Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Survivalgids voor ouders: 8 tips om je tiener te ondersteunen bij de examens

Birte Govarts
6 min read

In haar nieuwe boek ‘Wat denkt mijn tiener nu echt?’ schetst de Britse journalist Tanith Carey samen met klinisch psycholoog Angharad Rudkin 100 situaties uit het leven van alledag om je tiener beter te begrijpen én te helpen. Wij mogen de volgende vijf weken even veel kwesties uit het boek met jullie delen waarmee je als ouder soms worstelt. Vandaag: examenondersteuning.

Hoe een tiener presteert bij de examens is mede bepalend voor zijn of haar toekomst. Een goede voorbereiding en stimulans van jou kunnen hem of haar helpen door deze periode heen te komen.

Of ze het nu laten blijken of niet: tieners willen het goed doen bij hun examen. De pubers van nu zijn echter geneigd te denken dat alle kansen die ze in hun leven krijgen, afhangen van de resultaten. Als ouders de druk vergroten, kunnen tieners zo gestrest raken dat ze slechter presteren.

Het is belangrijk om na te gaan wat jou beweegt en of je denkt dat goede prestaties van je kind jou tot eer strekken. Als je steun biedt, hem of haar helpt plannen en het vertrouwen geeft dat hij of zij door hard werken beter kan worden, help je je tiener de examens in perspectief te zien.

Problemen uit de weg ruimen: 8 belangrijke principes

 1. Praat over een groeimindset
  Als je tiener denkt dat hij of zij slecht is in een vak, stimuleer dan een groeimindset. Zeg dat hij of zij door hard te werken hogere cijfers zal halen.
 2. Laat hem of haar quizzen doen
  Wanneer je wat je hebt geleerd actief uit je geheugen probeert op te halen, vergeet je de stof minder snel. Stel voor dat je tiener online quizzen doet en leert aan de hand van oude toetsen.
 3. Behapbare brokken
  De studeertijd in stukken hakken levert betere resultaten op, want het brein is beter in het coderen van informatie in korte, herhaalde sessies dan in één lange sessie. Stel voor dat je tiener maximaal 25 minuten aan één stuk studeert, dan 5 minuten pauze neemt en vervolgens verdergaat met studeren.
 4. Bespreek ‘goede’ stress
  Tieners denken vaak dat alle stress slecht is. Erken stress, maar leg ook uit dat zenuwen normaal zijn wanneer hij of zij iets belangrijk vindt en dat ze motiverend kunnen werken.
 5. Regel een studiebuddy
  Scholieren blijken zich beter aan hun studierooster te houden wanneer ze iemand rekenschap moeten afleggen. Misschien kan je tiener aan een buddy vertellen wat hij of zij van plan is te doen en daar later verslag van uitbrengen.
 6. Zorg dat je tiener niet wordt afgeleid
  Zeg dat hij of zij beter niet naar muziek kan luisteren. Je geheugen werkt 60 procent beter wanneer je in stilte studeert. Uit onderzoek blijkt ook dat wie studeert met een telefoon binnen zijn of haar gezichtsveld, minder presteert bij een examen.
 7. Laat hem of haar relativeren
  Door een gebrek aan levenservaring denken sommige tieners dat het een ramp is om te buizen voor een examen. Leg uit dat succes in het leven afhangt van allerlei vaardigheden en dat een mens op vele manieren kan uitblinken en voldoening kan vinden.
 8. Zoek uit wat je tiener motiveert
  Het is belangrijk dat tieners voor zichzelf goede cijfers proberen te halen, niet om hun ouders een plezier te doen. Ze moeten hun eigen doelen stellen. Laat je tiener zelf bepalen wat hij of zij met zijn of haar toekomst wil, dus beslis niet wat het beste is voor hem of haar. Praat over wat je tiener wil doen in het leven en hoe hij of zij dat kan bereiken.

Advies per leeftijd

13-14 jaar

Leer plannen
Help je tiener vooruit te plannen en haalbare doelen te stellen.

Oefen concentratie
Laat een timer zetten, zodat het brein leert om 15, 20 en uiteindelijk 25 minuten zonder onderbreking te werken.

15-16 jaar

Geef ezelsbruggetjes
Wapen je tiener met geheugensteuntjes – associaties of letterpatronen – om hem of haar te helpen bij het leren.

Help hem of haar op weg
Als je tiener niet weet waar hij of zij moet beginnen, laat hem of haar dan een timer op 5 minuten zetten en studeren tot die afgaat. De kans is groot dat hij of zij verdergaat.

17-18 jaar

Nieuwe vrijheden

Je tiener heeft nu meer vrijheid. Stimuleer hem of haar om vrijgekomen uren te gebruiken om te studeren.

Bied perspectief

Help je tiener na te denken over alle mogelijke opties, van beroepsonderwijs tot de universiteit.

Meer lezen? ‘Wat denkt mijn tiener nu echt?‘ van Tanith Carey (Manteau, € 23,50)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…