Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Salmonella en kip: dit is wat je moet weten

4 min read

Kip wordt vaak in de spotlights geplaatst als een gezonder alternatief voor andere vleessoorten. Dat is zeker niet  onterecht, want kip is van nature erg mager vlees. Het bevat tal van nuttige voedingsstoffen en doorgaans heel wat minder vet t.o.v. sommige andere vleessoorten. Als je dus probeert om gezond te eten en leven, is kip zeker en vast een aanrader op je bord. Als je regelmatig kip klaarmaakt, weet je dat je goed moet opletten tijdens het bereiden ervan, want kip kan, net zoals ander vlees, salmonella bevatten. Maar geen paniek: door de kip op een correcte manier te bereiden en de juiste hygiënische maatregelen toe te passen, zorg je ervoor dat er van bacteriën geen sprake meer kan zijn.  

Wat is salmonella?

Salmonella is een bacterie die vooral in de darmen van dieren zoals kippen en varkens leeft. De bacteriën kunnen ook in uitwerpselen zitten, waardoor ze tijdens het slachtproces in de voedselketen of in water kunnen terechtkomen. Een salmonellabesmetting zorgt doorgaans voor vervelende klachten zoals diarree, buikpijn, koorts of last van de maag. In zeldzame gevallen kan salmonella tot in de bloedbaan doordringen, en zo gewrichtsontstekingen of langdurige buikklachten veroorzaken. Bepaalde risicogroepen raken niet alleen sneller besmet, maar hebben ook te kampen met heftigere symptomen. Het gaat vooral om jonge kinderen en bejaarden. Ook zwangere vrouwen vormen een risicogroep. In de meeste gevallen kan je weinig aan een salmonella-infectie doen: voldoende drinken en rusten is de boodschap.

Hoe kan je vermijden dat je besmet raakt met de bacterie?

Gelukkig zijn er bij het bereiden van kip, een aantal eenvoudige stappen die je kunt ondernemen om een besmetting met salmonella te vermijden.

Hygiëne

Eerst en vooral is hygiëne het sleutelwoord. De salmonellabacterie kan op je handen, op het aanrecht of op keukengerei zitten dat met het vlees in contact is gekomen. Was dus zeker je handen en spoel je keukengerei goed af met heet water voor je begint met koken, maar ook achteraf.

Bereidingswijze

Natuurlijk speelt naast hygiëne ook de bereidingswijze een grote rol. Het is belangrijk dat je de kip door en door verhit. Dat is de enige manier om alle bacteriën te doden. De salmonellabacterie sterft pas bij een verhitting vanaf 70 graden Celsius. Als je kippenvlees wil bewaren, steek het dan in de koelkast (max. 3 dagen) bij een maximumtemperatuur van 4 graden of in de diepvries. Let er dan wel op dat je het ingevroren vlees niet laat ontdooien op de verwarming of op kamertemperatuur. Dat stimuleert namelijk de ontwikkeling van bacteriën die in het vlees zitten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, sterven bacteriën niet wanneer ze bevroren worden: ze zijn slechts schijndood. Tijdens het ontdooien ontwaken ze weer en beginnen ze te woekeren. Dat kan je tegenhouden door het vlees in de koelkast te  ontdooien, of door het in de microgolf te steken, zodat de bacteriën onmiddellijk verhit raken. Opgelet: als je de microgolf gebruikt om de kip te ontdooien, moet je het vlees wel onmiddellijk daarna bereiden.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…