Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
Een ontstoken ooglid is een veelvuldig terugkerende chronische ontsteking van je oogleden waarbij de haarzakjes van je wimpers, de talgkliertjes aan de rand van je oogleden of je ooglidrand zelf ontstoken zijn. Een ontstoken ooglid zorgt voor irritatie van je oog zelf. Dit is een aandoening die vooral bij ouderen zorgt voor droge ogen. In een enkel geval zal een ontstoken ooglid zorgen voor ontstekingen van andere weefsels van het oog zoals je hoornvlies.
Blefaritis is een reactie op een aantal factoren. Daarnaast zijn er ook zaken die blefaritis kunnen verergeren. Je kunt dan denken aan:
Door Blefaritis zal je een aantal klachten ontwikkelen die vooral heel hinderlijk zijn. Je mag dan denken aan jeuk, irritatie van je ooglid en in een enkel geval een rood en gezwollen oog.
Er zitten door Blefaritis schilfertjes en korstjes tussen je wimpers. Die schilfertjes en korstjes kunnen dan weer ontstoken ooglidranden gaan irriteren waardoor je last krijgt van branderige en tranende ogen. Wanneer je slaapt kan de vetafscheiding van je talgklieren opdrogen. Daardoor plakken in de ochtend je oogleden aan elkaar vast.
Door de Blefaritis functioneren je talgkliertjes dus niet goed. Dit zal ervoor gaan zorgen dat de traanfilm verstoord raakt en je droge rode ogen krijgt. Je hebt hierdoor continu het gevoel dat er een zandkorrel in je oog is geraakt. In een enkel geval zullen er hierdoor kleine zweertjes ontstaan.
In een enkel geval zullen er ook kleine zweertjes ontstaan op je ontstoken ooglid. Je ogen zullen extra snel vermoeid aanvoelen en je zal last krijgen van fel licht. De jeuk en branderigheid die samenhangen met Blefaritis zijn meestal het ergste in de ochtend, de droge ogen zelf ontstaan pas later op de dag.
Het is niet gemakkelijk om Blefaritis te behandelen en het zal heel hardnekkig steeds terugkeren ondanks de behandeling ervan. Belangrijk om Blefaritus tegen te gaan is dat je vooral korstjes en schilfers op je oogleden dagelijks verwijdert. Ze kunnen immers irritatie geven en ze bevatten veel bacteriën die ervoor zorgen dat de Blefaritis steeds weer terug komt.
Wanneer je last hebt van Blefaritis is het goed om te weten dat je er zelf wat tegen kan doen. Een aantal zaken zijn gemakkelijk omdat je ze als het goed is al in huis hebt:
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon