Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

On-gezouten aflevering 10 ‘Mentale gezondheid: normaal doen over wat abnormaal lijkt’

Anaïs Foriers
7 min read

In de tiende podcastaflevering van On-gezouten hebben we het over mentale gezondheid. Minder ontspanningsmogelijkheden, van thuis moeten werken waardoor de grens tussen ons professionele en privéleven flinterdun wordt, geen vrienden en familie kunnen ontmoeten in je eigen huis … Het hakt er serieus op in. Uit alle hoeken trekken sinds maart 2020 mensen massaal aan de mentale alarmbel, maar of het taboe rond mentale gezondheid nu écht doorbroken is, dat is nog een vraagteken. Een depressie? Aanstellerij, draai even de knop op. Een burn-out? Herpak je en leer organiseren. Borderline? Dat komt alleen met pillen goed!

Mentale problemen zijn sinds 2020 meer bespreekbaar geworden, maar toch heerst er nog veel onwetendheid en blijft onze mentale gezondheid onze lichamelijke achternahollen om als gelijkwaardig gezien te kunnen worden. De contradictie is bovendien dat mental health wel meer besproken wordt, maar wordt er daarom ook naar geluisterd? Onze moderator Vincenzo De Jonghe zit rond de tafel met klinisch psycholoog en seksuoloog Annelies Van Den Haute, huisarts Teun Fransen, die het eerste aanspreekpunt is van mensen met klachten en Bram De Brabander en Mirthe Poel. Die laatste twee vertellen met welke problemen zij al te maken kregen en hoe ze trachten daarmee om te gaan in een snel veranderende wereld als deze. Benieuwd? Beluister de volledige podcastaflevering hier. 

Het is oké om je soms niet oké te voelen

Nadat haar vader overleed en ze verkracht werd, kreeg Mirthe te maken met een posttraumatische stressstoornis en een angststoornis. “Ik herbeleefde continu de trauma’s die ik had meegemaakt. Bovendien was ik bang voor alles wat nieuw was. Ik durfde niet buiten te komen en was bang om nieuwe mensen te ontmoeten. Als ik dat al probeerde, sloeg de paniek meteen toe. Ik werd verscheidene malen opgenomen en werd telkens heel goed geholpen. Uiteindelijk was muziektherapie in combinatie met de juiste medicatie mijn redding. Ik ga nu terug naar school en kan weer hobby’s uitoefenen en met vrienden afspreken. Ik weet wel dat ik waakzaam moet blijven. Elke dag is een uitdaging en er zijn zeker dagen waarop het minder gaat. Maar die dagen mogen er ook zijn. Ik heb geleerd dat het oké is om je soms niet oké te voelen. En daar moeten de mensen zich meer bewust van zijn. We moeten het taboe rond mentale gezondheidsproblemen doorbreken. Want ook bij jongeren is dat tot op vandaag nog steeds niet gelukt. Het gevoel hebben dat je niet alleen in de wereld met dergelijke problemen kampt en weten dat er mensen zijn die wel uit dat dal kunnen klimmen, dat doet deugd.” 

En dat beamen huisarts Teun Fransen en psychologe Annelies Van Den Haute. “Mensen vinden vandaag de weg al wel naar een psycholoog, maar nog steeds te weinig. Praten met vrienden kan een meewaarde bieden, maar als je merkt dat je psychologische hulp nodig hebt, dan mag je daar geen schrik van hebben om ernaar te vragen. De drempel blijft hoog”, vertelt Annelies. Dokter Fransen voegt daaraan toe: “Het is geweten dat 1/5 vrouwen en 1/10 mannen in haar of zijn leven een periode van depressieve klachten doormaakt. Echter komen daarvan een heel pak minder bij de huisarts terecht. Als we kijken naar ons aantal consultaties, komt dat totaal niet overeen met het voorkomen in de populatie.”

Op een dag werd ik wakker en geraakte ik letterlijk niet uit bed

Bram kreeg dan weer te maken met een burn-out. “Ik werkte als onderwijsdeskundige bij een stadsbestuur, terwijl ik daarvoor journalist was. Het probleem was vooral dat het ging om een eenmansjob, een eenmansdienst eigenlijk. Ik had bovendien ook het gevoel dat ik wat aan mijn lot werd overgelaten, of dat het een job was die er moest zijn, maar dat de stad zelf niet goed wist hoe die precies ingevuld moest worden. Ik ben zelf wel perfectionistisch en wil alles goed doen, maar ik had het gevoel dat ik geen vat kreeg op mijn werk. Dat maakte dat ik die job niet meer kon loslaten. ‘Hoe kan ik het beter doen, hoe kan ik er wel voor zorgen dat ik zaken verwezenlijk?’ Dat waren vragen die maar door mijn hoofd bleven spoken. Ik piekerde non-stop. Er was ook niemand die richtlijnen of deadlines gaf. Er werd van mij verwacht dat ik gewoon ‘mijn ding’ deed. In mijn ogen was het wel een belangrijke functie, want ik kon initiatieven nemen rond onder andere gelijke onderwijskansen. Maar de dingen die ik wou doen, kon ik niet realiseren omdat er geen manskracht of budget was. Die werkwijze lag in groot contrast met de korte deadlines die ik als journalist gewend was. Korte deadlines liggen mij beduidend beter, want dan kan ik een project loslaten en vervolgens een nieuw opstarten. Maar nu moest ik projecten op lange termijn uitstippelen, vaak over jaren heen.

Op een dag werd ik wakker en geraakte ik letterlijk niet uit mijn bed. Ik dacht in eerste instantie dat het om een griep ging, maar later viel toch het verdict: burn-out. Ik heb zelf wel even gevochten tegen die term, tot mijn psycholoog na het afnemen van enkele testen wel effectief aangaf dat het om een burn-out ging. Niet dat er overal een label op geplakt moet worden, maar voor mij was dat wel belangrijk om het te kunnen benoemen. Ik heb toen op de pauzeknop geduwd en leerde reflecteren over het leven dat ik op dat moment had. Ik durfde in vraag te stellen of ik wel gelukkig was met wat ik deed.”

Benieuwd naar Bram zijn volledige verhaal? Hij schreef het neer in een eerlijk (dag)boek: Jong en opgebrand.

‘On-gezouten’ de podcast

In ‘On-gezouten’ brengen we een gezonde mix van feiten en emoties. We vertellen persoonlijke verhalen, maar creëren ook diepgang dankzij de expertise van wetenschappers. In elke aflevering praat onze vaste moderator Vincenzo De Jonghe – vroeger nog presentator op VT4 en Telenet en acteur in onder andere ‘De Ridder’ – met verschillende personen, zowel experten als ervaringsdeskundigen. Hierbij creëren we een interessant gesprek waarin verschillende ‘ongezouten’ meningen gedeeld en besproken worden. We willen onze luisteraars informeren, sensibiliseren, maar vooral ook (h)erkenning bieden.

Herken je het verhaal van Bram of ben je benieuwd hoe Teun en Annelies in hun praktijk te werk gaan? Je kan de volledige aflevering hierboven beluisteren. We zijn ook te vinden via Spotify iTunes en YouTube. Abonneer je nu op ‘On-gezouten’ en mis geen enkele aflevering.

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…