In haar nieuwe boek ‘Wat denkt mijn tiener nu echt?’ schetst de Britse journalist Tanith Carey samen met klinisch psycholoog Angharad Rudkin 100 situaties uit het leven van alledag om je tiener beter te begrijpen én te helpen. Wij mogen de volgende vijf weken even veel kwesties uit het boek met jullie delen waarmee je als ouder soms worstelt. Vandaag: praten over seks en anticonceptie.
Uiteindelijk beslist je tiener zelf wanneer ze seks heeft, en met wie. Maar ook al heb je er weinig over te zeggen, je kunt haar wel voorlichten zodat ze betere beslissingen kan nemen.
Hoewel tieners meestal niet graag over hun seksleven praten, zijn ouders nog altijd hun belangrijkste bron van informatie. Het voelt in het begin misschien ongemakkelijk, maar als je doorzet en eerlijk bent tegenover je tiener, kun je problemen zoals een ongewenste zwangerschap of seksueel overdraagbare aandoening (soa), die van invloed kunnen zijn op haar gezondheid en vruchtbaarheid voorkomen.
Problemen uit de weg ruimen? 8 belangrijke principes
1. Praat over soa’s
De helft van de 24-jarigen heeft ooit een soa opgelopen. Onbehandeld kunnen sommige, zoals gonorroe of chlamydia, bij beide seksen de vruchtbaarheid verminderen, andere, zoals hiv en syfilis, kunnen de gezondheid ernstig bedreigen.
2. Controleer op symptomen van soa’s
Symptomen zoals hevige pijn tijdens de seks of het plassen, genitale veranderingen of afscheiding moeten eigenlijk meteen gecontroleerd worden. Niet alle symptomen zijn zichtbaar, dus adviseer een regelmatige controle.
3. Bespreek ongeplande zwangerschap
Dit voelt als een ramp, voor meisjes en jongens. Zeg dat jongens net zo verantwoordelijk zijn voor anticonceptie als meisjes en dat beiden hun uiterste best moeten doen om zwangerschap te voorkomen, al zul je hen altijd steunen. Neem misvattingen weg, bijvoorbeeld dat voortijdig terugtrekken effectief zou zijn.
4. Bespreek soorten seks
Voor tieners van nu staan orale en anale seks waarschijnlijk bovenaan. Meisjes denken vaak dat orale seks verwacht wordt, terwijl sommige jongens om anale seks vragen nadat ze het bij porno hebben gezien. Benadruk dat het risico op soa’s altijd bestaat.
5. Adviseer condooms, altijd
Ook als tieners een ander voorbehoedsmiddel gebruiken, is het cruciaal dat ze condooms gebruiken om zowel zwangerschap als de verspreiding van soa’s te voorkomen (deze nemen toe). Het ontwerp van condooms is zodanig vernieuwd dat de man er niet langer minder door geniet. Wijs erop dat zorgeloze seks het fijnst is.
6. Praat over de positieve kant
Je tiener zal je serieuzer nemen als je het niet alleen over de risico’s hebt, maar ook over het belang van fijne seks waarvan ze beiden genieten. Zeg dat goede seks plezierig en intiem is, niet gênant en pijnlijk.
7. Breng masturbatie ter sprake
Praat er desnoods over in de derde persoon. Stel je tiener gerust dat dit een normale manier is om het eigen lichaam te leren kennen. Bespreek ook de invloed van alleen maar masturberen tijdens het kijken naar expliciete beelden. Het is aangetoond dat het dan moeilijker wordt om opgewonden te raken bij een echte partner.
8. Blijf praten
Zeg dat je door over seks te praten je tiener niet het groene licht geeft, maar informatie verschaft die ze nodig heeft voor haar toekomst. Wanneer ouders bereid zijn over seks te praten, zo heeft onderzoek aangetoond, stellen tieners geslachtsgemeenschap uit en hebben ze positievere ervaringen.
Advies per leeftijd
13-14 jaar
Praat over emoties
Waarschijnlijk weet je tiener nu wel wat seks inhoudt. Bespreek het in de context van goede relaties.
Bied je kennis aan
Weet je niet waar te beginnen, vraag dan wat je tiener weet en of ze vragen heeft.
15-16 jaar
Laat hem goed nadenken
Laat je tiener nadenken over haar waarden. Hij moet niet met seks beginnen alleen maar om niet achter te blijven bij leeftijdgenoten.
Wees onbevooroordeeld
Neem niet aan dat haar eerste relatie heteroseksueel is, dan zal ze minder openhartig zijn.
17-18 jaar
Stel een simpele test voor
Laat haar zich voordat ze seks heeft, afvragen: voel ik me voldoende op mijn gemak om mijn seksuele behoeften te uiten bij deze persoon?
Wees stellig over condooms
Vrouwen lopen bij een soa risico op vruchtbaarheidsproblemen. Maak duidelijk dat als een partner geen condoom wil gebruiken, dat geen goede basis is voor een gezonde seksuele relatie.
Meer lezen? Wat denkt mijn tiener nu echt? van Tanith Carey (Monteay, €23,50)