Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Open-ended play: wat is het precies en waarom is het zo goed voor je kind?

Birte Govarts
3 min read

Open-ended play … een trend op Instagram en volgens het internet een verrijking voor de ontwikkeling van je kind. Het zou goed zijn voor de fantasie en spelen extra leuk maken. Klinkt mooi, maar wat betekent de term nu preciés? Wij vroegen het aan Ilse Crynen van webshop De Kleine Zebra.

‘Open-ended speelgoed stimuleert de creativiteit’, aldus Crynen. ‘Kinderen zijn geboren nabootsers, ze houden van rollenspellen en zijn van nature uit erg creatief. Open-ended play heeft geen vastgelegde structuur, er zijn geen regels waaraan je je kinderen zich moeten houden. Je laat ze er met andere woorden op los zonder uitleg of sturing. Ze mogen zelf bepalen hoe en wat ze gaan doen, ze zijn de baas van hun eigen speelervaring. Een klassiek voorbeeld is een kartonnen doos – vaak is die voor kinderen interessanter dan het speelgoed dat erin zit. Zo’n doos kan immers alles worden en zijn. En zo is het ook met open-ended speelgoed.’

De pro’s en … pro’s

Open-ended speelgoed is vaak tijdloos, genderneutraal en gemaakt van natuurlijke materialen. ‘Hierdoor ontgroeien je kinderen het speelgoed minder snel en is het de investering waard’, besluit Crynen. ‘Extra voordeel voor ouders: open-ended speelgoed ziet er vaak aantrekkelijk uit en past dus beter in je interieur dan veel ander speelgoed.’ (lacht) En dat is – uiteraard – nog niet alles, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ten slotte dat open-ended play goed is voor de sociale en emotionele intelligentie en dat kinderen die met open-ended speelgoed spelen diepgaandere gesprekken kunnen aangaan met andere kinderen, bijvoorbeeld over het opstellen en naleven van regels.

Open-ended play: onze vijf favorieten!

  1. Bouwsysteem Clever Up! (€ 139) HABA bij De Kleine Zebra
  2. Creatieve Ontwerpdoos (€ 39,99) LEGO® DOTS
  3. Stapelstenen (€ 159) Stapelstein bij BlaBloom
  4. Bouwset (€ 64,50) Grimm’s bij BlaBloom
  5. Balanceerbord (€ 125) Wobbel bij De Kleine Zebra

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…