Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nationale frietjesdag: zo houd je frietjes knapperig en zero-waste recepten om van te genieten

Gezond.be
8 min read

Volgende week donderdag, 1 augustus, is Nationale Frietjesdag! Too Good To Go, die zich dagelijks inzet tegen voedselverspilling met zijn app, viert deze dag met trots en deelt graag hun beste tips en zero waste-recepten met jou. Zo kun jij van elk frietje genieten, tot de laatste hap! Ontdek hoe je ze perfect kunt opwarmen, hoe je voorkomt dat ze te snel slap worden en in welke heerlijke gerechten je ze de volgende dag kunt verwerken. Samen strijden we dagelijks tegen voedselverspilling  – en vandaag doen we dat met een knipoog naar onze nationale trots: frieten!

Zo houd je je afhaalfrieten lekker knapperig

De meesten van ons geven de voorkeur aan zeer knapperige frietjes. Sterker nog, het zijn vaak de slappe frieten op de bodem van het pakje frieten die we op ons bord laten liggen. Om ervoor te zorgen dat je afhaalfrieten knapperig blijven tijdens de paar minuten reizen tussen de frituur en thuis, delen we graag enkele tips:

  • Een beetje zout op je frietjes? Liever niet!: Zout maakt je frieten onmiddellijk slap. Wacht dus tot je thuiskomt om ze te bestrooien met zout.
  • Vraag om een apart potje saus: Frieten vol met saus worden veel sneller zacht. Bovendien, als je frietjes over hebt en deze zitten vol met saus, kun je deze de volgende dag niet meer eten.
  • Laat de plastic zak open tijdens de rit naar huis: Heb je je ooit afgevraagd waarom ze bij de frituur gaatjes prikken in de verpakking van je frietjes, of er zelfs scheuren in maken? Dat is niet om je extra te laten genieten van de geur van verse frietjes, maar ook dit zorgt ervoor dat ze niet zacht worden. Wanneer frieten net uit het hete vet komen, zijn ze heerlijk knapperig. Maar zodra ze in een afgesloten verpakking belanden, begint de stoom van de frieten zich op te hopen. Door de gaatjes en de plastic zak niet af te sluiten, laat je de stoom ontsnappen en behoud jij perfect knapperige frietjes.

Frietjes opwarmen? Zo zijn ze de volgende dag nog steeds lekker

  • De airfryer: Dit is de eenvoudigste en snelste methode. Als je een airfryer hebt, gebruik deze om je frietjes efficiënt in minder dan tien minuten op te warmen.
  • In de pan: Leg de frietjes een paar minuten in de pan met een beetje – echt niet te veel – olijfolie of boter. Zorg voor één laag in de pan, zodat je ze gelijkmatig aan alle kanten kunt bakken. Als je een grote hoeveelheid moet opwarmen, kun je dit beter in meerdere porties doen of in de oven opwarmen.
  • In de oven: Ideale methode als je veel frieten moet opwarmen. Verwarm de oven voor op de maximale temperatuur (230°C). Plaats je frietjes op de bakplaat en spreid ze goed uit. Indien gewenst kun je bakpapier gebruiken. Laat ze maar een paar minuten in de oven en houd ze goed in de gaten.
  • Vermijd te allen tijde de microgolf(oven): tenzij je van slappe frietjes houdt.

Wat te doen met de leftovers? 5 x zero-waste recepten met frieten

1. Je overgebleven frieten als bindmiddel in soep

Bij het maken van een soep is het heel gebruikelijk om een aardappel als bindmiddel te gebruiken, om de soep een goede consistentie te geven. Mocht je nog frietjes over hebben van de dag ervoor, dan kunnen deze de aardappel perfect vervangen.

2. Frittata met friet en restjes groenten

De frittata is het ultieme zero-waste recept, omdat je hiervoor altijd je overgebleven aardappels en groenten kunt gebruiken. Vervang je aardappels eens door frieten en bedank ons later. Het kan trouwens zowel warm als koud gegeten worden: ideaal als lunch op het werk!

Voorbereidingstijd : 10 minuten / Kooktijd: 15 minuten / 4 porties

Ingrediënten:

  • Restjes groenten van de dag ervoor
  • Overgebleven frietjes
  • 6 eieren
  • Scheutje melk of room
  • Zout en peper
  • Nootmuskaat
  • Restjes geraspte kaas (optioneel)

Voorbereiding :

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Kook eventueel je overgebleven groenten in de pan, of haal je reeds gekookte restjes groenten uit de koelkast
  3. Klop de eieren los met de melk of room. Voeg de geraspte kaas toe. Voeg zout en peper toe.
  4. In een grote mengkom: meng de friet en de gekookte groenten. Giet vervolgens de eieren erbij en meng alles goed.
  5. Giet het mengsel in een goed geoliede ovenschaal.
  6. Kook de frittata ongeveer 15 minuten tot de eieren gaar zijn.

3. Zero-waste loaded fries

Deze nacho-geïnspireerde ovenschotel is de perfecte snack voor een filmavond! Verdeel de overgebleven frietjes in een ovenschaal of direct op de grillpan in een enkele laag. Bestrooi ze met rundergehakt of vegan gehakt, rode bonen en eventueel zwarte olijven. Giet er een beetje speciale nacho-tomatensaus over en werk af met geraspte cheddar. Bak gedurende 10 minuten op 180°C tot de kaas gesmolten is. Zodra het uit de oven is gehaald, voeg je de lente-uitjes, guacamole en zure room toe.

4. Hete bliksem ovenschotel met eendagsfrietjes

Heb je er ooit aan gedacht om de puree van een hete bliksem te vervangen door uw frietpuree van de dag ervoor? Het is heerlijk en het bespaart je een aardappelschilsessie. Voor een optimaal resultaat pureer je de frietjes.

5. Luikse salade (salade liégeoise) met een twist

Is het lang geleden dat je een goede Luikse salade hebt geproefd? Profiteer van de overgebleven frietjes van de dag ervoor en geniet van een lekkere Luikse salade. Het enige wat je hoeft te doen is de aardappelen uit je favoriete recept vervangen door de frietjes van de dag ervoor, opnieuw opgewarmd volgens de regels van de kunst zodat ze heel knapperig zijn. That’s it!

Too Good To Go is een gecertificeerd B Corp social impact bedrijf dat gebruikers verbindt met partners om onverkocht voedsel te redden en te voorkomen dat het wordt verspild. Met 90 miljoen geregistreerde gebruikers en 155.000 actieve partners in 17 landen is Too Good To Go 's werelds grootste marktplaats voor voedseloverschotten.

Sinds de lancering in 2016 heeft Too Good To Go geholpen om meer dan 300 miljoen maaltijden te behoeden voor verspilling, wat gelijk staat aan 810.000 ton vermeden CO2e. Volgens Project Drawdown (2020), is het verminderen van voedselverspilling de nummer één actie die je kunt ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan, door de temperatuurstijging te beperken tot slechts 2˚C in 2100.

Bezoek toogoodtogo.com, of het Too Good To Go B Corp profiel voor meer informatie; en volg Too Good To Go op Instagram.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…