Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

On-gezouten aflevering 6 ‘Het coronavirus: trial & error’

5 min read

In de zesde podcastaflevering van on-gezouten hebben we het over het virus dat sinds maanden ons leven beheerst. En het einde lijkt nog niet nabij… 

We hebben het niet over (het nut van) de maatregelen of hoe die ingevuld moeten worden. We praten wel met de mensen die ermee te maken kregen. Hoe ga je om met je opa die eraan overleed? Wat antwoord je als verpleger als patiënten vragen wanneer je ze weer wakker maakt terwijl je ze in een kunstmatige coma brengt? En zijn we klaar voor wat er ons nog te wachten staat?

In deze aflevering gaat moderator Vincenzo De Jonghe in gesprek met verpleger op intensieve zorgen, Stef D’hoore die sinds het prille begin aan de frontlinie staat in het AZ Nikolaas te Sint-Niklaas. Hij wordt vergezeld door Laure Moerman, wiens beide opa’s getroffen werden door het virus, Nadine De Maertelaer die COVID-19 overwon en Witze Vanhoutte. Die laatste is kinesist en begeleidde coronapatiënten gedurende hun ziekte in het AZ Groeninge van Kortrijk. Het herstel van patiënten kan namelijk lang aanslepen. De nodige aandacht besteden aan nazorg is dan ook cruciaal. Benieuwd? Beluister de volledige podcast hier.

Je kan er geen lijn in trekken

“Klassieke ziektes werden al vaak onderzocht. De standaard griep kennen we al tientallen jaren. We weten dat die zich aanpast, maar daar kunnen we op inspelen. Dit is nieuw”, vertelt Stef D’hoore, verpleger op intensieve zorgen. “Het is als trial & error. Er zijn ontwikkelingen gebeurd, maar van sommigen zijn we ondertussen alweer afgestapt. Aanvankelijk gebruikten we bijvoorbeeld een bepaalde medicatiesoort, zoals over de hele wereld, waarvan achteraf bleek dat dat toch niet zo goed was. We hebben medisch dus zeker al het een en ander geleerd.” En dat ondervonden ook ex-patiënte Nadine, die gedurende 8 weken aan de beademing lag, en Laure, wiens beide grootvaders besmet werden. Eén daarvan overleed er jammer genoeg ook aan. Laure: “Er werd door de huisarts en de arts van het woonzorgcentrum waar hij verbleef, beslist om hem niet meer naar het ziekenhuis te brengen omdat zijn situatie al heel snel te slecht bleek. In een week tijd zijn we hem verloren.”

UZ Gent is alvast met de laatste testfase van de ontwikkeling van een vaccin tegen COVID-19 gestart en hoopt dat tegen de zomer van 2021 te kunnen toedienen. In deze testfase zijn de hoofdvragen of het de deelnemers tegen een COVID-19-infectie effectief beschermt of het er enkel voor zorgt dat de ziekte minder ernstig verloopt dan normaal. 

‘On-gezouten’ de podcast

In ‘On-gezouten’ brengen we een gezonde mix van feiten en emoties. We vertellen persoonlijke verhalen, maar creëren ook diepgang dankzij de expertise van wetenschappers. In elke aflevering praat onze vaste moderator Vincenzo De Jonghe – vroeger nog presentator op VT4 en Telenet en acteur in onder andere ‘De Ridder’ – met verschillende personen, zowel experten als ervaringsdeskundigen. Hierbij creëren we een interessant gesprek waarin verschillende ‘ongezouten’ meningen gedeeld en besproken worden. We willen onze luisteraars informeren, sensibiliseren, maar vooral ook (h)erkenning bieden.

Ben jij benieuwd wat het coronavirus precies met je lijf doet en hoe het leven er momenteel voor onze gasten uitziet? Je kan de volledige aflevering hierboven beluisteren. We zijn ook te vinden via Spotify iTunes en YouTube. Abonneer je nu op ‘On-gezouten’ en mis geen enkele aflevering.

Wanneer je langdurig in het ziekenhuis moet verblijven en daarbovenop nog eens dient te revalideren, is een goede hospitalisatieverzekering zeker geen overbodige luxe. Zo biedt OZ verschillende mogelijkheden: Hospitalia, Hospitalia Medium en Hospitalia Plus. Dankzij die verzekeringen kan je de hoge kosten drukken en ben je goed verzekerd aan een voordelig tarief.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…