Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wetenschappers onderzoeken de impact van olijven op hart- en vaataandoeningen (en jij kunt helpen!)

Akyna Peeters
3 min read

Per jaar sterven zo’n 40.000 mensen aan hart- en vaataandoeningen, wat maakt dat dit de belangrijkste doodsoorzaak is in België. Daarom start onderzoeksgroep NatuRa (UAntwerpen) in samenwerking met enkele artsen van het UZA een onderzoek naar de invloed van olijven op deze aandoeningen. Het doel van de studie is inzicht krijgen in de behandelingsopties van verhoogde bloeddruk en hoge cholesterolwaarden. 

Heb je soms een verhoogde bloeddruk? Of heb je wel eens te horen gekregen dat je cholesterolwaarden te hoog waren? Dan is de kans groter dat je hart- en vaataandoeningen krijgt, zoals bijvoorbeeld een beroerte of hartaanval. Van specifieke olijfoliepreparaten is bekend dat ze het risico op hart- en vaataandoeningen verminderen en dit wanneer ze een hoog gehalte aan polyfenolen bevatten. Planten maken polyfenolen aan om zich te beschermen tegen straling van de zon en microbiële infecties. Deze gezonde componenten zouden ook positieve effecten kunnen hebben voor de mens, onder meer op de schadelijke effecten van verhoogde cholesterolwaarden en bloeddruk. 

Op zoek naar deelnemers

Om een betrouwbare, klinische studie te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat voldoende mensen deelnemen. NatuRa zoekt daarom naar vrijwilligers tussen de 18 en 70 jaar met hoge cholesterolwaarden en een verhoogde bloeddruk. Er zijn drie behandelingen, waarvan elke deelnemer, gedurende acht weken, willekeurig één krijgt toegewezen. Het gaat over tensiofytol, een gestandariseerd olijfextract of cholestyfol NG, een plantaardig combinatiepreparaat of een placebo.  

De deelnemer zal tijdens die acht weken drie capsules innemen bij het avondmaal. Zowel aan de start van het onderzoek als op het einde wordt er een bloedstaal afgenomen, wordt de bloeddruk gemeten en vult de deelnemer een korte vragenlijst in. Er zal ook na vier weken een tussentijdse bloeddrukmeting plaatsvinden. Let wel op: potentiële deelnemers mogen geen voedingssupplementen of medicatie nemen die de cholesterolspiegel beïnvloeden. 

Meer info vind je op de site van UAntwerpen, inschrijven voor het onderzoek kan hier.

Door Akyna Peeters

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…