Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Osteoporose: meer zuivel vermindert valpartijen en breuken bij ouderen

Lisa Piotti
2 min read

Zo’n negentien procent van de vrouwen en drie procent van de mannen boven de 85 jaar lijdt aan osteoporose. Wat is dat dan juist? En hoe kan zuivel helpen om het te beperken?

Osteoporose is een aandoening waarbij je botmassa en botkwaliteit sterk verlaagd zijn. Dat zorgt voor meer kans op vallen, waardoor je botbreuken kunt oplopen. 

Volgens recent Australisch onderzoek zou een extra inname van calcium en eiwitten via aanvullende porties zuivel het aantal valpartijen, botbreuken en heupfracturen in woonzorgcentra kunnen verminderen. Uit het onderzoek van de Australische Dr. Sandra Iuliano bleek dat een extra dagelijkse portie zuivel voor 33% minder botbreuken zorgde. Heupfracturen namen zelfs met 46% af, en valpartijen met 11%. Bij ouderen die geen extra zuivel kregen nam de botdensiteit, de spiermassa en het lichaamsgewicht af. Ouderen die wel extra zuivel kregen merkten dat al die factoren stabiel bleven.

Inge Coene, voedingsdeskundige bij NICE, licht toe: ‘Zuivel bevat van nature veel voedingsstoffen zoals eiwitten en calcium, die bijdragen tot een goede botgezondheid. Maar ook andere voedingsstoffen in melk en melkproducten hebben mogelijks bijgedragen tot gunstige resultaten. Zuivel is voor de meeste Belgen een vertrouwd gegeven qua gebruik en smaak, waarbij gemiddeld twee tot drie porties zuivel per dag ook deel uitmaken van de algemene aanbevelingen voor een gezonde voeding. Daarnaast is wat extra melk, yoghurt en kaas verwerken in het dagmenu van ouderen relatief eenvoudig.’ 

In Belgische woonzorgcentra is ongeveer 13% van de ouderen ondervoed en loopt 50% risico op ondervoeding. Dat vergroot ook het risico op valincidenten, botbreuken en sarcopenie, ofwel het verlies van spiermassa, spierkracht en spierfunctie. Ook daar zou extra zuivel voordelige effecten kunnen hebben.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…