Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Opgelet: meer echtscheidingen na de vakantie

Bram
2 min read

Maar liefst 1 op de 5 koppels maakt na de vakantie een einde aan hun huwelijk. Een nieuwe studie wijst uit dat september, januari en maart de maanden zijn waarin de meeste echtscheidingen plaatsvinden.

De zoekterm ‘echtscheiding’ piekt in bepaalde maanden

Dat er in januari, maart en september meer echtscheidingen gebeuren kwam niet echt als een verrassing. Op geen enkel ander moment wordt de zoekterm ‘echtscheiding’ op internet zoveel gebruikt als tijdens deze maanden.Ook nu is het aantal echtscheidingen weer aan een opmars bezig.

De invloed van familiefeesten

Er zijn meerdere verklaringen voor de reden waarom mensen het vaakst een einde maken aan hun huwelijk tijdens deze maanden. De invloed van familiefeesten speelt een belangrijke rol. Het kan gewoon te moeilijk zijn om aan je familie te vertellen dat je gaat scheiden in tijden met veel familiefeesten, denk bijvoorbeeld aan kerstmis. Dat geldt zeker als er kinderen betrokken zijn. Koppels stellen hun echtscheiding dan ook liever uit tot januari. Zo hebben ze het gevoel dat ze met een nieuwe lei kunnen beginnen. In januari zijn er dan ook traditioneel 25% meer mensen actief op online dating sites.

De vakantie als grote boosdoener

Wetenschappers denken dat mensen voornamelijk scheiden na een vakantie of reis. Het is mogelijk dat mensen een reis niet willen verpesten en daarom wachten tot ze terug thuis zijn. Vakanties zijn bovendien erg stresserend, zeker als je relatieproblemen hebt. De stress van een reis kan dan de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

De ‘gebroken belofte’ hypothese

Ook de ‘gebroken belofte’ hypothese kan een rol spelen. Mensen die ontevreden zijn met hun huwelijk bekijken de vakantie als een kans om hun relatie nieuw leven in te blazen. Ze kijken er een heel jaar naar uit en de verwachtingen zijn dan ook groot. Een reis of een vakantie zorgt dan vaak niet voor de verandering waar ze op gehoopt hadden. Dat veroorzaakt het grote aantal scheidingen in september.

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…