Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gaan je kinderen op kamp deze zomer? Zo voorkom en bestrijd je luizen

Gezond.be
3 min read

Het is bijna zomervakantie. Voor veel ouders betekent dat een weekje quality time wanneer de kinderen op kamp zijn. Maar dan krijg je plots dat ene briefje: er was een kindje met luizen. Hoe bescherm je jouw kinderen tegen luizen? En hoe kun je ze het best bestrijden?

Wat is een luis?

Een luis is een insect dat leeft op warmbloedige diersoorten, en dus ook op de mens. Luizen kunnen bijten, zuigen en voeden zich tot zes keer per dag. Door het herhaaldelijk bijten, krijg je een jeukende hoofdhuid. Bovendien planten ze zich extreem snel en vaak voort. Luizen zijn moeilijk te vinden; ze schuilen voor het licht en zitten vaak achter de oren, in de nek of onder de pony omdat het daar warm is.

Luizenweetjes

  • Luizen houden niet van vuil haar. Ze zijn niet het gevolg van een gebrek aan hygiëne.
  • Je haar vastbinden, voorkomt dat je luizen krijgt, want lang, los haar komt gemakkelijker in contact met haar van iemand anders.
  • Luizen springen niet van hoofd naar hoofd. Ze verplaatsen zich razendsnel via fysiek contact.
  • Je kan aan preventie doen met preventieve sprays.

Luizen bestrijden

De haren opzij houden om luizen te zoeken of met een luizenkam even door de haren strijken, doe je beter niet. Soms zal je luizen vinden, maar vaak worden ze niet opgemerkt omdat ze zich snel verplaatsen. De nat-kam-methode is natuurlijke de goedkoopste manier, maar moet bijzonder correct uitgevoerd worden om efficiënt te zijn. Er bestaan specifieke shampoos en lotions, maar die zijn vaak chemisch en kunnen zorgen voor schilfering van de hoofdhuis, jeuk en irritatie.

Wat is dan wel een goede manier om van luizen af te komen? Luizen bestrijden doe je best zo natuurlijk mogelijk. De anti-luizen lotion van Shampoux Express is gebaseerd op een plantaardige oleohars die effectief luizen elimineert. De lotion verwijdert de luizen én beschermt het haar en de hoofdhuid op een zo natuurlijk mogelijke manier, zonder siliconen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…