It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Sorteren om te recycleren: het huishouden

Gezond.be
5 min read

Dagelijks gooien we massaal bergen afval weg. Verpakkingsafval heeft daarin een erg groot aandeel. Hoe juister al deze items gesorteerd worden, hoe beter de recyclage kan gebeuren en hoe mooier de planeet wordt. Elisabeth van Lierop, auteur en eco-blogger, steekt alvast van wal met betere sorteergewoontes. Want hoe sorteer je je lege schoonmaakproducten? Bij deze alle do’s & don’ts wat betreft sorteren in het huishouden op een rijtje! ​ 

96% sorteert al

Fost Plus staat in voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen. Uit een onderzoek van de organisatie naar het sorteergedrag in België blijkt dat 96% van de Belgen vaak of altijd sorteert. Dit veelal uit milieuoverwegingen én omdat het verpakkingsafval op die manier kan gerecycleerd worden. Het verklaart alvast de Europese koploperspositie van ons kleine Belgenlandje! Zo staan we op het vlak van sorteren en recycleren van verpakkingsafval in de Europese top. Toch is het niet altijd helemaal duidelijk wat er met het afval gebeurt, en is de sorteerboodschap nog niet voor iedereen altijd helder.

Tips van Elisabeth

Duurzaam schoonmaken betekent ook duurzaam omgaan met de lege verpakkingen van je poetsmiddelen. 

Roep jij ook graag de hulp in van jouw kids om ze al doende sorteerbewuster te maken? Dan zijn volgende blauwe-zak-basisregels alvast goud waard:

  • Alle verpakkingen moeten telkens goed geledigd, leeggegoten of leeggeschraapt worden vooraleer je ze weggooit in de blauwe zak. 
  • Alle verpakkingen moeten LOS de blauwe zak in. Geen potjes, vlootjes of bakjes in elkaar steken dus! Maak ook de folie rond schaaltjes of bakjes los en steek beiden apart in de blauwe zak.
  • Verpakkingen in een blauwe PMD-zak mogen een volume hebben van maximaal 8 liter.

Do’s

  • De plastic box van je waspods (leeg) en ook de box van vochtige doekjes of poetsdoekjes behoren in de PMD-zak. 
  • Lege luchtverfrisser sprays met een plastic of metalen verpakking gooi je in de blauwe zak.
  • De plastic flessen van detergent, vloeibaar wasmiddel, wasverzachter of WC-ontkalker breng je ook onder in de PMD-zak.
  • De plastic folie rond verpakkingen van huishoudrol, wc-papier of drankflessen kan je netjes sorteren in de blauwe zak.

Don’ts

Maar hebben bovenstaande of andere verpakkingen van je schoonmaakproducten een kindveilige sluiting (type druk-draaidop) of minstens één van onderstaande pictogrammen, dan is het KGA en af te geven in het recyclagepark en niet te sorteren in de PMD-zak!

Ook volgende verpakkingen behoren tot KVA: 

  • Verpakkingen van pesticiden (insecticide, onkruidverdelger, mosbestrijder, rattenvergif,…)
  • Verpakkingen van motorolie, verf, lak en vernis en verpakkingen die giftige producten bevatten zoals ontstoppingsproducten, corrosieve WC-ontkalkers of motorolie. 

Extra tip

Heel wat mensen hebben de gewoonte om afval eerst in een klein afvalzakje te stoppen en dan pas in de grote afvalzak. Voor restafval maakt dat niets uit, maar voor PMD des te meer! Alles wat in een dichtgeknoopt zakje zit, zal in het sorteercentrum namelijk niet verder gesorteerd kunnen worden. Al je sorteermoeite ten spijt, zullen jouw verpakkingen niet gerecycleerd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor verpakkingen die je in elkaar stapelt. Ook dat is een no go.

Dagelijks sorteren is eigenlijk heel eenvoudig, zolang je je aan de basisregels houdt. Heb je toch nog sorteertwijfels? Surf dan naar www.betersorteren.be.

Door Gezond.be

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...