Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Survivalgids voor ouders: 12 tips om je kind te leren omgaan met de digitale wereld

Sien Vanneste
7 min read

In haar nieuwe boek ‘Wat denkt mijn kind nu echt?’ schetst de Britse journalist Tanith Carey samen met klinisch psycholoog Angharad Rudkin 100 situaties uit het leven van alledag om je kind beter te begrijpen én te helpen. Wij mogen de volgende vijf weken even veel kwesties uit het boek met jullie delen waarmee je als ouder soms worstelt. Vandaag: de digitale wereld.

Je kind is een digital native. Technologie wordt een normaal onderdeel van ons leven; kinderen groeien op met apparaten en gaan eerder online. Ouders moeten zorgen dat hun kind van jongs af aan digitaal vaardig is.

Kinderen mogen dan het idee hebben dat ze wel weten hoe internet werkt, ze begrijpen nog te weinig van de wereld om zich bewust te zijn van alle risico’s. Daarom zijn jouw input en steun onmisbaar.

De mogelijkheden zien

Niet alle schermtijd is hetzelfde. Je kunt passief kijken, actief of creatief bezig zijn, beeldbellen of berichten sturen. Beschouw technologie dus als een extra hulpmiddel: geniet van natuurbeelden, speel samen via een app, spreek een vaste tijd af om contact te houden met de grootouders en ontvang hulp bij huiswerk. Zorg dat internettijd niet ten koste gaat van andere activiteiten, zoals lezen, tekenen en buiten spelen. En let goed op hoe je kind internet gebruikt, want kinderen hebben van nature een onbedwingbare nieuwsgierigheid.

12 belangrijke principes

1. Beperk de schermtijd

Deskundigen bevelen voor 2- tot 5-jarigen maximaal één uur schermtijd aan, en een hoogwaardige app of game.

2. Geef het goede voorbeeld

Reserveer tijd om met je kinderen bezig te zijn en leg je telefoon dan weg. Geef het goede voorbeeld met je eigen digitale gebruik.

3. Zorg voor schermvrije momenten

Ban apparaten tijdens maaltijden, bij thuiskomst en tijdens uitjes, zodat ze het samenzijn niet verstoren.

4. Zoek veilig

Stel in overleg met je kind een lijst met favorieten op van websites en kindveilige zoekmachines, zodat de zoekresultaten geschikt zijn voor zijn of haar leeftijd.

5. Koop een wekker

Als je kind een tablet mee naar zijn of haar kamer neemt, kan het in de verleiding komen hem te gebruiken terwijl het zou moeten slapen. De regel ‘een uur voor het slapengaan geen scherm’ voorkomt dat het licht de slaap verstoort.

6. Gebruik technologie nuttig

Laat je kind niet passief naar iets kijken. Leer en creëer samen, dat is goed voor jullie band.

7. Maak technologie zichtbaar

Houd apparatuur in de gezamenlijke ruimten, zoals de keuken, zodat je kind zijn of haar ontdekkingen kan delen en je kunt zien hoe het internet gebruikt.

8. Blijf praten

Laat merken dat je op de hoogte bent van de digitale wereld. Vraag naar de digitale ervaringen van je kind: wat heeft het vandaag online gezien of welke game speelt het?

9. Zeg ‘nee’ tegen een telefoon

Telefoons zijn krachtige minicomputers. Ook al vraagt je kind om een telefoon, het is te vroeg om het erop los te laten. Wacht tot het minstens tien jaar oud is.

10. Leer je kind zijn of haar eigen grenzen te bewaken

Zeg tegen je kind dat het, als het iets ziet wat hem of haar van streek maakt, de laptop sluit of de tablet omdraait en het aan een volwassene vertelt.

11. Respecteer leeftijdsbeperkingen

De minimumleeftijd voor veel social media-sites is 13. Als je je kind eerder toegang geeft, is het mogelijk nog niet toe aan wat het te zien krijgt.

12. Geen elektronische oppas

Vervang voorlezen voor het slapengaan nooit door een game. Je kind heeft aandacht en een verhaaltje nodig voor sociale en taalontwikkeling.

Advies per leeftijd

2-3 jaar

Jij beslist

Peuters vinden digitale apparaten boeiend, maar je kind loopt niet ‘achter’ als je besluit er nog even mee te wachten.

Houd het actief en kort

Als je je kind wilt laten kennismaken met digitale apparaten, doe het dan samen. Speel met foto’s of filmpjes en zoek leeftijdsgeschikte apps waarbij het een actieve rol kan spelen. Beperk het tot een half uur.

4-5 jaar

Schermvrije beloningen

Vertel je kind hoe dol je bent op spellen waarbij je rechtstreeks, niet via een scherm, tegen elkaar speelt, zoals het Ladderspel of de Toren van Pisa.

Hulp bij huiswerk

Computers worden veel gebruikt op school, dus bij huiswerk zal je kind ook vaak gebruikmaken van een apparaat.

6-7 jaar

Privacy is belangrijk

Leg uit dat je kind nooit persoonlijke informatie moet geven of privéfoto’s moet delen.

Geef het hele plaatje

Kinderen beseffen niet dat hun webgebruik door sites wordt gevolgd en gebruikt om reclame te tonen, dus leg uit hoe dat werkt.

Meer lezen? Wat denkt mijn kind nu echt?’ van Tanith Carey (Manteau, € 23,50)

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…