Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: luchtverontreiniging verhoogt risico op dementie met 16%

Thomas Buelens
3 min read

Een kleine toename van het aantal fijne stofdeeltjes in de lucht kan het risico op dementie met 16 procent verhogen. Dat blijkt uit een studie op basis van tientallen jaren van gegevens.

Onderzoekers van de Universiteit van Washington (UW) hebben een verband ontdekt tussen luchtverontreiniging en dementie aan de hand van gegevens van twee grote studies in een regio in de staat Washington. Bij eerste onderzoek, dat eind jaren 70 van start ging, werd de luchtverontreiniging gemeten. Die vergeleken ze met andere studie, dat in de jaren 90 begon en de risicofactoren voor dementie onderzocht.

Daaruit bleek dat er een verband is tussen een kleine toename van fijne PM2.5-deeltjes (zwevende deeltjes van 2,5 micrometer of kleiner) over een periode van tien jaar en een groter risico op dementie in specifieke gebieden rond de stad Seattle. De resultaten verschenen in het vaktijdschrift Environmental Health Perspectives.

‘We ontdekten dat een toename van 1 microgram per kubieke meter blootstelling overeenkwam met 16 procent meer risico op dementie’, zegt hoofdauteur Rachel Shaffer (UW), die eraan toevoegde dat er ook een vergelijkbaar verband was met de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan 4.000 inwoners van het gebied rond Seattle die deelnamen aan de zogenoemde Adult Changes in Thought (ACT) Study die in de jaren 70 werd gelanceerd. Van deze bewoners waren er meer dan 1.000 mensen bij wie er op een bepaald moment dementie werd vastgesteld, sinds de tweede studie in 1994 van start ging.

Lange periode

Zodra een patiënt met dementie was geïdentificeerd, vergeleken de onderzoekers de gemiddelde blootstelling aan fijne deeltjes van elke deelnemer in de periode tot de leeftijd waarop de patiënt werd gediagnosticeerd. Wanneer bijvoorbeeld bij een persoon op 72-jarige leeftijd dementie werd vastgesteld, vergeleken de onderzoekers de blootstelling aan luchtverontreiniging van andere deelnemers gedurende het decennium dat voorafging aan het moment waarop elk van hen 72 jaar oud werd. 

‘We weten dat dementie zich over een lange periode ontwikkelt. Het duurt jaren – zelfs decennia – voordat deze pathologieën zich in de hersenen ontwikkelen en dus moesten we kijken naar blootstellingen die die lange periode bestreken’, legt Shaffer uit, ‘en nu hadden we de mogelijkheid om de blootstelling voor 40 jaar in deze regio te schatten. Dat is ongekend in dit onderzoeksgebied en een uniek aspect van onze studie.’

Door Thomas Buelens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…