Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ontstoken Ooglidranden: Behandeling

Olivier
4 min read

Wanneer je last hebt van ontstoken ooglidranden spreek je van Blefaritis. Dit is een pijnlijke aandoening aan je ogen waarbij je last hebt van ontstoken of gezwollen ooglidranden. Je hebt last van verschijnselen die ook wel doen denken aan het droge ogen syndroom. Mensen die last hebben van blefaritits hebben een pijnlijk, geïrriteerd en zanderig gevoel in hun ogen. De ogen zijn daarbij droog of juist waterig. Je kan de symptomen verhelpen met het dagelijks goed reinigen van je ooglidranden samen met antibiotica. Het probleem is dat dit een hardnekkig oogprobleem is wat vaak zal terug komen. Het is doorgaans iets wat niet ernstig is en wat je zicht niet aantast. Feit blijft wel dat het een heel irritante aandoening is.

Wie hebben de meeste kans om Blefaritis te krijgen

Blefaritis is een ooginfectie. Hij komt heel vaak voor. Het is een oogaandoening die niet gebonden is aan een bepaalde leeftijd, mannen of vrouwen. Iedereen loopt eenvoudigweg het risico Blefaritis op te lopen. Het is ook geen aandoening die te maken heeft met hygiëne. Feit is wel dat mannen en vrouwen vanaf vijftig jaar vaker worden getroffen door de vorm van chronische blefaritis. Wanneer je spreekt over een acute vorm zal je die vaker tegenkomen bij vrouwen tussen de veertig en vijftig jaar omdat hun hormoonhuishouding in die periode drastisch verandert.

Is Blefaritis ook verbonden aan een bepaald ziektepatroon

Wanneer iemand last heeft van de aandoening seborroïsche dermatitis of seborree hebben ze een verhoogde kans om Blefaritis te krijgen. Ook is er nog een andere huidaandoening: rosacea. Deze huidaandoening veroorzaakt een rode uitslag op je gezicht. Bacteriën die normaal ook al leven op je huid, stafylokokken, gaan waarschijnlijk overtollig groeien waardoor blefaritis zich sneller zal gaan ontwikkelen. Daarbij zijn er bepaalde allergieën die je wimpers aantasten. Je mag dan denken aan bepaalde medicijnen, contactlensoplossingen of oogmake-up. Ook wimpermijt of luizen vormen een risicofactor om blefaritis te krijgen.

Welke soorten Blefaritis zijn er?

Blefaritis heeft een drietal belangrijkste oorzaken die te maken hebben met het soort Blefaritis wat je kan krijgen.

  • Stafylokokken blefaritis. De stafylokokken bacterie is een bacterie die doorgaans in lage aantallen op je huid leeft. Hij richt daar doorgaans geen schade aan. De reden is niet bekend, maar deze bacterie kan een ontsteking van de ooglidranden veroorzaken.
  • De Seborroïsche blefaritis. Dit is een aandoening die samen gaat met seborroïsche dermatitis. Het gaat hier om een huid die is aangetast en daarbij vet en schilferig is. Het hangt samen met roos en soms een huiduitslag die je aantreft op de hoofdhuid, op de wenkbrauwen, op de oogleden, op de huid achter je oren en in de plooien van je neus. De verschijnselen van deze aandoening vind je ook op andere delen van je bovenlichaam. De onderliggende reden van deze aandoening die ook wel bekend staat als eczeem is niet bekend. Wel is bekend dat er een gistsoort: Malassezia furfur betrokken is bij deze vorm van blefaritis. Dit is een soort gist die je vindt in de talgklieren van je huid. Bij sommige mensen veroorzaakt deze gistsoort een ontstekingsreaktie. Blefaritis zal dan het gevolg zijn.
  • Meibom blefaritis. Deze aandoening is ook wel bekend als de Meibomse klieren dysfunctie, oftewel meibomitis. Het gaat hier om een ontsteking aan de meibomse klieren in je oogleden, die zich net achter je wimpers bevinden. De meibomse klieren hebben als functie dat ze een kleine hoeveelheid olie aanmaken die de voorzijde van je oog smeert. Wanneer deze klieren een probleem hebben krijg je een ooglidrandontsteking. Omdat de olie om je ogen te smeren in dat geval onvoldoende is zal je er droge ogen van krijgen.

Wat kan je doen aan blefaritis

Wanneer je af en toe blefaritis hebt kan je hier zelf prima wat aan doen. Gedurende twee weken zal je dagelijks de randen van je ooglid moeten reinigen. Dit doe je opdat overtollige bacteriën en olie verwijderd worden. Je kan daarvoor babyshampoo gebruiken of een speciaal oogreinigingsmiddel. Ook omega-3 visolie is een goed middel om te gebruiken.

Daarnaast zal je minimaal tweemaal daags warmtekompressen op je oogleden moeten leggen gedurende 5 minuten. Vervolgens wrijf je met een wattenstaafje voorzichtig een verdunde oplossing van warm water met babyshampoo langs de rand van je ooglid. Wanneer je geen babyshampoo bij de hand hebt kan je ook gekoeld afgekookt water gebruiken in plaats van de verdunde babyshampoo-oplossing. Wanneer de arts medicijnen voorschrijft zal dit een antibiotische zalf zijn die je in je ooglid moet smeren. Tegen droge ogen kan je kunsttranen gebruiken.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…