Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Survivalgids voor ouders: 10 belangrijke tips om bij een echtscheiding de impact op je kind zo klein mogelijk te houden

Birte Govarts
6 min read

In haar nieuwe boek ‘Wat denkt mijn kind nu echt?’ schetst de Britse journalist Tanith Carey samen met klinisch psycholoog Angharad Rudkin 100 situaties uit het leven van alledag om je kind beter te begrijpen én te helpen. De praktische gids helpt je om je kind beter te begrijpen én op de juiste manier te reageren. Wij mogen de volgende vijf weken even veel kwesties uit het boek met jullie delen waarmee je als ouder soms worstelt. Vandaag: scheiden en uit elkaar gaan.

Veel gezinnen krijgen te maken met de problemen van een scheiding. Wat de reden ook is, het is voor iedereen moeilijk, en voor kinderen kan het vreselijk zijn om de twee mensen op wie ze steunen ieder hun eigen weg te zien gaan. Ouders gaan er vaak graag van uit dat kinderen veerkrachtig zijn. Maar een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor kinderen, vooral als hun leven daardoor drastisch verandert.
Het valt voor een kind niet mee om te moeten horen dat zijn ouders niet meer van elkaar houden, en om te wennen aan het gependel tussen twee huizen en de plotse afwezigheid van een van de twee mensen die hem een veilig gevoel geven.
Het is niet altijd de scheiding zelf die de meeste schade berokkent, maar de strijd en agressie tussen de ouders, dus denk goed na en handel zorgvuldig om de impact op je kind te beperken.

10 belangrijke principes

 1. Vertel het samen
  De meeste kinderen vergeten nooit het moment waarop ze over de scheiding te horen kregen. Maak de herinnering minder pijnlijk door eensgezind en optimistisch te zijn.
 2. Vertel het belangrijkste
  Zeg dat jullie niet gelukkig zijn samen en apart gaan wonen zodat jullie vrienden kunnen blijven, zonder geruzie. Benadruk wat hetzelfde blijft.
 3. Stel je kind gerust
  Leg uit wat er gebeurt in het leven van je kind, niet in het jouwe. Geef antwoord op zijn of haar grootste zorg: ‘Wie gaat er voor mij zorgen?’ Zeg dat jullie dat allebei gaan doen. Het grootste verschil is dat jij en je partner apart zullen wonen.
 4. Vermijd dat je je kind verwent uit schuldgevoel
  Verwennerijen kunnen je kind ook in verwarring brengen, alsof hij wordt omgekocht om zijn verdriet weg te stoppen.
 5. Vermijd kritiek
  Wat er ook tussen jullie is gebeurd, je ex is nog altijd de enige andere ouder die je kind heeft. Blijf neutraal in het bijzijn van je kind, anders kan het zich verscheurd voelen door jullie vijandigheid.
 6. Luister naar je kind
  Je kind voelt verschillende emoties, waaronder woede. Misschien wil het ook dat jullie bij elkaar blijven. Zeg dat het zich gerust verdrietig mag voelen. Laat het vanuit zijn of haar standpunt over de situatie praten, zonder dat je partij kiest of je mening geeft.
 7. Wees zakelijk
  Jullie moeten handelen in het belang van jullie kind. Door jullie gevoelens opzij te zetten kunnen jullie samen de beste beslissingen nemen.
 8. Zorg voor jezelf
  Zorg voor jezelf, zodat je je kind kunt steunen. Vraag familie en vrienden om hulp, of probeer een praatgroep. Bij eventuele problemen met je ex kan een mediator uitkomst bieden.
 9. Heb geduld
  Het kan na een scheiding zeker twee jaar duren voordat een kind emotioneel weer tot rust komt.
 10. Houd routines in stand
  Laat het gewone leven zoveel mogelijk doorgaan met speelafspraakjes, uitjes en familiebijeenkomsten, zodat de wereld veilig en voorspelbaar blijft voor je kind. Vraag je partner dezelfde tijden aan te houden voor het eten en naar bed brengen.

Advies per leeftijd

2-3 jaar

Bied veel troost

Kinderen geven vaak lucht aan hun gevoelens door uit te barsten om iets onbenulligs. Zie dit niet als wangedrag, maar knuffel hem of haar en stel hem of haar gerust.

Een terugval is normaal

Kinderen kunnen terugvallen: huilen bij het slapengaan, bedplassen, verlatingsangst hebben. Wees geduldig.

4-5 jaar

Vertel het op school

Vertel het de leraar van je kind, dan kan hij of zij begrip tonen bij eventuele gedragsveranderingen.

Eén front

Wees beleefd en aardig tegen je ex, zodat je kind zich niet ongemakkelijk voelt als jullie allebei aanwezig zijn bij schoolactiviteiten.

6-7 jaar

Niet zijn schuld

6- en 7-jarigen geven soms zichzelf de schuld voor de scheiding, doordat ze zelf invullen wat ze niet begrijpen. Zeg duidelijk dat het niet de schuld van je kind is.

Wees realistisch

Als je kind droomt van verzoening is het voor hem of haar lastiger om erbovenop te komen en te accepteren dat jij verdergaat met je leven. Zeg dat dit jullie beslissing is waarop hij geen invloed heeft.

Meer lezen? ‘Wat denkt mijn kind nu echt?’ van Tanith Carey (Manteau, € 23,50)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…