Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Survivalgids voor ouders: 12 tips om je kind te leren omgaan met geld

Birte Govarts
6 min read

In haar nieuwe boek ‘Wat denkt mijn kind nu echt?’ schetst de Britse journalist Tanith Carey samen met klinisch psycholoog Angharad Rudkin 100 situaties uit het leven van alledag om je kind beter te begrijpen én te helpen. De praktische gids helpt je om je kind beter te begrijpen én op de juiste manier te reageren. Wij mogen de volgende vijf weken even veel kwesties uit het boek met jullie delen waarmee je als ouder soms worstelt. Vandaag: geldzaken.

Voor een kind is geld iets waarmee ouders in winkels kunnen halen wat ze maar willen. Je kind moet veel ontwikkelingsfasen doorlopen om te kunnen begrijpen wat geld is, maar je kunt het daarbij wel helpen.

Hoewel veel ouders vinden dat kinderen nog niets hoeven te weten over de rol van geld in het leven, heeft onderzoek aangetoond dat het beter is om ze er al jong mee te leren omgaan. Sterker nog, op hun zevende wordt hun houding tegenover sparen en uitgeven gevormd.
Als je je kind zakgeld geeft, stimuleer je hoofdrekenen. Door het leren omgaan met een regelmatig geldbedrag leert het bovendien zijn of haar impulsen te beheersen, geduldig te zijn, wilskracht te tonen en zijn of haar beloning uit te stellen. Als je kind merkt dat het veel beter voelt om zakgeld op te sparen voor iets wat het echt graag wil dan het in één keer uit te geven aan iets onbenulligs, is dat een mijlpaal in zijn of haar zelfregulatie. Door nu te leren sparen zal het zijn of haar leven lang verstandig met geld kunnen omgaan.

12 belangrijke principes

 1. Leer je kind de beginselen
  Tot hun vijfde zien kinderen munten als speelgoed. Leer je kind geld begrijpen door winkeltje te spelen. Leg uit dat munten die er anders uitzien een andere waarde hebben.
 2. Laat je kind oefenen
  Ook in een cashloze wereld moet je kind met munten en biljetten omgaan om te leren wat geld is. Laat het een keer betalen, dan ziet het dat kopen een transactie is.
 3. Zorg dat je kind spaart
  Het blijkt dat kinderen die gestimuleerd worden te sparen dat later hoogstwaarschijnlijk ook blijven doen. Stop zakgeld in twee potten: een om uit te geven en een om te sparen.
 4. Leer je kind waar geld vandaan komt
  Jonge kinderen denken dat geld gratis is en iedereen het zomaar uit een geldautomaat kan halen. Leg uit dat je geld verdient door te werken.
 5. Toon de grenzen
  Bespreek je eigen aankoopkeuzes en laat zien hoe je beslist of een product je geld wel of niet waard is. Zo maak je duidelijk dat je niet alles kunt kopen wat je wilt.
 6. Leg uit dat op ook echt op is
  Kinderen kunnen maar moeilijk vatten dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Geef je kind één euro om iets te kopen, dan kan het het zelf ervaren.
 7. Leg betalen met een bankkaart uit
  Contant geld wordt steeds minder gebruikt. Leg je kind uit dat wanneer je met een pasje betaalt, het geld van je bankrekening wordt afgeschreven.
 8. Laat je kind fouten maken
  Al ben je het niet eens met waar je kind zijn of haar geld aan uitgeeft, laat het fouten maken. Je kind kan het beter op jonge leeftijd leren met kleine bedragen dan later met grote bedragen.
 9. Koppel zakgeld aan de leeftijd
  Rond hun zesde jaar begrijpen kinderen genoeg van geld om zakgeld te krijgen. Een eenvoudige vuistregel is hun een bedrag te geven dat gelijk is aan de helft van hun leeftijd.
 10. Koppel het niét aan klusjes
  Laat je kind geen klusjes doen voor zijn zakgeld, dan denkt het immers dat het betaald krijgt voor dingen die het sowieso hoort te doen.
 11. Wees consistent
  Geef je kind elke week op hetzelfde moment zakgeld, net als een salaris, zodat het kan beginnen met het beheren van geld.
 12. Geef het niet vooruit
  Probeer niet vooruit te betalen. Als je kind erom vraagt, reken dan een beetje rente, dan beseft het dat het geld kost om geld te lenen.

Advies per leeftijd

2-3 jaar

Speel winkeltje
Laat je kind zien hoe geld werkt door winkeltje of restaurantje met hem te spelen.

Verschillende waarden
Kinderen van deze leeftijd denken dat je met één munt alles kunt kopen. Wijs erop dat elke munt en elk biljet zijn eigen waarde heeft.

4-5 jaar

Algemeen contant geld
Kinderen denken dat iedereen geld heeft dat ze voor niks hebben gekregen van banken of winkeliers. Let uit dat je geld moet verdienen.

Laat hem oefenen
De beste manier om uit te leggen wat geld betekent, is je kind geld laten vasthouden en het in winkels laten betalen.

6-7 jaar

Klaar voor zakgeld
Nu je kind kan tellen en begrijpt hoe geld werkt, is het tijd om het regelmatig zakgeld te geven.

Stimuleer sparen
Leer je kind dat sparen goed is en prijs zijn zelfbeheersing wanneer het zijn zakgeld niet meteen uitgeeft. In een glazen pot kan het het bedrag zien groeien.

Meer lezen? ‘Wat denkt mijn kind nu echt?’ van Tanith Carey (Manteau, € 23,50)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…