Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Test: Heb jij de juiste man gekozen?

Anja
10 min read

Als je, bijna wanhopig, op zoek bent naar een man dan ben je meer bereid om iemand een kans te geven. Zelfs op momenten dat je eigenlijk al weet dat ze niet de ware voor je zullen zijn. Om die reden is het goed een vermogen te ontwikkelen voor mogelijke partners met een minder gunstige kant. Bij het kiezen van de juiste man speelt namelijk voldoende zelfstandigheid een essentiële rol, maar ook mensenkennis en een houding die uitstraalt dat je zelf actief durft te kiezen, in plaats van door een man gekozen te worden.

Gekozen worden door een man

Als je niet al te wanhopig op zoek gaat naar een man, dan zul je beter een juiste partner weten te herkennen en aantrekkelijk voor hem zijn. Helaas ben je niet altijd in staat om zelf de keuze te maken, maar wordt je gekozen door een man die misbruik van je persoon probeert te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld mannen die weliswaar dominant, maar absoluut ook onzeker, zijn. Zij gaan vaak op zoek naar een partner met een lagere intelligentie dan die van zichzelf. Deze man zal dan immers intellectueel de baas over haar zijn. Hij heeft dan de touwtjes in handen, maar nog nooit een degelijke, gelijkwaardige relatie gehad.

Hopeloze mannen

Maar er zijn ook vrouwen die vaak vallen voor zogenaamde ‘hopeloze mannen’. Deze dames hebben het gevoel dat het lot hen niet goed is gezind. De harde waarheid is dan ook dat deze vrouwen (in de regel) op knappe mannen vallen die onzelfstandig en hulpbehoevend zijn in de ogen van de dames en dus gered dienen te worden. Het gebrek aan zelfvertrouwen maakt dit soort vrouwen erg ontvankelijk voor mannen die haar laten denken dat ze haar nodig hebben. De vrouw in kwestie zal zich dan nuttig voelen en een rol van onbaatzuchtige redder met liefde vervullen.

Onafhankelijke mannen

Andere vrouwen vallen juist weer op mannen die erg onafhankelijk zijn. Als gevolg zullen dit soort mannen doorgaans niet veel toevoegen aan hun leven. Als een man meer van deze vrouwen verwacht dan gaat de vrouw zelf twijfelen en kan bindingsangst op gaan spelen. Bij een onafhankelijke man is dat immers onnodig: de vrouw is zal hem dan juist bij de les moeten houden. Dikwijls zal dit weinig succesvol zijn.

Oppervlakkige charmeur

Er zijn ook dames die vallen op een oudere man die op zoek is naar een vrouw die mooi en jong is. Deze vrouw moet, wat deze mannen betreft, wel dom genoeg zijn om te vallen voor zijn (meestal oppervlakkige) charmes. Na een korte periode ziet de man er echter geen lol meer in en zal hij weer gaan jagen op een nieuwe prooi.

Heb jij de juiste man gekozen?

In de regel zijn mensen van elkaar afhankelijk op momenten dat ze behoefte hebben aan seks, veiligheid, geld, goede raad of een gesprek. Desondanks kan er een ongezonde vorm van afhankelijkheid ontstaan wanneer je in iemand anders voornamelijk dingen zoekt die je eigenlijk in jezelf tegen zou kunnen komen.
Wanneer je van tijd tot tijd in minder gelukkige, scheve relaties belandt, dan is het verstandig om je af te vragen aan welke criteria je partner zou moeten voldoen. Wat hebben je eerdere partners gemeen? Wanneer je op een aantal van deze punten zelf tekortschiet, dan dien je je af te vragen of je een partner niet gebruikt ter compensatie van een eigen gebrek.

