Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dementie: advies om herinneringen op te halen

5 min read

Mensen met dementie vergeten veel. Een gesprek voeren met een geliefde die aan dementie lijdt is dan ook geen evidentie. De persoon met dementie vertelt niet veel meer waardoor een gesprek al snel doodbloedt. Met het verlies van het kortetermijngeheugen komen de herinneringen uit de jeugd echter opnieuw op de voorgrond. Hoe roep je die herinneringen op?

Reminiscentie

Reminiscentie, het doelbewust en gestructureerd oproepen van herinneringen, kan je helpen om opnieuw op een kwaliteitsvolle manier om te gaan met de persoon met dementie. Je geliefde mag dan wel niet meer weten wat de dag voordien op het menu stond, het zal je verbazen hoe haarscherp en gepassioneerd hij of zij bepaalde gebeurtenissen uit het verleden kan vertellen.

4 tips om samen te genieten van mooie momenten uit het verleden

Maar hoe begin daar nu aan? De onderstaande creatieve doe-tips helpen je op weg.

1.      Maak een levensboek

Een levensboek is een handige manier om terug te blikken op het leven door zowel de gelukkige als droevige momenten aan te halen. Verzamel alle mooie herinneringen uit het leven van je naaste in een boek. Praat met vrienden uit het verleden, roep de hulp van voormalige buren in en betrek zoveel mogelijk familieleden in het proces. Hoe concreter het levensboek is, hoe beter. Verzamel foto’s van jeugdvrienden, vakanties, de woonplaats waar de persoon is opgegroeid en andere dierbare momenten. Plak alle foto’s gestructureerd in een boek en laat je naaste vertellen.

2.      Vul een herinneringskoffer

Ga op zoek naar voorwerpen, kleuren, geuren, smaken die herinneringen zullen losmaken bij je geliefde. Zoek het niet te ver. In welke tijd groeide hij of zij op? Welke muziek was toen populair? Waren er bepaalde zoetigheden waar de persoon met dementie verzot op was?

Betrek opnieuw andere personen bij het maken van de koffer. Zo kom je zelf ook misschien meer te weten over het verleden, wat het gesprek alleen maar ten goede komt. Kies bij voorkeur voor een oude koffer zodat de totale ervaring klopt.

TIP: Verblijft je geliefde in een woonzorgcentrum waardoor het moeilijk is om voldoende spulletjes uit het verleden samen te rapen? Kringloopwinkels verkopen vaak oude voorwerpen voor een appel en een ei.

3.      Bezoek plekken uit het verleden

Ga na of het mogelijk is om een bezoekje te brengen aan de lagere school, de straat waar hij of zij opgroeide, de camping aan zee waar ze met het hele gezin op vakantie ging of de sporthal waar veel feestjes plaatsvonden. Maak er een gezellige middag van, inclusief een stukje van zijn of haar favoriete taart.

4.      Lees voor uit boeken die verwijzen naar vroeger

Las je geliefde in zijn jeugd graag strips of thrillers? Neem er dan een strip of boek bij en lees een fragmentje voor. Loop niet meteen te hard van stapel, geef de persoon met dementie ook de tijd om die nieuwe prikkels even te laten bezinken. Maak er een vast ritueel van om bijvoorbeeld op zaterdagochtend een stukje voor te lezen.

Q10 en dementie

Uit een Japanse studie blijkt dat mensen met een laag Q10-gehalte, een groter risico lopen op dementie. Een voedingssupplement rijk aan Ubiquinol kan helpen bij de preventie van dementie.Overweeg je om voedingssupplementen of capsules met Ubiquinol te beginnen innemen? Ga op de verpakking van de supplementen dan zeker op zoek naar de vermelding ‘KANEKA’. Het Japanse bedrijf Kaneka is namelijk gespecialiseerd in het produceren van bio-identiek Ubiquinol. Aangezien de productie hiervan vrij complex is, worden er ook heel wat kwalitatief minderwaardige producten verkocht. Het gaat hierbij vaak om namaakproducten die afkomstig zijn uit China. Met een ‘KANEKA’-seal ben je dus zeker dat je goed zit. Farmaceutische bedrijven die Kaneka-Ubiquinol verwerken in hun voedingssupplementen zijn onder andere Pharma NordTrenkerNutrisanTherasienceWHC Labs en Pileje

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…