Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pijn tijdens intieme momenten bij vrouwen: dit kun je eraan doen

Fien De Bruycker
4 min read

Geschreven met input van Australian bodycare

Pijn tijdens of na de geslachtsgemeenschap kan verschillende oorzaken hebben. Het kan voor flink wat frustraties en onzekerheid zorgen, zowel bij jou als bij je partner. Maar één ding is zeker: pijn bij geslachtsgemeenschap hoort niet. We hebben in dit artikel een aantal soorten pijn op een rijtje gezet met daarbij tips wat je ertegen kunt doen.

Pijn door vaginale droogheid

Vanaf de puberteit wordt bij vrouwen oestrogeen geproduceerd in de eierstokken. Dit oestrogeen beïnvloedt het slijmvlies van de vagina en zorgt ook voor afscheiding tijdens geslachtsgemeenschap. Wanneer een vrouw in de menopauze komt stopt de productie ervan en dit kan zorgen voor vaginale droogheid. Het resulteert in jeuk en wondjes en dit is natuurlijk niet prettig tijdens de geslachtsgemeenschap. Hierdoor is vaginale droogheid één van de meest voorkomende oorzaken van pijn tijdens intieme momenten. Gelukkig zijn er genoeg producten die dit kunnen verzachten. Lees meer over vaginale droogheid om erachter te komen welk product bij jou zou kunnen passen.

Pijn door spanning

Soms kan de pijn tijdens geslachtsgemeenschap ook komen door spanning. Vaak komt dit door een vervelende ervaring uit het verleden, of doordat iemand op het moment veel stress ervaart. Wanneer een vrouw gespannen is worden onbewust de bekkenbodemspieren aangespannen, waardoor ze moeilijk opgewonden raakt. Dit resulteert in pijnlijke geslachtsgemeenschap en zo ontstaat er een vicieuze cirkel waarin de vrouw er tegenop blijft zien. Het belangrijkste is dan om eerlijk te zijn tegen je partner; zo ontstaan er geen misverstanden. Mocht het probleem lange tijd aanhouden dan zou je contact kunnen opnemen met een seksuoloog.

Pijn door een allergische reactie

De huid van en rondom de vagina is erg gevoelig; hierdoor kunnen er allergische reacties ontstaan. Symptomen hiervan zijn een branderig gevoel, rode uitslag of een geïrriteerd gevoel. Ga in zo’n geval na of je producten gebruikt die je voorheen niet gebruikte of dat je iets vaker gebruikt dan normaal. Sommige vrouwen zijn bijvoorbeeld allergisch of hebben overgevoeligheid voor latex. In dat geval zijn latex-vrije condooms een optie. Een andere oorzaak kan het gebruiken van verkeerde bad- of doucheproducten zijn. Kies dan voor natuurlijke producten zonder alcohol of parfumstoffen. Weer een andere mogelijkheid is een overgevoeligheid voor het materiaal van je ondergoed.

Pijn door een gekantelde baarmoeder

Het is niet iets waar je je gelijk zorgen over hoeft te maken, maar sommige vrouwen worden geboren met een gekantelde baarmoeder. Normaal gesproken helt de baarmoeder iets naar voren, maar in sommige gevallen helt de baarmoeder naar achteren. In dit geval kan geslachtsgemeenschap bij sommige standjes pijn doen. Een gekantelde baarmoeder is niet gevaarlijk, maar wanneer je weet dat je het hebt dan kun je er rekening mee houden tijdens intieme momenten. 

Heb je pijn tijdens de geslachtsgemeenschap en twijfel je waar het aan ligt? Breng dan een bezoekje aan de huisarts en blijf er vooral niet mee rondlopen. In veel gevallen is er niets aan de hand en gaat het om iets wat goed te verhelpen is.

Door Fien De Bruycker

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…