Zo kun je je in het bijzonder op je plek voelen bij een vaderfiguur, omdat je jezelf slecht weet te bedruipen, of kies je juist een sociaal extraverte partner omdat je van mening bent dat je sociaal minder vaardig bent. Verder kun je al gauw bij een dominante partner terechtkomen omdat je zelf niet echt weet wat je met je leven moet beginnen. Een volgzame, onzekere partner kan door je worden gekozen omdat je dan zeker weet dat je de touwtjes in handen hebt.

Problematische types

Bepaalde verlangens verdoezelen trekjes van je persoonlijkheid die je ooit weer problemen zullen bezorgen. Wanneer je partner bepaalde eigenschappen dient te compenseren dan gaat dit zeker voor wrijving zorgen, behalve als je deze eigenschappen eveneens ontwikkelt in jezelf. Hieronder hebben we een aantal types voor je op een rijtje gezet. Zodra je een type herkent regelmatig in je (liefdes)leven voorkomt, dan kun ervan uitgaan dat je niet goed zit.

Het type dat al bezet is

In het bijzonder vrouwen kunnen op mannen vallen die al bezet zijn. Deze mannen zijn immers al goedgekeurd door een andere partner. Dit maakt hen voor deze dames juist extra aantrekkelijk, maar vaak ook onbereikbaar. Maar één op de vijftien mannen zal namelijk zijn huidige partner verlaten voor een minnares.

Het type dat egocentrisch is

Egocentrische types die voornamelijk hun eigen gang willen gaan en haast geen rekening houden met een ander. Deze mannen willen zowel stoer als onafhankelijk zijn waardoor ze een ander eigenlijk niet nodig lijken te hebben. De mannen kunnen voor bepaalde dames erg aantrekkelijk zijn, maar wanneer ze jouw behoeftes uit het oog verliezen, kun je wellicht beter de relatie verbreken. Deze mannen veranderen immers nooit als ze in het begin van je relatie al dergelijk gedrag vertoonden.

Het type dat je mentaal of fysiek pijn doet

Een man die je, op welke wijze dan ook, beschadigt, vernedert of tekortdoet, is niet de ware voor jou. Ondanks alle prachtige momenten, talloze excuses en beloften, dien je dan ook te zorgen dat je uit de buurt van dit soort mannen blijft. Er zijn immers geen verzachtende excuses mogelijk. Dit geldt eveneens voor mannen die je geen aandacht geven als dat nodig is, niets voor je over hebben behalve als het hen uitkomt en die je ****indirect in de problemen brengen.

Het type dat altijd hulpbehoevend lijkt

Bepaalde mannen hebben serieus problemen en het is niet duidelijk of ze slachtoffer zijn geworden van hun eigen persoonlijkheid, of dat ze daar zelf wat aan kunnen veranderen. Dikwijls zijn dit oprechte mannen die door minder handig gedrag in de problemen zij geraakt. In een aantal gevallen kun je niet anders dan van hen houden, maar in andere gevallen zijn het werkelijk vervelende heerschappen. Aan jezelf denken is in dit geval dan ook essentieel. Je kunt dan wel een fijn gevoel krijgen van het idee dat je structureel nodig bent, in welke vorm dan ook, maar je zult je absoluut telkens opnieuw en meer gaan storen aan de ongelijke relatie. In bepaalde situatie is het daarom niet verkeerd om egoïstisch te zijn en op zoek te gaan naar evenwicht in een relatie.

Het type dat emotioneel koud is

Narcisten en psychopaten zijn zogenaamde koele, gevoelloze mensen die niet, of nauwelijks, met je medeleven. Warmte hebben deze mannen dan ook niet in zich, alleen maar voor henzelf. Deze mannen zijn wellicht zo aantrekkelijk omdat ze dikwijls de touwtjes in handen lijken te hebben en hun kilte compenseren door een knap uiterlijk, succes, intelligentie of een charmant voorkomen. Circa 1 procent van de mensen lijdt aan een zogenaamde psychopathische persoonlijkheid. Hun scala aan gevoelens is erg eenzijdig en bestaat dikwijls uit niet meer dan genot en frustratie. Deze mannen kunnen buitengewoon charmant overkomen als ze wat van een ander gedaan willen krijgen. Zodra een relatie echter eenmaal is begonnen dan merk je al snel dat deze mannen wat missen. Het is dan ook verstandig om je af te vragen wat er prettig is aan een kille relatie.

