Een ontstoken ooglid is een veelvuldig terugkerende chronische ontsteking van je oogleden waarbij de haarzakjes van je wimpers, de talgkliertjes aan de rand van je oogleden of je ooglidrand zelf ontstoken zijn. Een ontstoken ooglid zorgt voor irritatie van je oog zelf. Dit is een aandoening die vooral bij ouderen zorgt voor droge ogen. In een enkel geval zal een ontstoken ooglid zorgen voor ontstekingen van andere weefsels van het oog zoals je hoornvlies.
Hoe kom je aan ontstoken oogleden / Blefaritis?
Blefaritis is een reactie op een aantal factoren. Daarnaast zijn er ook zaken die blefaritis kunnen verergeren. Je kunt dan denken aan:
- Een bepaalde allergie, voor bijvoorbeeld cosmetica producten.
- Slapeloosheid.
- Contact met irriterende stoffen zoals rook en stof.
- Een huidaandoening zoals eczeem.
- Andere aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes.
- Een brilcorrectie die onaangepast is. Je krijgt blefaritis wanneer je je ogen steeds half moet. dichtknijpen om goed scherp te kunnen zien.
- Contactlenzen langdurig dragen. Doordat je ooglidbeweging verminderd is kunnen je oogleden moeilijker het talg uitdrukken.
Wat zijn de klachten die je krijgt door Blefaritis
Door Blefaritis zal je een aantal klachten ontwikkelen die vooral heel hinderlijk zijn. Je mag dan denken aan jeuk, irritatie van je ooglid en in een enkel geval een rood en gezwollen oog.
Er zitten door Blefaritis schilfertjes en korstjes tussen je wimpers. Die schilfertjes en korstjes kunnen dan weer ontstoken ooglidranden gaan irriteren waardoor je last krijgt van branderige en tranende ogen. Wanneer je slaapt kan de vetafscheiding van je talgklieren opdrogen. Daardoor plakken in de ochtend je oogleden aan elkaar vast.
Hangen droge ogen samen met Blefaritis
Door de Blefaritis functioneren je talgkliertjes dus niet goed. Dit zal ervoor gaan zorgen dat de traanfilm verstoord raakt en je droge rode ogen krijgt. Je hebt hierdoor continu het gevoel dat er een zandkorrel in je oog is geraakt. In een enkel geval zullen er hierdoor kleine zweertjes ontstaan.
In een enkel geval zullen er ook kleine zweertjes ontstaan op je ontstoken ooglid. Je ogen zullen extra snel vermoeid aanvoelen en je zal last krijgen van fel licht. De jeuk en branderigheid die samenhangen met Blefaritis zijn meestal het ergste in de ochtend, de droge ogen zelf ontstaan pas later op de dag.
Wat kan ik zelf doen tegen Blefaritis
Het is niet gemakkelijk om Blefaritis te behandelen en het zal heel hardnekkig steeds terugkeren ondanks de behandeling ervan. Belangrijk om Blefaritus tegen te gaan is dat je vooral korstjes en schilfers op je oogleden dagelijks verwijdert. Ze kunnen immers irritatie geven en ze bevatten veel bacteriën die ervoor zorgen dat de Blefaritis steeds weer terug komt.
Ik heb Blefaritis, wat kan ik er tegen doen
Wanneer je last hebt van Blefaritis is het goed om te weten dat je er zelf wat tegen kan doen. Een aantal zaken zijn gemakkelijk omdat je ze als het goed is al in huis hebt:
- Wrijf zo min mogelijk in je ogen. Vermijd dit echt zoveel mogelijk.
- Ga geen oogmake-up gebruiken als je ooglid is ontstoken. Je bent ertoe geneigd om het ontstoken ooglid te verdoezelen maar dit is een slecht idee.
- Sluit je oogleden enkele keren per dag en leg er een washandje op wat je in warm water hebt gedrenkt, of een warm compres zoals een zakdoek die je hebt opgewarmd met een strijkijzer. Dit zal als gevolg hebben dat schilfertjes zacht worden en los raken. Daarbij zal je bemerken dat de talg die vanuit je talgklieren komt vloeibaar wordt.
- Verwijder dagelijks, dus ook wanneer je geen last hebt van ontstoken oogleden, en dan bij voorkeur in de ochtend en de avond de korstjes en schilfers die aan je ooglid zitten.
- Met een wattenstaafje wat je hebt gedoopt in steriel water of in een oplossing van babyshampoo (paar druppels in een glas lauw water) de basis van je ooglidharen en ooglidranden borstelen. Je kan het naspoelen met wat lauw water.
- Wanneer de huisarts vermoedt dat er sprake is van een bacteriële infectie zal hij een antibioticum oogzalf, ooggel of oogdruppels voorschrijven.
- Je hebt vaak last van Blefaritis in combinatie met droge ogen. Je kan droge ogen behandelen met kunsttranen.
- Wanneer de Blefaritis samengaat met eczeem zal de rest van je hoofdhuid ook moeten worden behandeld.
- De laatste methode heb je vast al eens gehoord, en hij klinkt wat viezig maar werkt wel: neem wat ochtendurine en doop daar een wattenstaafje in. Reinig daarmee je ontstoken ooglid.