Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

On-gezouten aflevering 8 ‘Vlees: de huidige consumptie, maar ook de toekomst ervan in vraag’

Anaïs Foriers
7 min read

In de achtste podcastaflevering van on-gezouten bespreken we ‘vlees’. In de brede zin van het woord, want we bespreken niet alleen de huidige vleesconsumptie, maar ook hoe we de toekomst van vlees inschatten. Zal een insect ooit gelijkwaardig zijn met een varkenskotelet bijvoorbeeld? Enerzijds kijken we steeds kritischer naar het dierenleed dat voorafgaat aan dat stuk op ons bord, anderzijds leren we ook steeds meer over de ecologische impact van vlees eten. Hebben we vlees eigenlijk wel nodig? Of hoe kunnen we vlees net op die manier gaan consumeren dat het wel ecologisch aanvaardbaar is en onze dieren er niet voor hoeven te lijden. Echter, kunnen vleesvervangers vlees ook écht vervangen? En zitten vegetariërs en veganisten niet massaal aan de supplementen om hun tekorten aan vitaminen te compenseren?

In deze podcastaflevering zitten moraalfilosoof Stijn Bruers, overtuigd veganist en activist, en slager Luc De Laet van Butcher’s Store lijnrecht tegenover elkaar. Ze worden vergezeld door diëtiste Myriam Van San en Dirk van Peace of Meat, een Belgische producent van ‘kweekvlees’. Heel wat vragen van voor en tegen steken de kop op, die vervolgens dan wéér met een kritische vraag worden beantwoord. Het vleesverhaal is er duidelijk eentje van nuances, dat kan onze moderator Vincenzo De Jonghe alleen maar beamen. Benieuwd? Beluister de volledige podcastaflevering hier. 

Een Labradorkotelet of een Bordercollieworst zijn ook not done

“We kennen allemaal de schandaalbeelden van televisie. Van die slachthuizen waar zich zaken voordoen die niet door de beugel kunnen. Maar stel jezelf eens de vraag waarom dat allemaal gebeurt. Voor de consument moet alles zo goedkoop mogelijk zijn, de prijs staat enorm onder druk. Daarnaast moet alles industrieel ook snel verwerkt kunnen worden. Uiteraard strookt dat niet met mijn mening, maar het is wel de realiteit”, vertelt Luc De Laet van Butcher’s Store. Hij is alles behalve voorstander van extremisme en gaat dus niet akkoord met wat Stijn Bruers, die overtuigd veganistisch is, te vertellen heeft. Wel nuanceert hij het vleesverhaal en pleit hij voor een hogere prijs van vlees. Zo zal in zijn ogen ook de vraag dalen en kunnen we de boeren een eerlijke prijs bieden zodat zij op een degelijke manier een dier kunnen kweken, “zonder dat er op 6 weken tijd een plofkip gecreërd moet worden”, voegt De Laet daar nog aan toe. 

Echter heeft Stijn nog steeds zijn twijfels. “Een Labradorkotelet of een Bordercollieworst, zelfs al krijgen ze vrije uitloop en biologisch voedsel, zou voor onze samenleving ook not done zijn. Dat is omdat we met die dieren een sterke band opbouwen. Honden op een hondvriendelijke manier slachten, bestaat niet in onze ogen. En dat principe trek ik door naar ook de koeien, varkens en kippen.”

En dan is er nog Dirk van Peace of Meat. Hij die ‘de gulden middenweg’ bewandeld? Hij is de beliezer van kweekvlees in België. Kweekvlees wordt geproduceerd aan de hand van enkele dierlijke cellen die verder opgekweekt worden, tot er voldoende van zijn om biomassa (o.a. vlees) te kunnen genereren in grote volumes. “Willen we een significant verschil maken in de reductie van het aantal slachtingen, bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en bij het inperken van de inname van land, dan moeten we overgaan naar een grootschalige productie”, zegt Dirk. En dat is momenteel nog niet het geval. 

Zouden alle morele vraagstukken die de vegetariërs en veganisten in onze wereld zich stellen, daarmee van de baan zijn? En is er in dat geval nog wel een toekomst voor écht vlees? Luc De Laet denkt van wel. Hij ziet kweekvlees wel als basis voor toepassingen die op grote schaal gemaakt worden. “Denk aan lasagnesaus bijvoorbeeld.  Zo kan de huidige consumptie van vlees dalen en daar kunnen we dan onder andere weer tegemoet komen aan het ecologische aspect. Echter weet ik niet hoe het zit met de waarden aan mineralen en vitaminen in kweekvlees. Dat valt allicht niet te vergelijken met wat een écht stuk vlees bevat.” Diëtiste Myriam Van San beaamt het belang van het nutrisionele aspect van vlees: “Het is uiteraard vanzelfsprekend dat we bewuster moeten beginnen omgaan met vlees, maar liever een klein en goed stuk vlees consumeren dan op een verkeerde manier vegetariër zijn. Ik probeer heel sterk het flexitarische voedingspatroon te promoten. Eet minder vlees, maar eet het bewuster. Als je vlees vervangt, doe het dan ook op een correcte manier en informeer je daarover. Mocht iedereen al twee keer minder vlees eten, dan zitten we al een hele stap verder.”

‘On-gezouten’ de podcast

In ‘On-gezouten’ brengen we een gezonde mix van feiten en emoties. We vertellen persoonlijke verhalen, maar creëren ook diepgang dankzij de expertise van wetenschappers. In elke aflevering praat onze vaste moderator Vincenzo De Jonghe – vroeger nog presentator op VT4 en Telenet en acteur in onder andere ‘De Ridder’ – met verschillende personen, zowel experten als ervaringsdeskundigen. Hierbij creëren we een interessant gesprek waarin verschillende ‘ongezouten’ meningen gedeeld en besproken worden. We willen onze luisteraars informeren, sensibiliseren, maar vooral ook (h)erkenning bieden.

Kan jij je vinden in de mening van Stijn en schrap je alle dierlijke producten volledig uit je voedingspatroon? Of denk je net dat we moeten evolueren naar een wereld met minder, maar kwalitatiever vlees? Heb je nog nooit gehoord van kweekvlees en wil je weten wat het is? Je kan de volledige aflevering hierboven beluisteren. We zijn ook te vinden via Spotify iTunes en YouTube. Abonneer je nu op ‘On-gezouten’ en mis geen enkele aflevering.

Gratis webinar “De toekomst van voeding: Plantaardig of niet?”

Kom het antwoord te weten op 9 december in de gratis Newsweek webinar met James Wilks, de hoofdrolspeler van de meest bekeken Netflix voedingsdocumentaire “The Game Changers”.

Source: BusinessAM

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…