Het type dat verliefd of afhankelijk is

Het is absoluut eenvoudig om een relatie te hebben met een man die al je grillen en onhebbelijkheden accepteert. Hij zal niet gaan zeuren en altijd voor je klaar blijven staan. Toch kun je je af gaan vragen of een dergelijke relatie wel evenwichtig is en of je niet gemeen bezig bent.

Het type dat ambivalente is

Iemand die het allemaal minder goed weet en nergens voor durft te gaan, kan uiteenlopende reden aantrekkelijk zijn. Op de eerste plaats zijn het doorgaans geen mannen die direct van alles willen. Deze mannen hebben wellicht ook een goede intelligentie. Iemand die veel twijfelt, is vaak een goede gesprekpartner waarmee je over allerlei zaken kunt praten waardoor er snel een band ontstaat. Verder kun je, omdat deze mannen minder gewillig lijken, beginnen te twijfelen aan jezelf en buitengewoon je best gaan doen om de man te overtuigen van je capaciteiten en waarden. Zo is het zelfs mogelijk dat een enorme jojo ongelooflijk aantrekkelijk voor je wordt.

Het type dat je je eenzaamheid laat vergeten

Een heleboel mensen kunnen slecht alleen zijn. Sommige mensen zijn dan ook samen omdat ze niet alleen willen zijn. Het vergeten van de eenzaamheid kan dan het meest belangrijke zijn dat zij gemeen hebben. Aan dit soort relaties is eigenlijk niet veel verkeerd, behalve dat er vaak sprake is van sufheid, geremdheid en ongeïnspireerdheid.

Het type dat je alleen maar seksueel ziet zitten

Mannen die je in het bijzonder seksueel interessant vinden en je verder nauwelijks zien staan, bijvoorbeeld omdat je een mooie kont hebt of er sexy uitziet. Wanneer dit de enige criteria zijn bij de partnerkeuze dan zul je wellicht een heleboel intimiteit, binding en groei missen binnen de relatie. Seks is uiteraard prettig en belangrijk, maar zal al gauw saai worden op het moment dat je verder weinig connectie hebt met je partner.

Het type dat enkel een bepaalde angst verzacht

Soms zul je een zekere afhankelijkheid ervaren bij een man omdat hij een bepaalde angst bij je weg kan nemen: zoals smetvrees, angst in het donker, eenzaamheid of geldgebrek. Het is echter niet gezond op het ogenblik dat de belangrijkste binding aan deze man uit het verzachten van een angst bestaat. Beter elimineer je deze angsten en ga je op zoek naar een partner met wie je een gelijkwaardige relatie op kunt bouwen.

Het type dat specifiek verlangens kunnen vervullen

Een zogenaamde functionele relatie of affaire hebben om te kunnen stijgen op de sociale ladder, een bepaalde job te krijgen of een zeker status te verwerven, is voor sommige vrouwen een reden om een relatie aan te gaan. Deze relatie is echter niet alleen functioneel, maar dikwijls ook spannend. Mannen met macht kunnen namelijk wat erotisch over zich hebben, zelfs wanneer ze fysiek minder aantrekkelijk zijn. Maar er kleven ook nadelen aan, zelfs als het een losse seksuele relatie betreft om je carrière een boost te geven. Van tijd tot tijd seks hebben met een man die alleen een specifiek verlangen kan vervullen, kan al snel romantische gevoelens oproepen. Bovendien bestaat er altijd een kans groot dat de man je gebruikt, en na verloop van tijd zal vervangen voor een ander.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…