It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Survivalgids voor ouders: 6 tips om om te gaan met slaapproblemen

Birte Govarts
6 min read

In haar nieuwe boek ‘Wat denkt mijn kind nu echt?’ schetst de Britse journalist Tanith Carey samen met klinisch psycholoog Angharad Rudkin 100 situaties uit het leven van alledag om je kind beter te begrijpen én te helpen. De praktische gids helpt je om je kind beter te begrijpen én op de juiste manier te reageren. Wij mogen de volgende vijf weken even veel kwesties uit het boek met jullie delen waarmee je als ouder soms worstelt. Vandaag: slaapproblemen.

Iedere ouder weet dat kinderen opgewekter zijn en zich beter gedragen wanneer ze goed uitgerust zijn. Dat wil echter niet zeggen dat kinderen graag naar bed gaan, of dat ze de hele nacht in hun bed blijven. De twee belangrijkste slaapproblemen bij kinderen zijn doorgaans: niet naar bed willen gaan en ’s nachts wakker worden. Sommige kinderen willen niet gaan slapen omdat alleen in het donker liggen bij hen gevoelens van verlatingsangst veroorzaakt. Andere kinderen zijn druk in hun hoofd en vinden het moeilijk om tot rust te komen. Kinderen maken meer perioden van lichte slaap door dan volwassenen. Ze moeten nog leren dat wanneer ze gaan verliggen, het niet altijd tijd is om wakker te worden, maar dat ze dan gewoon verder moeten slapen. Een van de grootste uitdagingen voor ouders is een slaaproutine ontwikkelen met hun kind. Als dat echter lukt, kan dat een zeer positief effect hebben op het gezinsleven. Help je kind een gezonde houding tegenover slapen te ontwikkelen en te genieten van de tijd dat het in bed ligt.

10 belangrijke principes

  1. Zoek uit wat het probleem is
    Tel hoeveel uur je kind per week slaapt. Denk na over de reden waarom het niet naar bed
    wil. Wil je zoon of dochter bij jou zijn? Slaapt hij of zij overdag te veel? Pak eventuele
    problemen eerst aan.
  2. Bedenk een plan
    Consequent zijn is cruciaal, dus zorg dat iedereen zich aan het plan kan houden. Kies één verandering per keer, zoals je kind zonder ruzie in bed krijgen of zorgen dat het de hele nacht in bed blijft. Een verandering kan wel twee weken vergen.
  3. Vorm één front
    Onenigheid over hoe en wanneer de kinderen naar bed worden gebracht kan voor spanning zorgen tussen partners. Als je kind tegenstrijdige boodschappen krijgt, kan het proberen jullie tegen elkaar uit te spelen.
  4. Maak naar bed gaan bijzonder
    Stuur je kind nooit voor straf naar bed. Beschrijf bedtijd als een speciaal moment waarop het fijn met een boek tegen je aan kruipt voordat ze gaat rusten om te kunnen groeien, te leren en veel energie te krijgen.
  5. Vertel je kind wat het goed doet
    Benoem alles wat het goed doet terwijl het zich klaarmaakt om te gaan slapen, van zonder morren uit bad komen tot zijn of haar pyjama aantrekken zonder dat het gevraagd was.
  6. Leer je kind signalen oppikken
    Avondroutines bevatten volop signalen dat het tijd wordt om te gaan slapen. Als volwassenen vinden we deze vanzelfsprekend: uitkleden, tanden poetsen en lezen in bed. Leer je kind deze signalen op te pikken door alles elke avond in dezelfde volgorde te doen.
  7. Neem de tijd
    Trek voor het hele ritueel, van in bad gaan tot licht uit, ongeveer een uur uit, zodat het actieve brein van je kind tot rust kan komen.
  8. Koop een nachtlampje
    Peuters denken soms dat alle vertrouwde voorwerpen in hun slaapkamer verdwijnen in het donker. Een nachtlampje kan aantonen dat er niets verandert, en is niet hinderlijk bij het inslapen.
  9. Houd het rustig
    Geef je kind zo min mogelijk aandacht als het licht eenmaal uit is. Help haar alleen als ze bijvoorbeeld nog wat wil drinken, naar de wc moet of ter geruststelling nog een knuffel wil.
  10. Help je kind om slaap als iets positiefs te zien
    Kinderen begrijpen het verband niet tussen te weinig slapen en de volgende dag mopperig zijn. Leg haar dit uit, en vertel ook hoe moeilijk het is om uit bed te komen wanneer ze niet genoeg slaap krijgt.

Advies per leeftijd

2-3 jaar

Voldoende slapen
In deze fase heeft je kind ongeveer twaalf tot dertien uur slaap nodig, dus zorg dat
het op tijd naar bed gaat.

Beloon goed gedrag
Gebruik een beloningskaart en kies telkens één doel tegelijk, zoals de hele nacht in
bed blijven.

4-5 jaar

Schrap het middagdutje
Je kind heeft nu mogelijk iets minder slaap nodig, dus kun je het dutje overdag schrappen.

Geleidelijke veranderingen
Krijg je je kind ’s morgens moeilijk uit bed om naar school te gaan, vervroeg dan de bedtijd met vijftien
minuten per week tot je het gewenste tijdstip hebt bereikt.

6-7 jaar

Spelbreker
De bedtijd kan nu later worden door huiswerk. Vraag op school hoeveel tijd het huiswerk vergt en help je kind zich daaraan te houden.

Problemen of zorgen?
Kinderen kunnen soms niet slapen omdat ze ruzie hebben met een vriendje of zich druk maken over school. Laat je kind voor het slapengaan opschrijven wat het dwarszit en praat erover.

Meer lezen? ‘Wat denkt mijn kind nu echt?’ van Tanith Carey (Manteau, € 23,50)

Door Birte Govarts

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...