Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meer melatonine nodig? In deze 3 gevallen kan een supplement aangewezen zijn

Gezond.be
4 min read

Het zogenaamde slaaphormoon melatonine zorgt ervoor dat we ‘s avonds slaperig worden. Van nature wordt dit hormoon aangemaakt in de pijnappelklier in onze hersenen. Is jouw melatonineproductie verstoord? Dan kun je het ook innemen als supplement. Dat is onder andere – maar dus niet alleen – aangewezen in deze drie gevallen. 

1. Bij gewichtstoename tijdens de menopauze

Doorgaans wordt een tekort aan oestrogeen aanzien als de hoofdoorzaak voor toegenomen honger en gewichtstoename bij vrouwen tijdens de menopauze. Gedurende deze periode vindt er echter ook een verminderde aanmaak van melatonine plaats. Naarmate we ouder worden, vertraagt de melatonineproductie sowieso, maar tijdens de menopauze kent ze een opvallende daling.

Om het verband tussen melatoninetekort en gewichtstoename bij vrouwen in de menopauze beter te begrijpen, deed men in 2015 een studie. Die verdeelde 90 vrouwen in drie groepen: een eerste groep met vrouwen in de premenopauze met een normale cyclus, een tweede groep met vrouwen in de menopauze zonder verandering in gewicht of eetlust en een derde groep vrouwen in de menopauze die wél een verandering ondervonden op vlak van eetlust en gewicht. Bij elke deelnemer werden de waarden van het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol, het follikelstimulerend hormoon en melatonine gemeten. Uit deze studie blijkt dat er een significante relatie bestaat tussen een tekort aan melatonine en gewichtstoename bij vrouwen in de menopauze. Volgens de onderzoekers is het gebruik van een supplement met melatonine het overwegen waard bij hormonale schommelingen, zoals tijdens de menopauze het geval is.

2. Bij slaapstoornissen tijdens de menopauze 

Veel vrouwen in de menopauze hebben moeite met in slaap vallen, slapen erg licht en/of worden meerdere keren per nacht wakker. De sterke daling in het geslachtshormoon ligt aan de oorzaak van een drastische vermindering van de lichaamseigen melatonineproductie. En het is net deze productie die verantwoordelijk is voor een diepe, gezonde slaap met veel droomactiviteit. Medicatie tegen slapeloosheid verlamt het lichaam en schakelt de broodnodige REM-slaap uit. Het gebruik van die medicatie wordt bovendien snel een gewoonte en kan serieuze bijwerkingen hebben. Het zou enkel mogen ingenomen worden als laatste hulpmiddel en best ook maar voor een korte periode. Een melatoninesupplement daarentegen corrigeert het 24-uursritme van het lichaam en herstelt de natuurlijke slaapcyclus zonder bijwerkingen. 

3. Bij slaapstoornissen door ploegenarbeid

Naast goede slaapgewoontes en gedragsveranderingen zijn er een aantal niet-medische mogelijkheden om de symptomen te verbeteren van mensen die kampen met het SWSD of Shift Work Sleep Disorder. Dat is de term die gehanteerd wordt bij onderzoek naar mensen die slaapstoornissen hebben ontwikkeld naar aanleiding van het werken in ploegenarbeid.

Een belangrijke te overwegen optie is het gebruik van melatonine. Melatonine wordt door het lichaam zelf geproduceerd en maakt je op een natuurlijke manier slaperig. Normaal verhoogt het melatonineniveau ’s avonds enkele uren voor bedtijd wanneer het lichaam zich klaarmaakt om te gaan slapen. De melatonine-niveaus blijven hoog tijdens de nacht, verminderen in de ochtend en blijven voor de rest van de dag zeer laag. Als je werkt volgens een ploegenschema en ’s avonds en/of ’s nachts aan licht wordt blootgesteld, kan de lichamelijke natuurlijke productie van melatonine onderdrukt worden. Het ‘melatonineprofiel’ en slaap-waakritme van ploegenarbeiders raakt verstoord en draagt bij tot een slechte slaap en wellicht andere gezondheidsproblemen geassocieerd met ploegenarbeid. Het nemen van een melatoninesupplement kan helpen om de interne klok te ‘resetten’ als men zich wil aanpassen aan een onregelmatig schema.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…