is ook zo, maar soms moet je het gewoon meedragen alsof je het al doet. Dat helpt echt.’

Een BUTI yogales

‘Goed om te weten voor je begint: draag aangepaste kledij. Mensen horen het woord yoga en komen binnen met dikke truien en sokken. Vergis je niet; BUTI yoga is een heuse work-out. De eerste lessen probeer ik een paar weken lang dezelfde basis te geven. Zo kun je er rustig inkomen. Na een aantal lessen weet je wat er gaat komen en ben je meer in die flow. Na enkele weken doen we dan iets nieuws. Dat betekent natuurlijk niet dat je na enkele weken niet kunt instromen. Iedereen is welkom op elk moment!’

‘Mensen zeggen ook vaak: ‘Ik kan niet dansen, ik ben niet ritmisch’. Maar dat hoeft helemaal niet. Laat al die belemmeringen los en doe het gewoon. Als mensen me vragen om filmpjes te sturen zodat ze een idee krijgen van wat BUTI yoga inhoudt en hoe het in zijn werk gaan, stuur ik die niet. Je moet geen filmpjes vragen, want die gaan je niets zeggen. Je moet het gewoon zelf uitproberen.’

De toekomst van BUTI yoga in België

‘Als ik hardop mag dromen, hoop ik meer BUTI yoga te geven. Ik wil een gezicht worden voor BUTI yoga en andere daarvoor opleiden. Maar daar moet ik zelf ook klaar voor zijn natuurlijk. Ik moet nog wat groeien in dat proces. Tegen de zomer wil ik misschien openluchtlessen geven en op festivals staan om het concept meer onder de mensen te brengen. Het hoeft niet heel België rond te gaan – ik wil zeker niet dat het iets commercieel wordt – maar het mag wel wat meer zijn.’

Heb jij zin gekregen om zelf te gaan shaken in Lindsay’s studio? Op Heal your Health vind je meer info en kun je een les boeken. Wij mochten het zelf gaan uitproberen en raden het zeker aan! Wil je weten wat wij ervan vonden? Dit weekend delen we in een artikel onze ervaring met BUTI yoga.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…